Windows telepítése vakon

Beküldve ide: Alkalmazások és az NVDA, NVDA, Uncategorized | 4

A vak informatikusok egyik legnagyobb problémája mindig is az volt, hogy a Windows rendszert nem tudják feltelepíteni segítség nélkül. Léteztek különböző (főképp nem legális) megoldások, amikkel lehetett trükközni. Mostanra felpörögtek az események, és eljutottunk odáig, hogy már a Windows telepítése sem lehetetlen vakon.

Pár hónapja egy lelkes magyar informatikus készített egy Windows telepítőt, amibe bele volt égetve az NVDA, és beszélt a telepítés közben. Az irány jó volt, ám abban a formában nem volt legális. Azóta kiadta a hozzátartozó forrásfájlokat, így aki szeretné, elkészítheti a saját telepítőjét. Ám van ennél egy jóval egyszerűbb megoldás, ami nem igényel semmilyen technikai háttértudást, és teljesen legális.

Mi az a WIN PE?

A Win PE egy a Microsoft által kiadott lebutított operációs rendszer. Számos tesztelést segítő eszközt (pl. memória ellenőrző, merevlemez tesztelő programot) tartalmaz, ami főképp a gyártóknak, és a fejlesztőknek nagy segítség. Számunkra ebből az a fontos, hogy ingyenesen letölthető, és használható.

Működés, kezdeti lépések

Egy külföldi felhasználó elkészítette a WIN PE kibővített változatát, amibe beleintegrálta az NVDA-t is. A feladatunk csak annyi, hogy kiírjuk a letöltött fájlt dvd-re, vagy egy pendrive-ra, és bebootoljunk vele a rendszer elindításakor. Ezt úgy tehetjük meg, hogy elindítjuk a letöltött exe fájlt, ami egy leegyszerűsített telepítő. Miután megnyílt, kiválaszthatjuk, hogy pendrive-ra, vagy cd/dvd-re szeretnénk kiírni a telepítőt. Ha ezt megadtuk, az alkalmazás minden egyéb teendőt elvégez helyettünk. Ha kész, indítsuk újra számítógépünket, és bootoljunk be a kiírt adathordozóról.
Fontos, hogy az NVDA alapértelmezett nyelve angol induláskor, ezt a ctrl+NVDA+g megnyomása után állíthatjuk át. Az Espeak hangját is magyarra kell venni, ezt pedig a ctrl+NVDA+v megnyomása után a beszéd párbeszédpanelen tehetjük meg. Ha valaki az indulás előtt, nem egy éles környezetben szeretné ezt megtenni, a kibontott fájlrendszeren belül kicserélheti a hordozható NVDA verziót a sajátjára, ezt a programsNVDA mappában kell megtennie.

Ha sikeresen betöltöttük újdonsült rendszerünket, az NVDA elindul. Ekkor az egész rendszer bekerül a memóriába, így le is csatlakoztathatjuk az adathordozónkat. Sajnos egyes számítógépeken nem kerül felismerésre a hangkártya, ebben az esetben ez a lehetőség egyáltalán nem használható.
Sikeres induláskor egy lebutított Windows felületet kapunk, amin az NVDA automatikusan elindul. Ugyanúgy van asztal meg start menü, sőt néhány plusz alkalmazást is megtalálhatunk. Ha ekkor elindítjuk a Windows telepítőnket, meg tudjuk kezdeni az operációs rendszer telepítését, az NVDA az első újraindulásig mindent szépen felolvas. Az újraindulás után viszont már a telepítés alatt lévő rendszerünk tölt be, ekkor nincsen beszédtámogatás. A rendszer még egyszer újraindul, majd várja a felhasználói adatokat (felhasználónév, jelszó, stb). Szükség lesz egy hordozható NVDA elindítására. A legegyszerűbb megoldás, hogyha az első ujraindítás előtt (miközben a telepítő a fájlokat másolja), elhelyezzük a c meghajtónkon az NVDA hordozható változatát.
A Shift+f10 megnyomása esetén előjön egy parancssori ablak, ezt kell behívni a második újraindulás után. Itt kell megadni az NVDA pontos helyét, pl. c:nvdanvda.exe.

Ha sikerrel jártunk, a képernyőolvasó elindul, és befejezhető a Windows telepítése. Ilyenkor az NVDA menüje is elérhető, az eszközök menüből a képernyőolvasó telepítését is elintézhetjük. Nem tudunk minden beállítást testre szabni, de azt megadhatjuk, hogy a Windows első betöltésekor az NVDA elinduljon.
Az NVDA telepítésére van egy másik módszer is, ezt haladó felhasználóknak ajánljuk. A shift+F10 megnyomásakor a parancssorba az nvda.exe mögé ha beírjuk a –install kapcsolót, az NVDA csendben feltelepül a háttérben, majd automatikusan elindul.

Zárszó, letöltés

A program egyetlen hátránya az, hogy a két újraindulás között nincs beszédtámogatás, és a második újraindulás után nem tudjuk pontosan mikor kell behívni a parancssort. Ettől függetlenül minden informatikában kicsit jártasabb felhasználónak ajánljuk a lehetőség kihasználását.
A fentebb írt módosított Win PE letöltése Ezen az oldalon lehetséges. Itt letölthető a WinPE-hez tartozó angol nyelvű leírás, meg a 32 és 64 bites PE operációs rendszer is. A fejlesztő elkészítette a Windows 7 és 10 alapú programcsomagot is, ám a telepítésnél bármelyiket használhatjuk függetlenül a feltelepítendő rendszertől. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy 32 bitessel csak 32 bites Windows-t telepítsünk, 64 bitessel meg csak 64 bitest.
A cikk elkészítésében sokat segített Berkó Norbert és Vass Ádám, köszönet érte!


Cikk megosztása


4 Responses

  1. Földes József

    Már egy ideje vártam ezt a cikket, és nagyon örülök neki, hogy ez a legális módcer publikálásra került. Azt gondolom, hogy az elsődleges cél az, hogy a látássérültek önállóan tudjanak Windows operációs rendszert telepíteni. Annyit szeretnék hozzászólni, hogy ha a felhasználó nem biztos abban, hogy mikor kell megnyomni a Shift+F10 billentyűkombinációt, akkor a cikkben leírt második újraindulás után nyomja meg ötször egymás után a jobb shift billentyűt. Ha nem hall semmit, akkor újból nyomja meg ötször egymás után a shift billentyűt. Ekkor már hallania kell egy csippanást. Most már biztosan megnyomhatja a Shift+F10 billentyűkombinációt, és a megjelenő parancssorban a indíthatja az NVDA képernyőolvasót a cikkben leírt módszernek megfelelően. Mindenkinek sok sikert kívánok, és mégegyszer köszönöm a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük