NVDA és az új Firefox: Használati tanácsok

A tegnapi nap folyamán megjelent a Mozilla Firefox új változata. Több helyről jöttek olyan hírek, hogy nem lesz teljesen kompatibilis a képernyőolvasókkal. Ez valóban így van, de NVDA esetén a használat nem annyira vészes.

A firefox 57 számos újítást tartalmaz, ezek hosszú távon a böngésző gyorsulását segítik elő. Ám sajnos tény, hogy a jelenlegi verzióban egyes weboldalak használata az NVDA képernyőolvasóval lassabb lehet. Itt főképp az összetettebb webes alkalmazások (Gmail, Facebook) az érintettek.
Teszteléseink során ezeket mi is tapasztaltuk. Találkoztunk néhány oldallal, ahol a kurzor néha elugrott (de hosszabb szöveg esetén a folyamatos felolvasás segített), illetve valóban némely oldalak lassabban töltődtek be. Ám a jelenlegi állapot sem használhatatlan, főleg úgy, hogy a Firefox 58 (ami hamarosan megjelenik) már orvosolja ezt a problémát. A fejlesztői változat (Nightli builds) már egy előrehaladottabb állapotban tart, aki kísérletező kedvében van és segítené a fejlesztők munkáját, természetesen kipróbálhatja.

Lehetőségek tárháza

Az NVDA-t használóknak több lehetőségük is van:

  • Folyamatosan frissítik a böngészőt, így pár hét kellemetlenséget követően egy még gyorsabb Firefox programmal böngészhetnek. Ehhez a lehetőséghez nem kell semmi pluszt tenni, szimplán automatikusan telepíteni a böngésző frissítéseit.
  • Aki szeretné megtartani az eddigi verziók stabilitását, az feltelepítheti a Firefox ESR változatát, ami jelenleg az 52-es verziónál tart, és 2018 elejéig megkapja a biztonsági frissítéseket. Ennek egyik nagy előnye, hogy más képernyőolvasókkal is jól működik (jelenleg a Freedom Scientific által gyártott JAWS program nem támogatja az új Firefox verziót).
  • A tesztelni vágyók pedig kipróbálhatják a Firefox béta verzióját (Firefox nightli)

Fókuszban a sebesség

A Firefox fejlesztői arra vállalkoztak, hogy megreformálják az oldalak betöltődését böngészőjükben. Épp ezért várják azokat az oldalakat, amik lassan töltődnek be. Aki kedvet érez a kísérletezésre és segítené a fejlesztők munkáját, ezen az oldalon indulhat el.

A visszajelzésekre mi is nagyon kíváncsiak vagyunk, várjuk a hozzászólásokban!


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük