Megjelent az NVDA 2015.2

Beküldve ide: Alkalmazások és az NVDA, frissítések, hírek, NVDA | 0

Kis csúszással, de megjelent az NVDA 2015.2-es verziója, mely ismét hozott újdonságokat magával. A következőben ezekből szemezgetünk.

Az egyik sokak által várt funkció, az a mondatonkénti navigálás. Ettől a verziótól kezdve lehetőségünk van mondatonként mozogni a szövegben, amennyiben azt egy Microsoft Word dokumentumban nyitjuk meg. Ezt mindegyik kiosztás esetén az alt +fel és alt+le nyíl billentyűk megnyomásával érhetjük el.
Más Office szoftverek kezelésében is történt változás. Az Excel dokumentumokban az NVDA már bejelenti a cella tartalmának letakarva vagy átlóg állapotát. A letakarva azt jelenti, hogy a beírt szöveg nem fér el a meghatározott cella méretben, ebben az esetben nem jelenik meg a teljes szöveg a képernyőn. Az átlóg esetén nincsenek a cellának méretek beállítva, viszont a szöveg hossza miatt ez látványilag átlóg a szomszédos cellába is.
Szintén a Microsoft Excelben az NVDA+f7 megnyomásakor az elemlistában már megjelennek a diagramok, megjegyzések és a képletek is. Ha az elemlistában kiválasztunk egy diagramot, azt mostantól áttekinthetjük a nyíl billentyűk segítségével.

Diákoknak jó hír lehet, hogy ezen verziótól kezdve az NVDA támogatja a MathMl matematikai tartalmak felolvasását. Ehhez előtte telepíteni kell a Design Science által készített MathPlayer 4 szoftvert, erről bővebb információ az NVDA súgójában olvasható. Ezt követően a matematikai tartalmak elérhetőek lesznek A Microsoft Word és PowerPoint, valamint a böngészőprogramok használatakor. A MathPlayer nyelve jelenleg még angol (ezért a képletek bemondása ezen a nyelven történik), dolgozunk ennek honosításán. A vállalkozó kedvű felhasználók addig is kipróbálhatják, ezen az oldalon.
Nagy újdonság még, hogy egyéni billentyűparancsok rendelhetőek a beviteli parancsok párbeszédablakon az NVDA összes beállítás ablakához, ezen felül a dokumentum formázás elemeihez is. Így egy billentyűparancs megadása után egy gombnyomással kapcsolhatjuk ki és be pl. a helyesírási hibák jelzése funkciót.
Javítások is történtek szép számmal. Az NVDA mostantól sokkal több színt képes felismerni és bejelenteni pl. a Microsoft Word programban. A Skype alkalmazásban már bejelentésre kerül ha valaki gépelni kezd, ezen kívül nem hallható a hibahang, ha a fókusz elmozdul egy Skype üzenetváltás ablakáról.
Braille kijelző használata esetén a vezérlőelemek (szerkesztő mező, jelölőnégyzet, stb) rövidítései már egy egységes, logikus formában kerülnek megjelenítésre. Ahol a fogalmak megegyeztek, átvettük a Jaws programban már alkalmazott rövidítéseket.
A magyar csoport is serényen dolgozott az elmúlt pár hónapban. Németh Dávid korrektúrázta a súgónkat, amit ezúton is köszönünk neki. Molnár Ferenc pedig naprakésszé tette az NVDA-hoz publikált összes kiegészítő fordítását, ezzel segítve a magyar felhasználókat.

Az NVDA 2015.2 fordításában részt vettek: Árpádházi-Godó Csaba, Bélteki Lajos, Molnár Ferenc, Németh Dávid, Ócsvári Áron, Osztolykán Róbert, Dr. Simon Gergely

Az új verzió letöltése

[Nem található a letöltés]


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük