F123Access: az akadálymentes weboldalakért

Beküldve ide: Alkalmazások és az NVDA, Egyéb programok | 0

Az NVDA konferencia egyik előadásában az F123Access fejlesztői mutadták be terméküket. Egy olyan kiegészítőt készítettek böngészőkhöz, minek segítségével könnyebbé válik egyes weboldalak áttekintése képernyőolvasóval. Csodát ne várjunk tőle, de bizonyos esetekben valóban segít.

A F123Access weboldaláról mind Chrome-hoz, mind Firefox böngészőhöz teljesen ingyenesen letölthető a kiegészítő. A fejlesztői azt ígérik, hogy a bekapcsolás után használhatóbbá válnak a népszerű weboldalak (Facebook, Youtube), bizonyos esetekben az űrlapok kezelhetőbbek lesznek, és az angolul tudók az egyszerű olvasás szolgáltatással könnyebben böngészhetik a The Guardian online oldalait.
Normál esetben egy weboldal (a böngésző oldaláról nézve) html és Javascript elemekből áll. A weboldalt egy ún. DOM (document object model) tartalmazza, amiben meg van adva a weboldal hierarhikus felépítése. A képernyőolvasó a DOM-ból próbálja meg feldolgozni a weboldalakat. Amennyiben a DOM-ban valami hibásan kerül eltárolásra, a képernyőolvasó is megkavarodhat. Az F123Access kiegészítője ezen próbál segíteni, vagyis igyekszik feltérképezni a weboldalakat, és a DOM módosításával kijavítani a tipikus weblap-akadálymentesítési hibákat. Ennek köszönhetően a képernyőolvasó már egy feljavított információhalmazt kap meg a böngészőtől.
Az összetettebb oldalakhoz (Facebook, Youtube) egyéni scripteket is készítettek, amik segítik az oldalak képernyőolvasóval történő használatát.
Kipróbáltuk a Facebook támogatást is, a fejlesztők kitettek magukért. A fontosabb elemeket első címsorszinttel látták el, a hírfolyam egyes elemeit pedig ötössel, így könnyedén lépkedhetünk rajtuk. A gyakorlati teszteléseink viszont azt mutatják, hogy ugyan valóban átláthatóbb lett a Facebook felülete, de sok minden nem, vagy nem úgy működött, mint ahogy azt a dokumentációban leírták.
Megnéztük a The Guardian weboldalát is. A weboldal valóban átláthatóbbá válik a bővítmény használatával, ám a videók (amik probléma nélkül lejátszhatóak az eredeti felületen), a kiegészítő bekapcsolása után nem érhetőek el.
NVDA esetén zavaró probléma, hogy amennyiben a fejlesztők nem rendelik össze a webes űrlapmezőket a hozzájuk tartozó címkével, az NVDA a mezőkön történő lépkedés esetén nem mondja be az űrlaphoz tartozó megnevezést. A kiegészítő megpróbálja ezt megtenni a fejlesztő helyett, több-kevesebb sikerrel. Teszteléseink azt mutatják, hogy egyszerűbb felépítés esetén szép eredményeket ad, de sokszor nem tud mit kezdeni a weboldallal. Lehetőségünk van ekkor ezt jelenteni a fejlesztők felé, akik hozzáadják a javított verziót a kiegészítőhöz.
Találtunk néhány érdekes hibát, ezekhez olykor a bővítmény kikapcsolása adta meg a megoldást. Firefox alatt pl. a html5 alapértelmezett lejátszóval nem bír a kiegészítő. Feliratozza a gombokat, viszont maga a lejátszás egyáltalán nem indult el mindaddig, amíg ideiglenesen fel nem függesztettük a bővítmény működését.
A fejlesztők a konferencián egy kérdésre válaszolva elmondták, hogy dolgoznak a captcha felismerésen is, az ezzel kapcsolatos munkát már elkezdték.
Az F123Access jelenleg angol, spanyol és portugál nyelven érhető el, a telepítést azoknak ajánljuk, akik ezen nyelvek közül valamelyikét jól ismerik. Jelenleg a fejlesztőkkel dolgozunk a magyar verzión, amint elkészül, hírt adunk róla blogunkon!

Összefoglalva, az irány mindenképp jó. Nincs egyszerű dolguk a kiegészítő fejlesztőinek, ugyanis a web folyamatosan változik (főleg a közösségi oldalak). Bízunk benne, hogy hosszú távon sikerül megtalálniuk a lehető legjobb megoldást, így a nem akadálymentes weboldalak esetében is ténylegesen segíteni fogják a vak felhasználókat.
Az NVDA konferencián elhangzott előadás meghallgatása


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük