Új év, új Firefox

Beküldve ide: Alkalmazások és az NVDA, hírek, Mozilla, NVDA | 0

Lassan véget ér 2010 első hónapja, és a Mozilla ismét új Firefoxot ad ki, ezúttal a 3.6-ot. Most nincsenek eget rengető újdonságok, mint a 3.5-ös verzióban, ám a 20%-os sebességnövelés és a tovább tuningolt javascript motor azt hiszem magáért beszél.
Nézzük miért érdemes frissíteni.
Ahogy azt már megszokhattuk, a rengeteg belső változtatás miatt ha sok kiegészítőt használunk, nagy részük nem lesz teljesen kompatibilis, így a fejlesztők egy-két napos várakozást javasolnak, amíg a kiegészítők fejlesztői új verziókat adnak ki.
Személyes tapasztalat alapján a Firefoxnak csak a PopUp Sound-dal volt baja, a WebVisum, AdBlock Plus, Extended Status, Flashgot, Down them all! úgy tűnik kompatibilis. Természetesen ez messze nem egy teljeskörű teszt.
Érdemes még megemlíteni az új kiegészítő kezelőt, amely már nem csak akkor értesít, ha van új frissítés bármely kiegészítőnkhöz, de akkor is, ha esetleg egyik-másik elavult, ezzel i smegnövelve biztonságunkat.
A Firefox 3.6 jelentősen gyorsabban indul, mint 3.5-ös elődje, s bizony a fejlesztők állítása, a 20%-os sebességnövelés az oldalak betöltésekor is erősen megmutatkozik.
Ezen kívül kapunk egy gyorsabb javaScript motort, ami a JS guruk számára lehet jó alkalom a pezsgőbontásra. Szintén megnövelt hatékonyságú lett az űrlapkitöltő funkció, ami űrlapkitöltéseink alapján javasol kulcsszavakat.
Ami számunkra talán nem annyira érdekes, az az ún. persona-k bevezetése, amik különböző témák, melyeket egy kattintással lecserélhetünk.
Az NVDA gond nélkül vette az új FF frissítést, egyedül a cikk írása közben a WordPress WYSIWYG szerkesztőben nem beszélt, ám html nézetre átállítva rendesen működik ott is. Emlékeim szerint régen mindkét nézetben működött, de elképzelhető hogy a karácsonyi WordPress 2.9.1-ben írtak át valamit.
Az új Firefoxra természetesen a súgó menüben frissíthetünk a leggyorsabban.
Ha valaki szeretné tudni, hogy milyen újdonságokat tartalmaz még az FF, többek között a fejlesztők számára, vagy ha kimondottan szeretni olvasgatni a Mozilla minden elérhető dokumentációját, akkor jó hírem van,
itt magyarul megteheti.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük