NVDA és a Libreoffice: Valóban használható az ingyenes alternatíva?

Beküldve ide: Alkalmazások és az NVDA, NVDA | 0

Ha irodai szoftvercsomag, akkor az emberek 99 százaléka rávágja, hogy Word vagy Excel. Vitathatatlan, hogy a Microsoft programja a legnépszerűbb, szinte mindegyik Windows-t futtató számítógépen fenn van. Cikkünkben mégis egy alternatív szoftvert mutatunk be, annak használhatóságát járjuk körbe az NVDA programmal.

Rövid történelem

A Sun Microsystems 1999-ben felvásárolta a StarDivision céget, akik a StarOffice irodai programcsomagot fejlesztették. A Sun fejlesztők a program kódját mindenki számára elérhetővé tették, és az OpenOffice.org névre keresztelték át a projektet. A fejlesztés folyamatába nem mennénk most bele, erről infók találhatóak a Wikipedián.
Röviden a lényeg annyi, hogy később az Oracle felvásárolta az openOffice-t, így az önkéntes fejlesztők egy része „kiszállt” ebből a projektből, és létrehozták a LibreOffice programcsomagot (amely a 2010-es OpenOffice kódbázisán alapul). Céljuk ezzel az volt, hogy egy céges befolyástól független irodai szoftvercsomagot biztosítsanak a felhasználók számára.
Több ingyenes linux kiadás váltott ezt követően a LibreOffice-ra, ezért mi is ezzel teszteltünk. Mivel sok közös funkciója van a két programnak, így elképzelhető, hogy az itt leírtak sok esetben működnek az OpenOffice használatakor is.

Letöltés, telepítés

A letöltést legegyszerűbben a LibreOffice hivatalos oldaláról tehetjük meg. Az oldal ugyan angol nyelvű, de a letöltött szoftvercsomag tartalmazza a magyar honosítást, amit az FSF Alapítvány tart karban.
A telepítés nagyon egyszerű, az NVDA mindent jól olvas. Fontos viszont, hogy a gépünkön fel legyen telepítve a Java programcsomag (a 32 bites mindenképp, 64 bites Windows esetén érdemes lehet a 64 biteset is feltenni), és be legyen kapcsolva a Java AccessBridge. Erről pár éve már írtunk, Java AccessBridge engedélyezése címmel.

Tesztelés, észrevételek

A tesztelés hossza másfél hét volt, erre az időre amit csak lehetett, a LibreOffice-szal nyitottunk meg. A menükben történő közlekedés gond nélkül működik, egyszerűen létrehozhatunk új dokumentumokat, mozoghatunk az xls táblázatokban, ezek három éve még szinte megoldhatatlanok voltak.
Az egyik zavaró probléma, az a folyamatos felolvasás hiánya. A billentyűparancsot lenyomva, az NVDA elkezdi felolvasni a dokumentumot, ám egy idő után megszakad a felolvasás. A hiba elvileg a LibreOffice-nál keresendő, a hibajegy angol nyelvű leírása itt érhető el. Linux felhasználóknak jó hír, hogy ott nincs gond a folyamatos felolvasással tudomásunk szerint.
Ami egy jó funkció, hogy könnyen, a ctrl+szám billentyűk lenyomásával beszúrhatunk a dokumentumba egy új címsort. Word esetén enter hatására egy új bekezdés kerül beszúrásra, ezzel szemben LibreOffice esetén a címsor folytatódik tovább a következő sorban mindaddig, amíg kézzel vissza nem állítjuk alap állapotra. Ez elsőre zavaró lehet, de azért megszokható.
Nagy hiányosság még, hogy a Writer-ben (ami a Microsoft Office esetén a Word-nek felel meg) nem tudunk navigálni a táblázatokban. Az NVDA szépen bejelenti amikor egy táblázatra lépünk, viszont a táblázat mozgató billentyűk (ctrl+alt+Nyilak) nem működnek.
A tartalomjegyzékben történő navigáció sem jó még, ha egy elemen entert ütünk, egy új sor kerül beszúrásra a tartalomra ugrás helyett.

Összegzés

Ha valaki alapszintű szöveget szeretne szerkeszteni, esetleg néhány már jól ismert képletet használna a táblázatkezeléskor, annak a Libreoffice teljesen jó választás. A programnak azért vannak hiányosságai, de alap feladatokra használható, főleg ha valami miatt nincs másra lehetőségünk.
Szerencsére a Microsoft irodai csomagja sem túl drága (sőt, diákoknak teljesen ingyen hozzáférhető), így az olvasóra bízzuk a döntést.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük