NVDA kulisszatitkok: 2019. február 8.

Beküldve ide: hírek, Kulisszatitkok | 0

Ebben a hónapban a századik sikeres tanúsítvány vizsgát tevő gondolatai, ill. hasznos billentyűparancsok a fókusz elhelyezkedésével kapcsolatban.

Nemrég egy újabb mérföldkőhöz érkezett az NVDA közösség, megszületett ugyanis a századik sikeres tanúsítvány vizsga. Sylvie Duchateau nevéhez fűződik, aki már régóta az NVDA felhasználója és aktív támogató tagja a közösségnek. Az alábbiakban az ő gondolatai következnek.
2012-ben kezdtem el használni az NVDA-t, mivel kíváncsi voltam erre az új, ingyenes képernyőolvasóra. Kezdetben csak alkalmanként használtam, mert akkor még elsősorban a jól ismert kereskedelmi képernyőolvasóban bíztam. De miután az rendre hibát okozott használat közben, egyre gyakrabban előtérbe került az NVDA.
Két évvel később az NVDA már olyan hatékonynak bizonyult, hogy nem volt szükségem többé a korábbi képernyőolvasómra. Mára egyértelműen a mindennapjaim részévé vált a munkában, és otthon is. Nagyon fontossá vált számomra, mivel stabil és gyors, nem foglal sok helyet a lemezen, ill. mindenben segít, amit csak meg akarok valósítani a számítógépen.
Jelenleg az ACCESS42 nevű tanácsadó cégnek dolgozom, ami digitális és webes akadálymentesítéssel foglalkozik. Az NVDA-t nem csak a mindennapos számítógépes munkámhoz használom, hanem általa szeretném bemutatni az embereknek, hogyan működik a képernyőolvasó, ill. a segítségével elemezhető a weboldalak és dokumentumok akadálymentessége.
Azért csináltam meg a vizsgát, hogy megtudjam, hogy ténylegesen mennyire sikerült megismernem az NVDA funkcióit, valamint fontosnak tartom, hogy az ember megmutassa, hogy egyébként mennyire barátkozott össze azzal a programmal, amivel foglalkozik. Ezen felül a vizsgakérdések limitidőn belüli megválaszolása olyan kihívás volt, amit mindenképpen teljesíteni akartam.
Mint az NVDA közösség tagja, elkötelezett vagyok abban, hogy segítsem az NVDA felhasználóit felmerülő kérdéseik megválaszolásával angol és francia nyelvű levelezőlistákon. Tesztelem az új verziók újdonságait, és közben cégünk, az ACCESS42 blogján közzéteszem, hogy milyen fejlesztések történnek a webböngészés és webes akadálymentesítés terén.
Megmutatom a vak embereknek, hogyan használják az NVDA-t a mindennapjaik megkönnyítésére, valamint segítek a kollégáimnak a hatékony elemzéshez szükséges beállításokat megtalálni.
Az Access42 kezében az NVDA egy eszköz, amivel a diákjainknak bemutathatjuk, hogy mi is az a webes akadálymentesség. Emellett az NVDA egy elemzőeszköz is, amivel letesztelhetjük, hogy az egyes webes elemek, mint csúszkák, automatikus kiegészítéssel ellátott szerkesztőmezők, folyamatjelzők, és társaik hozzáférhetők-e, ill. a funkcióiknak megfelelően használhatók-e.
Köszönjük Sylvie-nek, hogy az akadálymentesítés bajnoka, és hogy az NVDA nagykövete!
A tanúsítvány vizsgával kapcsolatban az NV Access tanúsítvány rendszer weboldalán lehet tájékozódni angol nyelven: https://certification.nvaccess.org/

Most pedig következzen néhány hasznos billentyűparancs, melyek segítségével megtudhatjuk hol is van éppen a fókusz a képernyőn.
NVDA+T: bemondja az aktuális ablak címsorát.
NVDA+felnyíl, laptop kiosztás esetén NVDA+L: aktuális sor, vagy elem felolvasása.
NVDA+lenyíl, laptop kiosztás esetén NVDA+A: folyamatos olvasás a kurzor aktuális pozíciójától.
NVDA+Tab: A helyzettől függően különböző információkat közöl a fókuszban lévő elemről. Az asztalon a fókuszban lévő ikon nevét, és az asztali ikonok számát; az Excelben a fókuszban lévő cella tartalmát és koordinátáit; a Total Commanderben és a fájlkezelőben a fókuszban lévő fájl vagy mappa nevét és sorszámát a listában; a Firefoxban és a Google Chrome-ban az aktív webes elem nevét és típusát; Windows-os alkalmazásokban a fókuszban lévő vezérlőelem nevét és típusát.
NVDA+numerikus delete, laptop kiosztás esetén NVDA+delete: Az áttekintő kurzor pozíciójáról közöl a helyzet függvényében információkat. A Wordben a kurzor távolságát az oldal bal szélétől és tetejétől, a beállított mértékegységben; az Excelben a munkalap nevét és fókuszban lévő cellájának a koordinátáit; böngészőmódú olvasás esetén a kurzor helyzetét a teljes dokumentum szövegében százalékban megadva, ill. a kurzor helyzetét a képernyőn képpontban; bizonyos szerkesztőkben, mint a Jegyzettömb vagy a Notepad++ is ugyanígy működik. Az alkalmazásokban általában az alkalmazás ablakának a képernyő széleihez viszonyított elhelyezkedését adja meg.
A Wordben az állapotsor is szolgálhat helyzetinformációkkal. Billentyűparancs: NVDA+END, laptop kiosztás esetén NVDA+Shift+End. A Word állapotsorában megjelenő információkat testreszabhatjuk. Ehhez az F6 billentyű segítségével navigáljunk az állapotsorba, azután pedig hívjuk elő a helyi menüt. Ott bejelölhetjük a megjeleníteni kívánt információkat. Az elhelyezkedés szempontjából érdekes a szakasz, az oldal, a sor és az oszlop száma, valamint a függőleges pozíció a lapon.

Megjegyzés: a fenti billentyűparancsok az adott funkciók alapértelmezés szerinti billentyűparancsai, melyeket bármikor meg lehet változtatni az NVDA Beviteli parancsok párbeszédablakán.
Forrás: In-Process 2019 február 8


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük