NVDA kulisszatitkok 2019. március 1.

A tavaszindító kulisszatitkok közt az NVDA legújabb verziójának előkészületeiről; NV Access a Google Summer of Code 2019 program egyik mentorszervezete; új vezérigazgató az NV Access élén; készülődés a CSUN konferenciára; végezetül pedig néhány hasznos szövegnavigációs billentyűparancs.

Az NVDA 2019.1 verzió késlekedéséről…

A fejlesztőcsapat, hallgatva a nagyszámú felhasználói visszajelzésre, komoly erőfeszítéseket tesz a Microsoft Office programcsomag hatékonyabb támogatásáért. A mostani fejlesztések kimondottan munkaigényesek, ezért is várat magára az idei első kiadás. A fejlesztők a felhasználók megértését kérik, és mindent megtesznek azért, hogy az új verzió beváltsa majd a hozzá fűzött reményeket.
A 2019.1 első bétája már elérhető az NVDA development snapshots oldalán.

Google Summer of Code 2019…

Az NV Access mentorszervezetként fog részt venni az idei programon. A program célja, hogy minél több diák fejlesztőt bevonjon a nyílt forráskódú szoftverfejlesztés világába. A diákok egy háromhónapos programozási projektben vehetnek részt szoros együttműködésben nyílt forráskódú szoftverfejlesztéssel foglalkozó szervezetekkel. A projekt minden évben kimondottan az iskolai nyári szünetre van ütemezve.
A program weboldala: https://summerofcode.withgoogle.com/
Az NV Access bemutatkozó oldala a programon
A program óriási lehetőség a diákok számára, hogy olyan nyílt forráskódú projektekkel dolgozhassanak, mint pl. az NVDA. Az NV Access számára pedig egy fantasztikus esély arra, hogy megossza tudását feltörekvő fiatalokkal, ezáltal tudatosíthatja az akadálymentesség fontosságát a fejlesztők legújabb generációjában. Ezen felül pedig friss erőket vonhat be az NVDA későbbi fejlesztésébe mindannyiunk örömére.

Új vezérigazgató az NV Access élén…

James Boreham lett az NV Access új vezérigazgatója. James komoly tapasztalatokat szerzett már a nonprofit világban, a társadalmi vállalkozások terén és a kereskedelmi szektorban is. Feladata a szervezeti működés menedzselése, ill. a pénzügyek, emellett keresi a lehetőségeket, hogy biztosítsa az NV Access hosszú távú fennmaradását. James már várja a közös munkát az NV Access csapattal, a támogatókkal és partnerekkel, hogy együtt vezessék tovább a sikerek és a növekedés útján.
James jelenlétének első komoly hozadéka, hogy levette Mick válláról a vezérigazgatói feladatokat, aki ezáltal több időt és energiát fordíthat az NVDA fejlesztésére.

CSUN 2019

Az NV Access csapata nagy erőkkel készül az idei konferenciára, amit az Egyesült Államokban Anaheim városában rendeznek Kalifornia államban. Az NV Access csapata március 13-án fog szerepelni.
A CSUN az egyik legnagyobb kisegítő technológiákkal foglalkozó konferencia a világon.

Néhány hasznos billentyűparancs szövegekben való navigáláshoz

Balnyíl/jobbnyíl: léptetés karakterenként vissza/előre.
Ctrl+Balnyíl/Jobbnyíl: léptetés szavanként vissza/előre.
Felnyíl/lenyíl: léptetés soronként felfelé/lefelé.
Ctrl+Felnyíl/Lenyíl: léptetés bekezdésenként felfelé/lefelé.
Home/End: ugrás a sor elejére/végére.
Ctrl+Home/End: ugrás az egész dokumentum elejére/végére.

A Microsoft Word esetében:
Page Up/Page down: ugrás egy képernyőnyit vissza/előre. Ez a dokumentumnak a Word ablakában a képernyőn ténylegesen megjelenített részét takarja. Ennek a résznek a mérete függ többek közt a képernyő felbontásától, a Word ablakának méretétől, és a dokumentum nagyítási szintjétől is.
Ctrl+PageUp/pageDown: ugrás a dokumentum oldalai között vissza/előre. Kicsit bonyolítja a helyzetet, hogy ha keresünk a dokumentumban a Word keresőjével, akkor ez a parancs az egyes előfordulások között navigál. A keresés indítása után egészen addig viselkedik ily módon, amíg be nem zárjuk a Wordot. Amíg nem indítunk keresést, addig ez a parancs a dokumentum oldalai között navigál.

Szöveg kijelöléséhez a fenti parancsokat ki kell egészíteni a Shift billentyűvel.
Shift+Ctrl+Jobbnyíl: a kurzortól jobbra lévő szó, vagy szórész kijelölése.
Ctrl+Home, majd Shift+CTRl+Lenyíl: A dokumentum első bekezdésének kijelölése.
Ctrl+A: A teljes dokumentum kijelölése.

Megjegyzem a fenti parancsok nem NVDA-specifikus parancsok, hanem a Windows szabványos szövegnavigációs parancsai, amiket így bárki használhat az NVDA-tól függetlenül is.

Forrás: In-Process 1st March


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük