Váltás JAWS-ról NVDA-ra

Bevezetés

Ezen útmutató célja a Freedom Scientific által fejlesztett kereskedelmi képernyőolvasó, a JAWS felhasználói számára megkönnyíteni a nyílt forráskódú NVDA-ra váltást, előzetes ismereteket, és jártasságot feltételezve a JAWS használatában. Ennek az útmutatónak nem célja helyettesíteni a mellékelt felhasználói útmutatót, pusztán rá akar világítani arra, hogy az NVDA nem is olyan ijesztő, mint amilyennek esetleg elsőre tűnhet.

Előnyök és hátrányok

Ez az útmutató nem tűzte ki céljául a JAWS és az NVDA összehasonlítását, sokkal inkább szeretné felhívni a figyelmet azokra a szolgáltatásokra, amiket az NVDA még nem támogat, ill. azokra a területekre, ahol még fejlesztésre szorul.
Az NVDA jelenleg még nem támogatja az olyan távoli elérési megoldásokat, mint a Sitrix, vagy a Microsoft terminál szolgáltatásai. Azonban ez valószínűleg csak a vállalati környezetben dolgozó felhasználókat érinti.
A Microsoft Office programcsomag fejlett funkcióinak támogatása még viszonylag új keletű, így még nem annyira letisztult, mint a JAWS-ban. Ez persze nem kisebbíti a fejlesztők befektetett munkáját, hiszen ezen a téren folyamatosan zajlik a fejlesztés.
Ezzel együtt a mindennapi helyzetekben az NVDA épp olyan jól működik, mint a JAWS, bizonyos esetekben talán még jobban is.

Egy gyors megjegyzés az NVDA laptop billentyűzetkiosztásáról

A laptop billentyűzetkiosztásra váltás automatikusan nem állítja be a CapsLock billentyűt NVDA gombnak, azt a billentyűzetkiosztás beállítására szolgáló kombinált listamező mellett lehet beállítani a megfelelő jelölőnégyzet bejelölésével.

Eloquence

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés az eloquence beszédszintetizátor NVDA-val történő használatát firtatja. Dióhéjban, ez jelenleg illegális. Az alábbi linken az NVDA fejlesztői felvázolják a dolgok jelenlegi állását: NVDA és az Elokvence (angol)
Az eSpeak nem az egyetlen használható beszédszintetizátor, a következő linken további támogatott beszédszintetizátorokról találhatók részletesebb információk: Beszédszintetizátorok az NVDA programhoz

Terminológia

Sok esetben az NVDA és a JAWS ugyanazt a terminológiát használja az egyes vezérlőelemek leírására, pl.: választógombok, kombinált listamezők, jelölőnégyzetek.
Említésre méltó eltérés, hogy az NVDA különbséget tesz az egyszerű, és a többsoros szerkesztőmezők közt, valamint „védett” megnevezéssel illeti az olyan szerkesztőmezőket, ahol a beírt karakterek helyett csillagok látszanak. Navigálás közben az NVDA figyelmeztet, ha egy szerkesztőmezőben ki van jelölve a szöveg, ekkor újabb karakterek begépelése felülírja a kijelölt szöveget.
Az NVDA-ban a különböző nyelvek támogatására a beszédszintetizátorok Hangkaraktereket tartalmaznak, ill. a beszédszintetizátorok által támogatott különböző hangok a Változatok.

Kurzorok

Az NVDA-ban, a JAWS-hoz hasonlóan, különféle kurzorok segítik az ablakokban, és az alkalmazásokban a navigációt, a terminológia viszont ezen a területen némileg eltérő a két programban.
A PC kurzor az NVDA dokumentációjában „rendszer fókusz”, és „rendszer kurzor” néven szerepel.
A JAWS kurzornak az NVDA-ban az áttekintő kurzort, és az áttekintő módok megfelelő kombinációját lehet megfeleltetni. Az egyes áttekintő módok: elem áttekintés, dokumentum áttekintés, valamint képernyő áttekintés. A képernyő áttekintés az, amelyik talán a legközelebb áll a JAWS kurzorhoz, de ajánlatos mind a háromféle mód megismerése. A felhasználói útmutató kellő segítséget nyújt ehhez.
A JAWS-zal ellentétben az NVDA-ban nem kell váltani a PC kurzor, és az áttekintő kurzor között, mert a numerikus billentyűzet a JAWS kurzorhoz hasonló funkciók számára van fenntartva.

Virtuális kurzor

A virtuális kurzornak az NVDA-ban a böngésző mód feleltethető meg, ami nagyjából ugyanúgy funkcionál, mint a JAWS-ban, itt is működnek a navigációs gyorsbillentyűk, vagy más szóval az egykarakteres navigáció.

Miért van minden egy sorban?

A JAWS-ban a weboldalak, és más virtuális nézetű dokumentumok megjelenítésére kétféle mód áll rendelkezésre: hagyományos, és kinézetszerű. A hagyományos mód az alapértelmezett, ahol minden link, és vezérlő külön sorban található. A kinézetszerű módban a képernyőn ténylegesen megjelenő elrendezést követi a megjelenítés.
Az NVDA-ban a kinézetszerű mód elnevezése képernyő-elrendezés használata, itt ez az alapértelmezett, de könnyedén lehet váltani a két mód közt böngésző módban az NVDA+V billentyűparanccsal.

Kattintható a köbön

Weboldalak böngészése során néha előfordul, hogy az NVDA túlzásba viszi a „kattintható” állapot bejelentését, akár többször is elhangozhat ugyanazon a linken, vagy vezérlőelemen.
Ez a 2014.1 verziótól kezdve könnyedén orvosolható: Az NVDA Beállítások menüjében a Dokumentum formázás párbeszédpanelen a Jelzés ha kattintható opció bejelölését meg kell szüntetni, és gond megoldva.

Űrlap mód

Az NVDA-ban ez az interaktív mód, ami nagyon hasonlóan működik, mint a JAWS-ban. A weboldalakon való navigálás során automatikusan átvált erre a módra, ha szükséges, egy hangjelzés tudatja, hogy épp melyik mód is aktív.
A felhasználói útmutatóban részletes információk találhatók erről a módról.

Az NVDA túl sokat beszél

Néha úgy tűnhet, hogy az NVDA túlságosan bőbeszédű, különösen bizonyos listanézetekben. Ennek az oka abban keresendő, hogy az NVDA ezeket a listákat táblázatokként kezeli, és alapértelmezés szerint bemondja a sor-, és oszlopfejléceket. Ez a beállítás a dokumentum formázás párbeszédpanelen módosítható „A táblázat sor/oszlop fejléceinek bemondása” opció bejelölésének megszüntetésével.
Amennyiben az NVDA új beállításait meg akarjuk tartani a következő indításkor is, el kell menteni a módosításokat. Ez az NVDA menüjében „A beállítások elmentése” opció kiválasztásával lehetséges.

Szkriptek

Ahogy a JAWS-ban, az NVDA-ban is van lehetőség szkripteket hozzáadni a programhoz, amelyek támogatást nyújthatnak bizonyos alkalmazások akadálymentes használatához, ill. új funkciókkal bővíthetik a képernyőolvasót. Az NVDA-ban ezek a szkript-csomagok a kiegészítők, vagy más néven bővítmények. Az alábbi weboldalon elérhetők az NVDA különféle bővítményei: Bővítmények listája
Ezek között vannak olyan bővítmények is, mint pl.: a Rendszertálca-kilistázó, a Virtuális megjelenítő, vagy a Helyjelzők, amelyek a JAWS-ba már korábban beépített funkciókat teszik elérhetővé az NVDA-felhasználók számára is. A bővítmények telepítésével kapcsolatban további információkat tartalmaz a felhasználói útmutató.
Az alábbi linken a bővítmények létrehozását elősegítő útmutató érhető el: Szkript írás az NVDA-hoz
Forrás: Váltás Jaws-ról NVDA-ra (angol)
(Molnár Ferenc Fordítása)


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük