NVDA gyorstalpaló: Billentyűparancsok beállításai

Beküldve ide: NVDA gyorstalpaló | 1

Mint minden képernyőolvasó, az NVDA is számos billentyűparanccsal rendelkezik. Elképzelhető, hogy néhány billentyűkombináció számunkra kényelmetlen, nem áll kézre. Ezen könnyen segíthetünk, az alábbiakban az ehhez szükséges lépéseket mutatjuk be.

Az NVDA-nak számos billentyűparancsa van, ember legyen a talpán, aki az összeset tudja fejből. Ahhoz, hogy a beviteli parancsokat módosíthassuk, az NVDA menüben a beállítások közül meg kell nyitnunk a Beviteli parancsok listáját.

Beviteli parancsok párbeszédpanel megnyitása

 • Nyomjuk meg az NVDA+n billentyűparancsot, ezáltal előtérbe kerül az NVDA menüje.
 • Ha lenyomjuk a b betűt, rögtön lenyílik a beállítások almenü (ezt a fel/le nyilak használatával is megtehetjük, az almenü kinyitását az enter vagy a jobbra nyíl lenyomásával végezhetjük el).
 • A p lenyomását követően megnyílik a beviteli parancsok listája.

Gyors gomb hozzárendelése a beviteli parancsok párbeszédablakhoz

A beviteli parancsok párbeszédpanel megnyitását követően rögtön egy fanézetre kerülünk. Itt megtalálható az összes billentyűzetről konfigurálható beállítás, különböző kategóriákra bontva. Egy kategóriát a jobbra nyíl segítségével nyithatunk ki, ennek bezárása pedig a balra nyíl megnyomásával lehetséges. Amennyiben egy funkcióhoz tartozik billentyűparancs, ennek listáját úgy szintén a jobbra nyíl megnyomásával érhetjük el.
Az ablakban a tab és shift+tab billentyűkkel mozoghatunk a többi vezérlőelemen.

 • A fentebb leírt módon nyissuk meg a Beviteli parancsok párbeszédablakot.
 • Nyomjuk meg a shift+tab billentyűt, ezzel a Szűrés szerkesztőmezőbe kerülünk.
 • Ide gépeljük be az alábbi szöveget: beviteli parancsok
 • Ha van a szűrésnek megfelelő találat, akkor a tab megnyomását követően a találati listába kerülünk. Ebben az esetben a találatot tartalmazó kategória automatikusan nyitva van, és kizárólag a találatok jelennek meg a listában.
 • Esetünkben van találat, így nyomjunk két le nyilat, hogy ránavigáljunk a „Megnyitja az NVDA Beviteli parancsok párbeszédablakát.” elemre.
 • Mivel ehhez nincs még billentyűparancs hozzárendelve, adjunk hozzá egyet. A tab billentyűvel lépjünk a hozzáadás gombra, majd nyomjuk le a szóköz/enter billentyűt.
 • Ezt követően amilyen billentyűparancsot lenyomunk, az lesz hozzárendelve a kiválasztott funkcióhoz. Nyomjuk le az NVDA+shift+p kombinációt. Ekkor felugrik egy menü, ahol megadhatjuk, hogy melyik billentyűzet kiosztáshoz szeretnénk beállítani. Ha nem választunk semmit, csak egy enterrel jóváhagyjuk, akkor az általunk használt kiosztáshoz kerül beállításra. Amennyiben választani szeretnénk, a le/fel nyilak segítségével tekinthetjük át a megjelenő lehetőségeket.
 • Ezt követően a fókusz a hozzáadott billentyűparancsra kerül. Amennyiben szeretnénk, hozzáadhatunk újat, de el is távolíthatjuk az „eltávolítás” gomb megnyomásával.
 • Keressük meg az Ok gombot a tab billentyű többszöri megnyomásával, és aktiváljuk azt.

Ezt követően, ha lenyomjuk az NVDA+shift+p-t, megnyílik a kívánt párbeszédablak.

Billentyűparancsok listája

Előhívhatjuk a billentyűparancsok teljes listáját is. Ezt az alábbi módon tehetjük meg:

 • Hívjuk elő az NVDA menüjét az NVDA+n lenyomásával.
 • Nyomjuk le az S billentyűt a súgó almenü megnyitásához.
 • Az N és az enter megnyomását követően megnyílik az általunk használt böngészőben az összes NVDA-ban elérhető billentyűparancs.

Összefoglalás

A beviteli parancsokkal az NVDA teljes mértékben testreszabható. Érdemes végignézni a lehetőségeket, számos olyan funkció is elérhető, amihez nem tartozik alapértelmezetten billentyűkombináció. Ilyen pl. az NVDA újraindítása, ezt az „újra” szó megadásával meg is kereshetjük.
A beviteli parancsokról részletes információk olvashatóak a súgó 11.1.10. fejezetében.
Jövő hétfőn jelentkezünk egy újabb bejegyzéssel!


Cikk megosztása


 1. Tóthné Julika

  Nagyon jó ez a gyorstalpaó!
  Sokat tanulunk belőle!
  Köszönjük nektek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük