Windows 7 2. rész

Beküldve ide: Windows 7 | 2

Tudom, sokan várták már a 2. részét a Windows 7-es összefoglalónak, de eddig valahogy mindig csúszott a közzététele. A cikk fele kb 2 hónapja megvolt, de mindig kiegészítgettem. Igazából ez egy egyveleg lett, ahol felsorolom a talált hibákat, ötleteket a hibák megoldására, stb…

Kompatibilitási mód használata: Van pár program (Pl a Jómagam szótára), ami nem fut jól Windows 7 alatt (ez a hiba már a Vista alatt is megtalálható). Ezen a hibán úgy lehet segíteni, hogy a kompatibilitás módot át kell állítani Windows Xp-re. Ezt a program parancsikonjára ráállva a tulajdonságok -kompatibilitás lapfülén gyorsan át lehet állítani.
Driver gondok: Én nem igazán panaszkodhatok, mert mindent jól felismert a Windows 7, kivéve a Canon scannerem driverét. Felismerni felismeri, de iszonyat lassan kezeli, egy oldal bescannelése kb fél perc, mert mielőtt elindulna a tényleges scannelés, vár 10-15 másodpercet, ami elégé zavaró. Leszedtem a gyártó honlapjáról a legfrissebb driver-t, de sajnos nem változott semmi…
Kipróbáltam a scannerhez mellékelt programot, de ott is elég lassúcska volt.
Az Abby fine reader egész jól megy, de néha programhibákat dob (leginkább kilépéskor), aminek az okára még nem sikerült rájönnöm. Jaws felhasználóknak
Akinek előjön az a jelenség, amit az előző részben írtam, hogy pár nap után nem található a Mirror display driver, -legalábbis a Jaws szerint-, akkor az tegye a következőket:
A vezérlőpult -Eszközkezelőben keresse meg a kijelzőknél a Display driver-t, és távolítsa el, de ne indítsa újra a gépet. Ezután ugyanott a vezérlőpultban a programok eltávolításánál törölje le a Freedom Scientific Video interceptet. Ezután indítsa újra a gépet, majd futtassa le a legfrissebb video-hurok telepítőjét, amit innen tölthet le:
FSVideoIntercept.exe
Ezután újraindul még egyszer a gép, és működik újra a Jaws, de sajnos max 1-2 hétig, utána megint el kell végezni ezt a műveletet…
Abban reménykedtem, hogy a Jaws 11 megoldja a display problémát, de sajnos nem, maradt minden a régiben…
NVDA felhasználóknak:
Az NVDA portable verziója nem olvas mindent a vezérlőpultban, ezért az nvda indító fájljára ráállva a menüből adminisztrátorként kell futtatni, ami megoldja a problémát. Ez a gond a telepíthető verzióban nincs, mivel ha az NVDA a rendszerrel indul, akkor rögtön admin jogokat kap.

A Windows 7-be beépíthető egy virtuális Xp. Ez nagyon jól hangzik, de egy kicsit elhűltem, amikor megláttam, hogy a feltelepítése után még 15 gb-nyi helyet lefoglal magának. Még nem próbáltam ki, de kíváncsi leszek, hogy NVDA mennyire fog vele együttműködni.

A cikk ezen része kb két hónappal ezelött készült el, de mivel nem találtam több hibát/tanácsot, így nem került fel a blogra. Én még mindig a legutolsó (májusi) Windows teszt verziót használom (azóta kijött az RC, és az RTM verzió is). Az Rtm verzió már támogatja a magyar nyelvet, ezt a Windows update-ről lehet letölteni.

Összefoglalva:
Én teljesen meg vagyok elégedve a Windows 7-tel. Egy-két kisebb hibával találkoztam csak, ami egy beta verziónál nagyon jó eredmény. Néha pár pillanatra NVDA elnémul, de max fél percen belül vissza is tér. Miután kijött a végleges verzió, igyekszem minél hamarabb kipróbálni, és kideríteni, hogy a hibák -amiket felsoroltam- megmaradtak-e.

A Windows 7 pontos megjelenési dátumai:
Angol: Október 22
Magyar: Október 31.
Ha bárkinek bármilyen észrevétele/ötlete van, azt várom a kommentekben!


Cikk megosztása


2 Responses

 1. WolfiMusic

  Üdv!
  Először is gratulálok az összefoglalóhoz, ámbár nem lett olyan terjedelmes, de mégis lényegre törő. Az igazság az, hogy rtm-nél már normálisan működik a jaws. A 10-es verziót ne nagyon próbálgassátok, mert az tényleg nem megy, viszont a 9.0 már tökéletes. Ha valakinél mégse menne, akkor az nézze meg a videó kártya illesztőjét, hogy a legfrissebb van-e, illetve egy freedomsci entific display driver frissítés sem árt, aminek a linkjét megtaláljátok a blogba, ezért most nem is írnám le. A jaws-ra visszatérve, igaz ami igaz, nem olyan kényelmes a használata win 7 alatt mint nvda-nak, meg van pár idegesítő bug benne, pl lassan indul, eszi a memóriát, pár dolgot nem olvas fel, de nem olyan vészes, szerintem a 11-ben már ezek is kilesznek javítva. Driver kompatibilitásra pedig mindenkinek ajánlom a Driver Magician nevű progit, abbol is a 3.45-ös verziót, garantáltan meglesz minden driver. Jah és én azért oda írtam volna a bejegyzésbe tisztelt író, hogy 2 ghz-s proci, 1 gb mem és 128 vrammal rendelkező videókártya alatt nem nagyon kellene próbálgatni. Igaz, hogy jól van optimalizálva a kicsike, de ez nem XP és 2009-ben élünk, amikor is már kell a teljesítmény…
  No, köszönöm annak aki elolvasta a kommentet, mégegyszer grat az íráshoz, további szép napot!
  Pásztor Tibor [WolfiMusic]

 2. Szakács Máté

  Sziasztok! Hasznos volt ez a leírás. Én is fölraktam a windows 7 rtm verziót, ebbe nekem nem jelentkezik jaws 11 beta verziónál a display driver gond. Win 7 alatt én is inkább nvda-t használok, sztem az jobban kezeli. Nekem egyébként win 7 512 mb rammal, 3.20 ghz-es egy magos, és 64 mb-os videókártya kíséretében teljesen jól működik a rendszer, egyáltalán nem lassu. Vista ilyen konfigon (próbáltam) nagyon lassu volt, bár az egyébként is sokkal lassabb, mint win 7, sztem ez az oprendszer lesz az xp méltó utódja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük