NVDA testközelből, azaz Szoftverbemutató a LÉARE-ban

Beküldve ide: Külsős cikkek | 2

Október 25-én a LÉARE Rákóczi úti irodájában bemutatásra került az NVDA program, amely napjaink egyik legismertebb, ingyen használható képernyőolvasója. A szoftvert a Net-Média Alapítvány vezetője, Pál Zsolt tárta a nyilvánosság elé.

A rendezvény résztvevői a saját fülükkel tapasztalhatták meg az NVDA előnyeit, hátrányait, hiszen Pál Zsolt Pille a program portable verziója segítségével „házhoz” hozta az élményt.
Szép számú látogató jelent meg az előadáson, amelyre a legjobb jelző az interaktivitás volt. Amellett, hogy megismerhették az alkalmazás múltját és jelenét, megtapasztalhatták pontosan miként is működik ez a fajta rendszer, hogyan beszél, mennyire élvezhető s vajon mennyire szokható. A szoftver menüjébe is betekintést nyerhettek az érdeklődők, ezáltal is közelebb kerülve az alkalmazáshoz. A rendezvény végén a jelenlévők meghallgathatták az új Eszter hangot (nuance vocalizer), amely sokkal barátságosabbá teszi az amúgy sokszor épp a beszédmotora miatt mellőzött programot.
Az NVDA honosítása 4-5 évvel ezelőtt kezdődött meg és leginkább Ócsvári Áron nevéhez köthető. A Net-Média Alapítvány igyekszik szervezetileg támogatni a Magyarországon egyedülálló projektet. Az olvasó szabad forráskódú, ami azt jelenti, hogy aki ért a programozáshoz kötetlenül belenyúlhat. Az alkalmazás sokak által ismert és ingyen használható beszédmotora az eSpeak, amely sok esetben még mindig riasztó lehet a Jawshoz szokott füleknek. Karinthy Frigyes, Tanár úr kérem örökbecsű művének eSpeakkel felolvasott verziója egészen biztos, hogy mindenki számára örök élmény marad, ahogy az a kontraszt is, ami „hallható” volt, miután az Eszter hang is idézett a könyvből. A jó hangulatot nem csak Karinthy művének felolvastatása adta, hanem a beszédmotorok hangszínei is, amelyek olykor hol oroszos beütést nyertek, hol magasabb frekvenciába kerültek.
Sokak számára automatikusan felmerült az a kérdés, hogy miért nem hozzák össze a profivoxot, amelyet szinte minden vak ember ismer és a maga módján szeret – a valóban sok extra funkcióval rendelkező NVDA-val?
Pál Zsolt elmondta, a tárgyalások folynak, de maga az ügy nem egyszerű. Jelenleg talán az Eszter hangban látják a jövőt, de e kapcsán is sok probléma felmerült pl. a kivétel szótár, mely a felhasználó számára idegesítő, zavaró lehet. A gyártó céget nem tudják utolérni, ez is nehezíti a munkájukat, de igyekeznek ezen változtatni.
A Jaws for Windowst ismerő és kezelő felhasználóknak nem okozhat gondot az átállás, mert a billentyűkombinációk nagy része megegyezik – tudtuk meg – emellett plusz funkciókat is kaphatunk, ha az NVDA mellett döntünk pl. a program felolvassa az egér aktuális státuszát úgy, hogy közben nem rángatja a képernyőt (ezzel is könnyítve a látó és vak közötti munkát). Emellett óriási előnye, hogy létezik belőle portable, azaz hordozható verzió, melyhez nem kell más, csak egy pendrive. Így bárhol, bármilyen gépen tudunk dolgozni, akár ismerősöknél vagy egy netkávézóban.
A bemutató végén az előadáshoz méltóan interaktív kérdés-felelet vette kezdetét, mely érintette a problémásabb területeket is pl. kivétel szótár, de újabb információk is napvilágra kerültek pl. az érdeklődők hallhatták a sokak számára a múlt hangját jelentő Braillelap PC-t NVDA támogatással megszólalni.
A rendezvény záró momentumaként az alapítvány minden megjelent számára egy DVD-t ajándékozott, melyen még több információ, hanganyag érhető el az innovatív képernyőolvasóról.
Horváth Nikoletta
(„Vakok világa” 2013. januári száma)


Cikk megosztása


2 Responses

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük