Megjelent a 6. nemzetközi képernyőolvasó felmérés!

Beküldve ide: Egyéb, hírek, NVDA | 0

A Webaim szervezet immár hatodjára írta ki a képernyőolvasó felmérését, melynek nemrég jelent meg az értékelése. A következőkben az eredményekből szemezgetünk.

A demográfiai adatok érdekesen alakulnak. A legnépszerűbb földrész Észak- Amerika (69,4%), ezután Európa következik (17,4%), így a felmérés egyáltalán nem mondható reprezentatívnak. A válaszadók 93,1%-a használ képernyőolvasót a számítógéphez (ez 2307 válaszadót jelent). Ebből a vak emberek vannak a legtöbben (64%), utána a gyengénlátók következnek (38%).
Áttérve a képernyőolvasókat érintő kérdésekre, a válaszadók fele mondja haladónak magát az ernyőolvasó használatában. Középhaladó 42%, és csak 8 % gondolja magát kezdő képernyőolvasó felhasználónak. Ugyanez a kérdés az internet-használatra vonatkozóan még jobb képet mutat, a válaszadók 60%-a érzi úgy, hogy haladó szinten tudja használni a webet. Azt nem teljesen értjük hogy miért ezután jön a foglalkoztatottak statisztikája, viszont ebből kiderül hogy a kitöltők több mint fele legalább félállással rendelkezik, 45% az akinek a kitöltés pillanatában nincsen munkája.
A talán legérdekesebben alakult kérdéskör az az elsődleges képernyőolvasók listájának eredménye. Mielőtt spekulálnánk, az adatok a következők: JAWS képernyőolvasó lett az első, 30,2%-kal. A második a ZoomText (22,2%), a harmadik pedig a Window-Eyes (20,7%). Az NVDA csak a negyedik lett 14,6%-kal, a VoiceOver pedig az ötödik 188 szavazattal, ami 7,6%-ot jelent.
Az eredményt több minden is befolyásolta. Észak-Amerikán kívül elég kevés kitöltő érkezett más földrészről, ezen felül a ZoomText és Window-Eyes hírleveleiben többször is felhívták a figyelmet a felmérésre, ellenben a többi képernyőolvasó gyártója ezt nem tette meg. Ezen felül azt se felejtsük el, hogy a Microsoft-tal kötött megállapodás értelmében az Office licensszel elérhetővé vált a Window-eyes teljeskörű használata, így kis túlzással de egy újabb ingyenes (vagy nagyon olcsón) elérhető képernyőolvasó jelent meg a piacon. Ami szintén tény, hogy a ZoomText nemcsak képernyőnagyító, hanem képernyőolvasó is egyben. Az ezt használó válaszadóknak viszont csak 13,4%-a mondta magát vaknak, a többi kitöltő mind gyengénlátóként határozta meg fogyatékosságának típusát.
A válaszadók szerint a legnépszerűbb böngésző az az Internet explorer 10+, második pedig a Mozilla Firefox. Érdekes hogy a kitöltők 12%-a még a régebbi Internet explorer verzió valamelyikét (6, 7, 8) használja, pedig ezek számos web-akadálymentesítési megoldást még nem támogatnak. Mi csak két kombinációt emelünk ki, a kitöltők közül 16,1% használja a JAWS képernyőolvasóval az explorer 10 vagy újabb verzióját, 11,4% pedig az NVDA és Firefox párosítással böngész az interneten, így egyértelműen látszik hogy az NVDA felhasználók körében még mindig a Firefox a nyerő.
A gyakran használt képernyőolvasó esetén a legnépszerűbb képernyőolvasó a JAWS (43,7%), viszont szorosan mögötte (41,4%, 58 szavazat különbséggel) követi az NVDA, majd a VoiceOver (30,9%) a harmadik a sorban.
Kiderült még, hogy a képernyőolvasót használó felhasználók több mint 80%-a frissíti rendszeresen szoftvereit, és az is hogy a válaszadók több mint fele vagy megvásárolja, vagy állami támogatásként kapja ernyőolvasóját. Elenyésző azok száma, akik bevallottan törten használják a fizetős képernyőolvasójukat (1,4%), bár biztosak vagyunk benne hogy a többi régióból nagyobb részvétel esetén a kép sokkal árnyaltabb lenne.
Mobil platformok között egyértelműen az Apple termékei a nyerők (69,6%), ezt követi az Android rendszere 20,4%-kal.
Mint minden évben, most is rákérdeztek az akadálymentesség állapotára. A felhasználók véleménye megoszlik, egy picivel (38,7%) vezet azok száma akik úgy gondolják hogy a weboldal akadálymentesítés jobb lett, ezt követi (37,7%) azok véleménye akik szerint semmi nem változott. Legtöbben úgy gondolják, hogy a probléma ott van, hogy a fejlesztők nincsenek tisztában mi az a weblap akadálymentesítés, vagy ha hallottak ugyan róla, de nincs meg az akadálymentes fejlesztéshez szükséges tudásuk.
A közösségi oldalak akadálymentesítése a felhasználók szerint lassan de javul, pozitívabbak a felhasználók válaszai mint az előző felmérésben.
Ezen kívül számos akadálymentesítési kérdést tettek még fel(pl. navigálnak-e a felhasználók a jelzőpontok segítségével, használják-e az ugrólinkeket). Ezek részletezésére ebben a cikkünkben nem térnénk ki, akit bővebben érdekel az az felmérés oldalán megtekintheti az értékelést.
A felmérés mindenképpen érdekes eredményeket hozott. Az egyértelműen pozitív hogy a képernyőolvasók piaca felpörögni látszik, ennek pedig a legnagyobb nyertesei az ezt használó felhasználók. Talán pont ezért, kíváncsian várjuk a következő itthoni képernyőolvasó felmérést, amivel tisztább képet kaphatunk a hazai felhasználói szokásokról.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük