A megújult Mozilla Firefox újdonságai

Beküldve ide: hírek, Mozilla, Uncategorized | 1

Pár hete zajlott le az NVDA online konferenciája. Itt adott elő az egykori NVDA fejlesztő James Tech, aki most már a Mozilla csapatát erősíti. A Firefox böngésző sok olyan új funkciót megkapott, ami megkönnyíti a képernyőolvasót használó felhasználók életét.

Olvasónézet

Az iOS-t használó felhasználók már találkozhattak egy hasonló lehetőséggel. Az olvasó nézet annyit tesz, hogy csak a fő tartalom szövege jelenik meg, a körülötte lévő infók (menük, reklámok, stb) nem. A képernyőolvasót használó felhasználóknak ez hatalmas segítség, mert az olvasónézetet bekapcsolva a fókusz rögtön az elolvasandó tartalomra kerül.
Az olvasónézet ki-be kapcsolása az F9 billentyűvel lehettséges. A nézetet egy plusz gombbal is kikapcsolhatjuk, amit a megjelenített tartalom alatt találunk.

Eszközsáv navigáció

Az egyik talán legnagyobb változás, hogy a Firefoxhoz telepíthető kiegészítők beállításai kikerültek a böngésző menüjéből. Ezeket innentől kezdve az eszközsávon érhetjük el.
Az alt+d megnyomásával ráugorhatunk az eszközsávra. Itt egy egyszeri tab megnyomását követően az első gombcsoportra kerülünk. Első körben az adott lap műveletein mozoghatunk a bal/jobb billentyűk segítségével, így pl. itt is bekapcsolható az olvasó nézet. Második tab megnyomására a keresőmezőre lépünk, harmadszori megnyomásra meg a többi gombot érhetjük el. Itt találhatóak a kiegészítőkhöz tartozó beállítási lehetőségek is.
Ha már tudjuk mit keresünk, az alt+d majd egy tab megnyomását követően elkezdhetjük begépelni az elem kezdőbetüjét (pl. „Le”), ekkor a fókusz rögtön ráugrik az eszközsávon belül a Letöltések menüpontra.

Lapfül műveletek

Örülhetnek azok a felhasználók, akik egyszerre több böngészőlapfület használnak. Az új Firefox verzióban már lehet a lapfülek között a ctrl+1-8 megnyomásával váltani.
Lehetőség van egy lapfül rögzítésére, is, ekkor amíg fel nem oldjuk, az adott billentyűparancs minden esetben ahhoz a weboldalhoz fog tartozni. Ebben az esetben a Firefox indulásakor a rögzített lapfülek maguktól betöltődnek.
Egy lap rögzítését az eszközsávon tudjuk megtenni. Az alt+d-t követően a tab billentyűvel léphetünk az „oldal műveletek” gombra. Ha ezt lenyomjuk, kinyílik egy legördülő menü, ahol kiválaszthatjuk a lap rögzítését, vagy feloldását.

Apróbb változások

Amennyiben közös Mozilla fiókba vagyunk bejelentkezve számítógépünkön és mobiltelefonunkon, lehetőségünk van oldalak átküldésére egyik eszközről a másikra. Ebben az esetben a másik eszközön csak meg kell nyitni a böngészőt, és elérhetjük az átküldött lapokat.
A beállítások oldal mostantól teljes mértékben webes nézetként működik, így akár a címsorokon, vagy egyes mezőkön is lépkedhetünk, ezzel is megkönnyítve a beállítások gyors áttekintését.
A felhasználókat ugyan kevésbé érinti, de javítottak az accessibility tree (akadálymentességi fa) kezelésén. Bizonyos esetekben ha egy elem dinamikusan megváltozott, a képernyőolvasók nem kaptak errő elegendő információt.

Az akadálymentességi fa egy olyan fanézetként képzelhető el, ahol minden elemnek megvan adva az összes tulajdonsága. A képernyőolvasók ezek alapján építik fel a weboldalt a virtuális kijelzőjükön. Ha pl. egy mezőhöz elérhető a hozzá tartozó címke, akkor a képernyőolvasó szoftverek össze tudják kötni egymással a két elemet.

Akadálymentesítés webfejlesztőknek

James Tech az előadása második felében bemutatta, hogy milyen fejlesztések történtek az elmúlt verziókban, amikkel segíteni szeretnék a webfejlesztőket az akadálymentes weboldalak elkészítésében. A teljesség igénye nélkül: Leellenőrizhető egy weboldal kontraszt beállítása, megjeleníthetőek a nem felcímkézett űrlapmezők, a nem feliratozott képek, stb. Ami kifejezetten jó hír, hogy ezeket az ellenőrzéseket a látássérült webfejlesztők is átnézhetik, ugyanis az NVDA is felolvassa a megjelenő információkat. A képernyőolvasóval az akadálymentességi fa is bejárható, a fejlesztők virtuális módosításokat is végezhetnek rajta, amit utána tesztelhetnek az NVDA programmal.


Cikk megosztása


  1. Dr. Simon Gergely

    Remélem, ezek a kedvező fejlesztések a linuxos firefox és orca páros esetében is éreztetni fogják kedvező hatásukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük