Firefox 3.5

Beküldve ide: Alkalmazások és az NVDA, Mozilla, NVDA | 1

Július a Firefox 3.5-ös verziójával indult. Ebben a cikkben kitérek a Firefox és az NVDA együttműködésére, valamint egy érdekesen alakuló képernyőolvasó tesztre, melyben az NVDA is részt vett. Azt hiszem, a tapasztalt NVDA felhasználóknak is lesz egy-két csemege.

A firefox 3.0.11-es verziója nem közli, hogy frissítés áll rendelkezésre, de ez annak is betudható, hogy amikor frissítettem, az új verzió még elég friss volt. A frissítés gond nélkül megtörtént, ahogy ezt már a Mozilla termékeknél megszokhattuk. Első indítás, szemmel láthatóan semmi különbség, hacsak az nem, hogy a cím mező (melybe az oldal címét kell beírnunk) elég érdekesen van megcímkézve. Ettől függetlenül a mező funkciója a régiével egyenlő. Nézzük, miért is kellett ennyi ideig várnunk a 3.5-ös verzióra.
A böngésző nem szolgáltat számos új, látható funkcióval, ám mindenképp a megemlítendőek közé kell sorolnunk az ún. Privát Böngészés (Private Browsing) lehetőséget, mely aktiválása után a böngésző nem ment el semmiféle adatot. Ez azt jelenti, hogy a meglátogatott oldalcímek, jelszók és egyéb kitöltött adatok nem lesznek tárolva. Ez mindenképp jól jöhet internetkávézókban, vagy egy idegen gépnél.
Biztosan találkozott már valaki azzal az igen bosszantó ténnyel, hogy a böngésző bezárásakor az űrlapmezők tartalma elveszik. Ez nem túl kellemes, gondoljunk csak bele, egy blogbejegyzés írásakor a böngésző lefagy, és a következő indításkor kezdhetünk mindent elölről. A Firefox 3.5-ös verziójában ez többé nem fordulhat elő, ugyanis a böngésző automatikusan elmenti a kitöltött, de nem elküldött űrlapmezők tartalmát.
Most pedig nézzük a nem látványos újdonságokat. A fejlesztők 8-10-szer gyorsabb működést ígérnek. Ez még mindig nem elegendő a Safari vagy a Google Chrome megelőzéséhez, de ha a fejlesztés így halad, előbb-utóbb ez is bekövetkezik.
Lényegesen lecsökkent a memóriaigény,az [url=http://index.hu/tech/net/2009/07/01/firefox/]Index hírportálon[/url] olvasható hírben a tesztelések szerint ez beigazolódott.
Erősen javult a Webes szabványok kezelése, bár a Firefox még mindig nem megy át az [url=http://acid3.acidtests.org/]Acid Teszt[/url] 3-as verzióján, a régi 72% és a mostani, 93%-os különbség azt hiszem magáért beszél. Érdemes megemlíteni, hogy ezen a teszten az Internet Explorer 8-as bétája csak 20%-ot tudott teljesíteni.
A böngésző kapott egy új JavaScript motort, amely a TraceMonkey névre hallgat. Ez a [url=http://www2.webkit.org/perf/sunspider-0.9/sunspider.html]SunSpider[/url] teszt elvégzésekor lényegesebben gyorsabb eredményt mutat mint a 3.0x verziók.
A böngésző tartalmaz egy földrajzi helymeghatározót is, mellyel a weboldalak az IP cím segítségével földrajzi helyhez kapcsolódó adatokat jeleníthetnek meg (pl. nyelv váltás, stb).
Az FF már támogatja a JSON-t (JavaScript Object Notation) technológiát, mely a szerverek és a böngésző közötti adatátvitelt segítik.
Végezetül pedig egy számunkra nem túl fontos újdonság, a fülek kihúzhatósága és visszatolhatósága (tear-off böngészés), mellyel egy fült megnyithatunk egy új ablakban, vagy visszatolhatjuk az eredeti helyére.
Érdemes még azt megemlíteni, hogy egy nap alatt a Firefox 3.5-ös verzióját világszerte 4 millióan töltötték le.
Számunkra, talán a legfontosabb újítás, amelyet nem véletlenül hagytam a végére, a kisegítő lehetőségek feljavítása. A böngésző és a képernyőolvasók működése ennek köszönhetően sokkal jobb lett. Ezt a következőkben, be is bizonyítom.
Az alapvető funkciók használata mellett (hivatkozások, címsorok, táblázatok, stb) létezik egy Ún. Live aria lehetőség, mellyel dinamikusan frissíthetünk oldalakat, illetve ún. widgeteket jeleníthetünk meg. Ezek olyan objektumok, melyek egy adott oldalon több vezérlőelemet tartalmaznak (fanézet, listanézet, stb). Említésképpen, a Gmail tartalmaz egy Googletalk Widgetet, amely ennek használatával működik.
A Firefox egyik kisegítő lehetőségekért felelős programozójának blogján olvashatunk egy angol nyelvű cikket, melyben a Firefox ehhez kapcsolódó kisegítő lehetőségeinek tesztelése történt meg, az öt legismertebb képernyőolvasói között. Ezek a következőek: a nyílt forráskódú és ingyenes NVDA, a Freedom Scientific cég Jaws for Windows-za, a Serotek System Access to Go-ja, a GwMicro Window Eyes-za, és a Dolphin Supernova-ja.
A cikk igen terjedelmes, ezért itt csak az eredményt közlöm. A maximális pontszám 17 pont volt. Ebből a Dolphin cég Supernova nevű képernyőolvasója 3 pontot ért el. A Serotek System Access to Go-ja egy ponttal jobb volt, 4 pontot ért el. Hátulról a harmadik a GwMicro Window Eyes-za volt, 10 pontot ért el. A Freedom Scientific cég Jaws for Windows képernyőolvasója csak a második helyre szorult 12.5 ponttal. Végezetül pedig, az első helyen nem más, mint az NVDA, 16, azaz 16 ponttal. Tehát, a győztes, az NVDA.
A teszt a képernyőolvasók legfrissebb verziójával történt (tehát pl. a Jaws 10-es verziójával, a Window Eyes 7.1-es verziójával, stb). Mivel mindannyian tudjuk, hogy az alapvető funkciókat mindegyik képernyőolvasó támogatja, a teszt megmutatta, hogy a Firefox-ot a legjobban támogató képernyőolvasó, jelenleg az NVDA.
Az angol nyelvű cikk [url=http://www.marcozehe.de/]elolvasható[/url] Marco, a Mozilla Firefox egyik Kisegítő lehetőségekért felelős programozójának oldalán.
Ha valakinek még nincs meg a Mozilla Firefox, [url=http://www.mozilla.com/en-US/]itt[/url] letöltheti.
Azt hiszem, jól indult a július mind az NVDA, mind pedig a Mozilla firefox számára.


Cikk megosztása


  1. Dr. Sion Gergely

    Gratulálok, ez nagyszerű!

    Ha így haladunk, az NVDA egyre több mindenben felnő a „nagyokhoz”, ráadásul ingyen. Hoool vagyunk már a 0.5-ös kis esetlen verziótól! Nagyon messze, pedig a verziószám csak egy tizedet lépett:-).

    S.geri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük