Ha ekönyv, akkor EPub

Beküldve ide: Egyéb, Egyéb programok | 0

Létezik egy külföldön igen elterjedt elektronikus könyv formátum, ami az Epub nevet viseli. Nézzük, miért is éri meg ezt használni.

A formátum kialakulásának történetétől talán most eltekinthetünk. Ha valakinek ez még is hiányozna, a Wikipedia remek forrás.

Az ePub előnyei közé tartozik többek között az, hogy a könyv a Daisy-hez megszokott módon xhtml fájlokat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a könyv html-ként jelenik meg, kihasználva annak előnyeit, pl. hivatkozások, beágyazott objektumok, stb.
Így a könyv a látó és látássérült emberek számára is használható, hiszen tartalmazza a könyv formázási információit is, a képekkel együtt.
Ezen kívül van lehetőség a könyv oldalaihoz megjegyzést írni, teljes szöveges keresést végezni, ha a könyv rendelkezik tartalomjegyzékkel, egy adott fejezethez ugrani.
Talán az egyetlen hátrány, hogy a könyv nem más, mint egy zip tömörített fájl. Ezáltal igen egyszerű a szerkesztése, vagy másolása a megfelelő eszközökkel. Természetesen létezik specifikus DRM másolásvédelem is, de ez nem a formátum része.
A legtöbb esetben azonban a formátum nyíltsága inkább könnyít a dolgokon. Így pl. nagyon egyszerű ePub olvasókat létrehozni.
És ha már ePub olvasó, akkor annyiféle platform. EPub olvasó szinte minden operációs rendszerhez létezik, Windowson keresztül a Linux-on át egészen a nem hivatalos otthoni módosított Nintendo DS-ig.
Ám sajnos képernyőolvasóval is jól használható olvasó igen kevés. Meg kell jegyezni azonban, hogy amiket használhatunk, azok kimagaslóan jók.
Eddig talán a legtöbb szolgáltatást nyújtó olvasó az Apple IOS rendszert használóknak már jól ismert IBooks tűnt, de szerencsére a sárkány éve meghozta alkalmazástermését.
Windows és Linux alatt eddig az egyedüli megoldást az EpubRead nyújtotta, amely egy Firefox kiegészítő. Igen sok hátránya van az IBooks-hoz képest: Nem rendelkezik kereséssel, egy könyvhöz nem adhatunk hozzá akárhol kedvenceket, csak fejezetekhez, ha saját könyvtárat szeretnénk létrehozni nem működik kifinomultan.
Ám mivel közvetlenül a böngészőben érhető el és a legfőbb funkcióval (epub olvasás) rendelkezik, igen sokan használják, többek között jómagam is.
Eddig nem, de most már ragyogóan használható a Windows alatt talán legnépszerűbb Adobe Digital Editions, mely egy hatalmas előrelépés. Külön köszönet az Adobe cégnek, hogy hallgattak győzködésünkre!
A KNFB erőfeszítéseit egy újabb alkalmazás eredményezte, mely mind IOS mind pedig Windows alatt is használható saját formátumú könyvjeinek olvasásához, illetve könyvek vásárlásához nyújt segítséget. Megszületett a Blio Kiemelném, hogy a program egyik tulajdonsága, hogy kimondottan képernyőolvasók figyelembevételével tervezték.
EPub formátummal eddig csak az IOS verzió rendelkezett, ám egy rövid kapcsolatfelvétel után, tavaly biztosítottak róla, hogy ez hamarosan a pc verzióban is benne lesz. Ez ebben a hónapban meg is történt, március elsejétől kezdve letölthető a 3.0-s verzió, mely az epub fájlok könyvtárba másolása után hibátlanul működik.
Ha valakit nem győzött volna meg az Epub nyújtotta előnyök tömkelege, ajánlom a több milliós felhasználótáborral rendelkező, kimondottan könyvformátumok kezelését, katalogizálását és konvertálását végző programot, mely több operációs rendszeren is fut. Calibre
Utószóként megjegyzem, hogy Epubba konvertálás természetesen csak akkor eredményes, ha a könyv tartalmaz formázást is, tehát txt-ből Epub formátumba konvertálás nem igazán lesz látványos.
És legvégül egy pár oldal, sajnos szinte semmilyen magyar vonatkozással, ahol EPubok beszerezhetőek (ha valaki tud többet, hozzászólásban szívesen vesszük):
Csodaidők sorozat első kötete
Barnes & Noble
Kobo


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük