Egy újabb kiegészítő: NVReload

Beküldve ide: Alkalmazások és az NVDA, NVDA | 0

A napokban egy újabb NVDA kiegészítő látott napvilágot, amit igyekszem kifejteni a bejegyzésben…

Mi is ez az NVReload?
Már a nevéből is lehet következtetni, az NV az NVDA-ra utal, a reload jelentése meg újratöltés, ez esetben újraindítás… Magyarul az NVDA újraindítását szolgálja ez a program.
Aki hosszabban használja az NVDA-t, bizonyára többször tapasztalta, hogy a beszéd egy időre elhallgat, van amikor vissza se jön, csak miután feladat kezelőben is kilőttük a folyamatok közül. Ez a program ezt hivatott megkönnyíteni.
Az NVReload az Autoit script nyelvben íródott, természetesen a készítője a forrásfájlt is mellékelte a programhoz.
A program egy exe-ből áll, amit elindítva az a rendszertálcára kerül. Ekkor életbelépnek a billentyűparancsok, amik a következők:
alt+shift+l: NVDA újraindítása. Ez azt jelenti, hogy a billentyűparancs után az NVDA leáll, majd újra elindul (olyan mintha az nvda+q-t, majd a ctrl+alt+n kombinációkat nyomtuk volna le).
Alt+shift+t: váltás a verziók között. Alapértelmezetten a program az NVDA telepítős verzióját keresi, de a billentyűparancs megnyomásával átválthatunk a hordozható verzióra. Fontos, hogy ekkor egy mappában legyen az NVReload.exe az nvda.exével. Ha ezt mégsem akarjuk, nyissuk meg a reload mappájában található .ini fájlt, és a PortableFolder sorban adjuk meg a mappát teljes elérési úttal (Pl. „f:pnvda”).
Az ini A TimeToWait sorában meg lehet adni, hogy hány másodpercet várjon az NVDA leállítása és elindítása között. Az alapértelmezett a 2000 (vagyis 2 másodperc), de lassabb gépeknél érdemes megnövelni ezt az értéket.
Az iniben meg lehet változtatni mind a3 billentyűparancsot. A ! (felkiáltó jel) a shiftet, a + az altot, a # pedig a windows gombot jelenti.
A program bezárását az alt+shift+x-el tehetjük meg.
Én készítettem egy parancsikont az asztalra, amihez hozzárendeltem egy gyors gombot, így bármikor el tudom indítani. Sajnos még nem indul együtt a windows-szal, csak akkor, ha a felhasználó bemásolja az indítópultba. Persze a legjobb az lenne, hogyha az NVDA-val együtt feltelepülne a számítógépre, remélhetőleg hamarosan ez is meg lesz oldva.
A programot
innen töltheti le!


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük