Friss hírek az NVDA-ról

Némi érdekesség és újítás az NVDA-ban, valamint a hivatalos, angol nyelvű NVDA blog.

Az NVDA snapshot verziók már tartalmazzák a Mozilla gecko motort is használó új, nvVBufLib névre hallgató modult. Ez azt eredményezi, hogy az NVDA mostantól dinamikusabban kezeli az internet explorer és az adobe reader alkalmazásokat. Természetesen a Mozilla Firefox támogatásának fejlesztése is folyamatban van, de az új modul használatával minden olyan funkció amely a firefox használatakor elérhető (hivatkozások listája, gyorsnavigáció, dinamikus frissítések, braille kijelző támogatás, stb) a fentebb említett alkalmazásokkal is hamarosan elérhető lesz.

A modul még nem hibamentes, adódhatnak problémák, pl. keretek kezelésekor, oldalak dinamikus frissítésekor, vezérlőelemek helytelen felismerése, stb.

Az angolul tudók figyelmébe ajánlanám a NVDA hivatalos blogját, ahová a fejlesztők rendszeresen írnak hírekről, újításokról. A blog elérhető a [http://www.nvda-project.org/blog címen.

Végezetül egy érdekesség.

A múlt évben, amikor Gene Gibson azt tapasztalta, hogy az NVDA nem volt engedélyezve Stratford egyik helyi könyvtárában a szabadon használható számítógépeken, felvette a kapcsolatot az Aotearoa People’s Network-kal, akik az internet hozzáférést biztosítják a könyvtári számítógépeken az egész országban. A NVDA engedélyezéséről szóló kérését örömmel teljesítették, először csak a stratfordi kerületi könyvtárakban, később az APN hatáskörébe tartozó összes könyvtárban is. Jelenleg készülőfélben van egy új szoftverfrissítés, amely tartalmazza a NVDA legújabb verzióját.

Ez remek hír az Új-Zélandi vak és gyengénlátó felhasználóknak!

Természetesen a felmerülő kérdés az, hogy kis országunkban mennyire lenne igény arra, hogy az itteni könyvtárakban is elérhető legyen az NVDA. Ha igen, akkor a könyvtárak mennyire együttműködőek.

A kérdéssel kapcsolatban várjuk a megjegyzéseket, akár itt, vagy bármelyik elérhetőségünkön.


Cikk megosztása