Windows 7 2. rész

Tudom, sokan várták már a 2. részét a Windows 7-es összefoglalónak, de eddig valahogy mindig csúszott a közzététele. A cikk fele kb 2 hónapja megvolt, de mindig kiegészítgettem. Igazából ez egy egyveleg lett, ahol felsorolom a talált hibákat, ötleteket a hibák megoldására, stb…

Kompatibilitási mód használata: Van pár program (Pl a Jómagam szótára), ami nem fut jól Windows 7 alatt (ez a hiba már a Vista alatt is megtalálható). Ezen a hibán úgy lehet segíteni, hogy a kompatibilitás módot át kell állítani Windows Xp-re. Ezt a program parancsikonjára ráállva a tulajdonságok -kompatibilitás lapfülén gyorsan át lehet állítani.
Driver gondok: Én nem igazán panaszkodhatok, mert mindent jól felismert a Windows 7, kivéve a Canon scannerem driverét. Felismerni felismeri, de iszonyat lassan kezeli, egy oldal bescannelése kb fél perc, mert mielőtt elindulna a tényleges scannelés, vár 10-15 másodpercet, ami elégé zavaró. Leszedtem a gyártó honlapjáról a legfrissebb driver-t, de sajnos nem változott semmi…
Kipróbáltam a scannerhez mellékelt programot, de ott is elég lassúcska volt.
Az Abby fine reader egész jól megy, de néha programhibákat dob (leginkább kilépéskor), aminek az okára még nem sikerült rájönnöm. Jaws felhasználóknak
Akinek előjön az a jelenség, amit az előző részben írtam, hogy pár nap után nem található a Mirror display driver, -legalábbis a Jaws szerint-, akkor az tegye a következőket:
A vezérlőpult -Eszközkezelőben keresse meg a kijelzőknél a Display driver-t, és távolítsa el, de ne indítsa újra a gépet. Ezután ugyanott a vezérlőpultban a programok eltávolításánál törölje le a Freedom Scientific Video interceptet. Ezután indítsa újra a gépet, majd futtassa le a legfrissebb video-hurok telepítőjét, amit innen tölthet le:
FSVideoIntercept.exe
Ezután újraindul még egyszer a gép, és működik újra a Jaws, de sajnos max 1-2 hétig, utána megint el kell végezni ezt a műveletet…
Abban reménykedtem, hogy a Jaws 11 megoldja a display problémát, de sajnos nem, maradt minden a régiben…
NVDA felhasználóknak:
Az NVDA portable verziója nem olvas mindent a vezérlőpultban, ezért az nvda indító fájljára ráállva a menüből adminisztrátorként kell futtatni, ami megoldja a problémát. Ez a gond a telepíthető verzióban nincs, mivel ha az NVDA a rendszerrel indul, akkor rögtön admin jogokat kap.

A Windows 7-be beépíthető egy virtuális Xp. Ez nagyon jól hangzik, de egy kicsit elhűltem, amikor megláttam, hogy a feltelepítése után még 15 gb-nyi helyet lefoglal magának. Még nem próbáltam ki, de kíváncsi leszek, hogy NVDA mennyire fog vele együttműködni.

A cikk ezen része kb két hónappal ezelött készült el, de mivel nem találtam több hibát/tanácsot, így nem került fel a blogra. Én még mindig a legutolsó (májusi) Windows teszt verziót használom (azóta kijött az RC, és az RTM verzió is). Az Rtm verzió már támogatja a magyar nyelvet, ezt a Windows update-ről lehet letölteni.

Összefoglalva:
Én teljesen meg vagyok elégedve a Windows 7-tel. Egy-két kisebb hibával találkoztam csak, ami egy beta verziónál nagyon jó eredmény. Néha pár pillanatra NVDA elnémul, de max fél percen belül vissza is tér. Miután kijött a végleges verzió, igyekszem minél hamarabb kipróbálni, és kideríteni, hogy a hibák -amiket felsoroltam- megmaradtak-e.

A Windows 7 pontos megjelenési dátumai:
Angol: Október 22
Magyar: Október 31.
Ha bárkinek bármilyen észrevétele/ötlete van, azt várom a kommentekben!


Cikk megosztása