Egy-két fontosabb beállítás a gyakran használt alkalmazásokban.

Beküldve ide: Alkalmazások és az NVDA, NVDA | 1

A következőkben igyekszem bemutatni azokat a programokat, amit az NVDA teljesen jól kezel, de ehhez kisebb-nagyobb beállítások kellenek.
A bejegyzésben a következő programokról lesz szó:
-Általános alkalmazások (pl Windows explorer),
-Mozilla Thunderbird
-Skype
-Openoffice.org

Általános alkalmazások

Az NVDA nem olvas néhány menüt

Az NVDA nem olvas néhány menüt a fájl explorerben (pl társítás almenü). A Windows xp-ben az MSAA nem támogatja az ikonos menüket. Ezt már Wistában kijavították, de ott sem működik minden programmal tökéletesen (pl Freecommander). Ugyanígy a fejlesztők által megrajzolt menüket se támogatja.
Az MSAA-ról Itt olvashat bővebben (angol nyelven)

Mozilla Thunderbird

A legutolsó stabil Thunderbird verzió a 2.0, de ebben a verzióban még nincs benne az akadálymentesített felület (IAccessible2), ezért az NVDA ezt a verziót nem tudja használni. Ön ezt használja, ha az NVDA nem olvassa fel a beérkezett üzeneteket. Az akadálymentesített felület a Thunderbird 3-as verziójába van beleépítve, aminek nincs kész még a stabil verziója. Ha ki szeretné próbálni, azt megteheti a béta verzió letöltésével, amire nem vállalnak garanciát a fejlesztők (vagyis lehetnek benne súlyos hibák).
A Thunderbird béta oldalát ide kattintva érheti el

Skype

Az NVDA nem olvassa alapból a Skype menüjeit, de szerencsére erre is van megoldás, be kell kapcsolni a kisegítő lehetőségeket, amit a nézet menüben érhet el.
Nyissa meg a Skype programot
Nyomja meg az alt+n billentyűkombinációt, majd az i-t, amivel belelép a kisegítő lehetőségek almenübe. Itt az egyszerűsített grafikát, és a bővített billentyűzet kezelést tudja bekapcsolni. Nyomja meg az enter-t a felső elem bejelöléséhez, majd lépjen vissza ugyanide a feljebb leírt módon, és egy lefele nyíl majd egy enter lenyomásával bekapcsolhatja a második elemet is. Ekkor már beszélni kezd az NVDA a menükben, ha mégsem, indítsa újra a Skype programot. Figyelem, ez csak a Skype 3-as verziójában működik!

OpenOffice.org

Az OpenOffice.org akadálymentes használatához fel kell telepítenie a
Java
majd a
Java Access Bridge
programokat.
A programok feltelepítése után engedéllyeznie kell az „assistive technology” támogatást a beállítások -accessibility (akadálymentesítés) lapfülén. Ha ezt a beállítást nem végzi el, használhatatlan lesz a program a képernyőolvasók számára.
Később ez a beállítás automatizálva lesz az OpenOffice.org-ban, de jelenleg ez még nincs kész. A fejlesztés állapotáról ezen a honlapon angol nyelven olvashat.

Nem tudom olvasni az OpenOffice.org súgót, vagy más egyéb csak olvasható dokumentumokat!

Ki van kapcsolva az „accessibility of read-only documents” (csak olvasható dokumentumok akadálymentesítése). A bekapcsolásához tegye a következőket:
Az eszközök (tools) menüben válassza a beállításokat
Itt válassza ki az akadálymentesítés (accessibility) lapfület.
Keresse meg a „a kurzor használata a csak olvasható dokumentumokban” (Use text selection cursor in read-only text documents, ez nem tudom, hogyan van fordítva a magyar OpenOffice.org-ban). Ezt jelölje be, majd okézza le a párbeszédpanelt.


Cikk megosztása


  1. Ujfalusi Zoltán

    Tiszteletem!
    skype üzenetváltással kapcsolatban vannak problémáim, 3.8as skype programban nem tudom olvasni az üzenetablak tarttalmát, errre lehet keresni valami megoldást?
    Továbbá szeretném a total commandert is használni, és ott csak a kurzor mozgatására c betűt lehet hallani.
    Az esetleges javaslatokat a fent említett emailcímre sízvesen fogadom!
    Tisztelettel: Ujfalusi Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük