Általános Jellemzők

Az NVDA beszédszintetizátor segítségével hozzáférést biztosít a Windows operációs rendszerhez, valamint számos egyéb alkalmazáshoz vakok és gyengénlátók számára.

Főbb jellemzői:

 • Telepítés nélküli futtatás egy USB vagy hordozható eszköz használatával
 • Webböngészés a Mozilla Firefox 3 használatával
 • Könnyen használható, beszédtámogatást nyújtó telepítő
 • Email-ek használata a Mozilla Thunderbird 3 program segítségével
 • A Microsoft Internet Explorer program alap szintű támogatása
 • Alapvető támogatás a Microsoft Outlook Express / Windows Mail programok használatakor
 • Alapvető támogatás a Microsoft Word és Excel használatakor
 • A vakbarát Java alkalmazások támogatása
 • alapvető támogatás az Adobe Reader program használatakor
 • alapvető támogatás az IBM Lotus Symphony program használatakor
 • A Windows Parancssor és konzolos alkalmazások támogatása
 • Az egérmutatónál lévő szöveg automatikus bemondása és választható hangjelzés az egér pozíciójának megállapításához
 • a Freedom Scientific valamint a BRLTTY drivereket használó braille kijelzők támogatása

Honosítás

Fontos, hogy az emberek a világ bármely részén, nyelvi korlátok nélkül, egyenlően hozzáférhessenek a különböző, a technológia nyújtotta lehetőségekhez. Az NVDA jelenleg több mint húsz nyelvre lett lefordítva, többek között: Brazil Portugál, Horvát, Cseh, Finn, Francia, Galíciai, Német, Magyar, Olasz, Japán, Portugál, Orosz, Szlovák, Spanyol, Hagyományos Kínai, Afrikai, Lengyel, Tájföldi, Ukrán és Vietnám.

Beszédszintetizátor Támogatás

Az üzenetek és a felhasználói felület többnyelvűsége mellett az NVDA lehetőséget bisztosít a tartalom megfelelő nyelvű felolvasásához, amennyiben a használni kívánt beszédszintetizátor képes az adott nyelven megszólalni.

Az NVDA tartalmazza az eSpeak, egy ingyenes, nyílt forráskódú és többnyelvű beszédszintetizátor programot. Ezen kívül az NVDA használni tudja a SAPI4 és SAPI5 beszédmotorokat a beszéd előállításához, valamint az Audiologic beszédszintetizátort.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Braille támogatás

A Braille kijelzővel rendelkező felhasználók számára az NVDA lehetőséget biztosít az információ megjelenítésére a kijelzőn. Az NVDA a Freedom Scientific Pacmate és Focus kijelzőket, a Handy Tech kijelzőt, valamint a BRLTTY programcsomagban található kijelzőket támogatja.

Újítás És Kísérletezés

Az NVDA fejlesztését nem kizárólag a piaci irányelvek, elvárások határozzák meg. A kereskedelmi képernyőolvasók számos kiváló lehetőséggel rendelkeznek, ám ez olykor a piaci elvárások követésével, s nem a felhasználó számára ténylegesen hasznos lehetőségek megvalósításával jár. Az NVDA talán nem mindig olyan stabil mint a többi képernyőolvasó, de egyértelműen tekinthető kísérleti, újító eszközként. Könnyen és gyorsan tesztelhet új ötleteket és lehetőségeket, esetenként olyan funkciókat is, melyek nem találhatóak meg a Windows operációs rendszerhez készült képernyőolvasókban. Ilyen például az NVDA egyik nagyszerű képessége, a folyamatjelző változásának egyre magasabb hanggal való jelzése. Minnél magasabb a hangjelzés, annál közelebb ér a folyamatjelző a teljesen telt állapothoz. Habár ezt már felhasználók egyéni szkriptekkel az egyes képernyőolvasókban megvalósították, hivatalosan egyik képernyőolvasónak sem vált részévé.

Tervezés És Megvalósítás

Az NVDA-t Python programozási nyelven írták meg, moduláris tervezéssel, a kód legtöbb része kiegészíthető, lehetővé téve új alkalmazások, vagy vezérlőelemek támogatását. Szkriptek segítségével támogatás írható egy adott alkalmazáshoz, virtuális kijelzők hozhatók létre összetett dokumentumok, vagy egyéb adatok megjelenítéséhez, valamint NVDA objektumok hozhatóak létre vezérlőelemek vagy ablakok támogatásához. Az NVDA törekszik a lehető leghozzáférhetőbbé tenni a vezérlőelemeket, vagy az operációs rendszer részeit, lehetővé téve az információk gyors és könnyű megkeresését. Nem törekszik azonban kitalálni a felhasználó szándékát, többek között szűréssel, vagy az NVDA által hasznosnak ítélt szövegek felolvasásával.

Az operációs rendszerrel és a programokkal való kommunikáláshoz az NVDA néhány az operációs rendszer nyújtotta lehetőséget, Microsoft Active Accessibility (MSAA), IAccessible2, Java Access Bridge és testreszabott, egyéb alkalmazások nyújtotta programozói felületeket használ. Az NVDA nem használ különleges, úgy nevezett Video Intercept vagy képernyőhurok technológiát, ám mindig a lehető legtöbb információt igyekszik kinyerni újabb technológiák használata előtt.

Licensz és Copyright

Copyright (C) 2006-2009 NVDA Közreműködők

Az NVDA GNU Általános Nyilvános Licensz (2-es verzió) alatt áll. A szoftver szabadon közzétehető vagy módosítható a licensz és a forráskód bárki számára elérhetővé tételével. Ez az eredeti és módosított szoftverre, valamint bármilyen a szoftver forráskódjából származó kódrészletre vonatkozik.
Ha többet szeretne megtudni, látogassa meg a következő (angol nyelvű) honlapot:
http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/gpl-2.0.html
vagy nézze meg a szoftverhez mellékelt Copying.txt fájlt.