Friss hírek az NVDA-ról

Beküldve ide: frissítések | 2

Némi érdekesség és újítás az NVDA-ban, valamint a hivatalos, angol nyelvű NVDA blog.

Az NVDA snapshot verziók már tartalmazzák a Mozilla gecko motort is használó új, nvVBufLib névre hallgató modult. Ez azt eredményezi, hogy az NVDA mostantól dinamikusabban kezeli az internet explorer és az adobe reader alkalmazásokat. Természetesen a Mozilla Firefox támogatásának fejlesztése is folyamatban van, de az új modul használatával minden olyan funkció amely a firefox használatakor elérhető (hivatkozások listája, gyorsnavigáció, dinamikus frissítések, braille kijelző támogatás, stb) a fentebb említett alkalmazásokkal is hamarosan elérhető lesz.

A modul még nem hibamentes, adódhatnak problémák, pl. keretek kezelésekor, oldalak dinamikus frissítésekor, vezérlőelemek helytelen felismerése, stb.

Az angolul tudók figyelmébe ajánlanám a NVDA hivatalos blogját, ahová a fejlesztők rendszeresen írnak hírekről, újításokról. A blog elérhető a [http://www.nvda-project.org/blog címen.

Végezetül egy érdekesség.

A múlt évben, amikor Gene Gibson azt tapasztalta, hogy az NVDA nem volt engedélyezve Stratford egyik helyi könyvtárában a szabadon használható számítógépeken, felvette a kapcsolatot az Aotearoa People’s Network-kal, akik az internet hozzáférést biztosítják a könyvtári számítógépeken az egész országban. A NVDA engedélyezéséről szóló kérését örömmel teljesítették, először csak a stratfordi kerületi könyvtárakban, később az APN hatáskörébe tartozó összes könyvtárban is. Jelenleg készülőfélben van egy új szoftverfrissítés, amely tartalmazza a NVDA legújabb verzióját.

Ez remek hír az Új-Zélandi vak és gyengénlátó felhasználóknak!

Természetesen a felmerülő kérdés az, hogy kis országunkban mennyire lenne igény arra, hogy az itteni könyvtárakban is elérhető legyen az NVDA. Ha igen, akkor a könyvtárak mennyire együttműködőek.

A kérdéssel kapcsolatban várjuk a megjegyzéseket, akár itt, vagy bármelyik elérhetőségünkön.


Cikk megosztása


2 Responses

  1. Száraz BálintSzáraz Bálint

    Mint tapasztaltuk, kis hazánkban nem nagyon működnek úgy a dolgok, mint más helyeken. A FSZEK-ben ha jól tudom Jaws fut, de lehet, hogy tévedek. Mivel kicsi a rendszerigénye az NVDA-nak, szerintem simán futhatna más helyeken, pl netkávézókban, nyílvános gépeken, semmi gond nem lenne vele. Még ingyenes is, fizetni sem kell érte, hogy használhassák a teljes verziót.

  2. Gene

    Hi. Sorry I do not speak Hungarian, but hope that you can translate this message. In response to your webpage about NVDA and how it got into New Zealand libraries, it was a matter of recommending a good product. It got trialled first, then went into our local library (where I used it), and then because it worked well, it went nationwide! All New Zealand libraries are managed by the one person in terms of computer programmes, so it was easy to do and is now on over 650+ computers across both islands. The other good thing is that it is a free program. You can go to any NZ public computer (on the Aotearoa Peoples Network) and use it. It has also gone into two information centres here in New Zealand and we hope that more follow. The good thing with it being open source is that it is being improved all the time. Now, they even have video hooks (which means blind people are better able to know what is on the screen). The video hooks should be in the 2010.2 release and this program will only get better in time. Kind regards Gene Gibson

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük