Windows 7 -1. rész

Beküldve ide: Windows 7 | 3

Két héttel ezelőtt úgy gondoltam, hogy mivel ennyire dicsérik az új Windows-t, én is kipróbálom. Először egy-két háttér információ, majd a részletek…

A Microsoft tavaly december környékén megállapodott az
NVAccess-szel
abban, hogy segítenek az NVDA fejlesztésében. Ez meg is látszik, mert most már egész jól együttműködik az Internet explorerrel. Az új Windows-ban tovább fejlesztik az MSAA-t, így több szolgáltatáshoz fér hozzá az NVDA.

A Windows 7-ről az egyik internetes újságban azt írták, hogy ugyanolyan, mint a Vista, csak a hibái hiányoznak belőle. Mivel én nem használtam Vistát, ezt nem tudom megerősíteni/cáfolni, de az XP után nagyon fura volt.
Az első gondot az jelentette, hogy eltűnt a klasszikus start menü, amit a Windows xp-ben, de még a Vistában is vissza lehetett állítani.
Telepítés után rögtön próbáltam NVDA-t, majd Jaws-t telepíteni de már itt akadályokba ütköztem. Az UAC (ami a Windows biztonságáért felel), minden új programot először leblokkol, és rákérdez, hogy mit szeretnék csinálni… Nem tudom pontosan miért, de volt egy idő, amíg az NVDA és a Jaws is lefagyott egy időre. Természetesen ezt az UAC-t ki lehet kapcsolni (én meg is tettem), valószínűleg ezért nem fagy egyik képernyőolvasó sem az idegen programok indításakor.
Az NVDA nagyon szépen beszél, a Windows beépített beállításait rendesen tudom kezelni. Sajnos persze vannak olyan programok, amikkel nem működik együtt, de ez várható volt. Próbáltam olyan beállításokat keresni, ami jobban működik XP-ben, mint itt, de nem igazán találtam. Nem akarom túl dicsérni NVDA-t, de én egyre többet ezt használom. Egyrészt Jaws-ból most egy időre elegem lett, elég sokat szenvedtem a feltelepítésével, másrészt Windows 7 alatt az NVDA szinte minden olyan funkciót jól ellát, amire nekem kell.
Ugyan ez a blog az NVDA-val foglalkozik, de leírnám a tapasztalataimat a konkurens képernyőolvasóval kapcsolatban is.
Mint már említettem, szenvedés volt a telepítés. A feltelepítés után 2-3 nappal minden indításkor felugrott egy hibaüzenet, hogy a Freedom Scientific mirror display drivere nem található, indítsam újra a gépet, és ha ez sem segít, futtassak egy javító telepítést. Ha ezt leokéztam futott tovább Jaws, de pl MSN-ben egyik mezőt sem olvasta. Futtattam én javító telepítést, újra is indultam százszor,de csak a teljes Jaws reinstall segítet. Ezt három naponta megcsinálni nem a legkellemesebb érzés. A harmadik ilyen után elegem lett, és elkezdtem guglizni, szerencsére megtaláltam a megoldást. Ha valakit érdekel elmondom, de az már nem tartozik a blog témájához. A megdöbbentő csak az volt, hogy a Freedom Scientific hivatalos oldalán semmiféle leírást/tanácsot nem találtam, ami szerintem nagyon gáz… Nah ezzel most sikerült is eléggé lejáratnom a konkurenciát :), de ezen felül azért nem olyan vészes a helyzet. Sajnos a rendszertálca nem érhető el az ins+F11-re, ami még hiányzik néha egy kicsit, de ez még betudható a fejlesztésnek, remélem a Jaws 11-ben már nem lesznek ilyen gondok.

Ami nekem nagyon megtetszett, az a start menüben megtalálható kereső mező, ahova bármit beírok (programnév, filenév, mondat töredék) rögtön kidobja az ide kapcsolódó találatokat. Ez nagyon felgyorsítja a Windows használatát, mert ha pl el szeretnék távolítani egy programot, nem kell megkeresni start menüben a vezérlő pultot és ott a programok eltávolítását, hanem csak beírom a keresőbe, hogy „remove program” és az első találatra rámegyek. Nekem a felülete sokkal jobban tetszik, elég csak egy entert nyomni az adott programra, és rögtön behozza az eltávolítóját. Ugyanez érvényes az összes fájlra is, ha kell mondjuk egy könyv amiből beírok egy részletet, nagyon gyorsan kidobja, mivel indexeli a fájlokat. Ennek megvan az a nagy hátránya, hogy a winchesteren hatalmas kupi keletkezik, mivel úgyis mindent megtalálok a keresővel. Ez a funkció már benne van a Vistában is, de nekem még nagy újdonság.

Egy dologra kell vigyázni, hogy ne rejtsük el az asztalon az ikonokat. A rendszertálca mellett van egy kis gomb, amit ha aktiválunk eltűnnek az ikonok (szó szerint nem látszanak), ekkor egyik képernyőolvasó se olvassa fel őket, ami roppant bosszantó, főleg akkor, amikor nem tudja az ember, hogy mitől van ez a jelenség.
A következő cikkben jobban kitérek az NVDA és a Windows 7 közötti kapcsolatra.
A kérdéseket -mint mindig- most is várom, sőt az ötleteket is, hogy miről írjak kicsit bővebben.


Cikk megosztása


3 Responses

 1. Bálint

  Nah, igen, adjunk a konkurenciának!:)
  Köszönjük a cikket, várjuk a folytatást.

 2. Zoli

  Szia, nagyon tetszett a cikk, bízom benne, hogy folytatod.
  Ugyanmég xp-t használok, de előbb-utóbb ki szeretném próbálni a 7-es windows-t.
  Köszi mégegyszer,
  Üdv, Zoli.

 3. Dr. Simon Gergely

  Én is várom a folytatást. Még jó, hogy az NVDA-t nem kell telepíteni, már ha a portable verziót használjuk.
  Engem különben érdekelne kicsit a windows 7 olyan szempontból is, hogy miért lesz érdemes ezt választani, és tényleg jó, stabil-e, hogyan bánik a géppel, hogyan futnak rajta a megszokott programok, hogyan érhetők el a régi hardverek, stb.
  Igaz, a cikksorozat az NVDA és a windows 7 együttműködéséről szól, de ezek az információk lényegesek. Az XP akármilyen jó, lassan eljár felette az idő. A 32 bites és a 64 bites környezet is érdekelne: milyen kézzelfogható előnye lenne a 64 bites windowsnak, fut-e rajta az NVDA, elérhetők-e a ma ismert és használt 32 bites programok 64 bites változatai, a mai hardvereken képes lenne-e futni ilyen operációs rendszer és ilyen programok, és ennek mi lenne a kézzelfogható előnye. Pl. stabilabb lenne? Jobb lenne a memóriakihasználása? A többmagos processzorokra jobban optimalizált-e a feldolgozás, stb?

  Az NVDA mellett ilyesmi is érdekelne, persze ne szakadjunk el nagyon az NVDA-tól.

  S.geri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük