Espeak 1.42.04

Beküldve ide: beszéd szintetizátor, NVDA | 0

Hammer Attilával (aki az Informatika a Látássérültekért alapítvány munkatársa) együtt számos hibát kijavítottunk az Espeakban.

Legelőször álljon itt egy rövidke összegzés, amit Attila írt a stabil kiadás elött (november közepe tájékán):
Az Espeak részletesebb tesztelése és a nyelvi korrekciók megkezdése az Espeak 1.41.03-as verziójától kezdődött meg. Az első ilyen tárgyú levél 2009. szeptember 24-én keletkezett.
Ez alatt a szűk két hónap alatt a következő funkciókat sikerült megvalósítani:
1. A sorszámnevek kezelése 9999-ig hibamentesen működik.
2. A római számok kimondása sorszámnevekként történik.
3. A tizedes törtek kimondása 8 tizedesjegynyi pontosságig működik.
4. A dátumok napjainak ragozása működik abban az esetben, ha például az Orkában a központozási szint néhányra vagy nincsre van állítva. A január 4-én például január negyedikén szövegként hangzik el. Gyanítom, ez Nvda-ban is így fog működni, mivel a képernyőolvasó ilyenkor nem kényszeríti a beszédszintetizátorokat, hogy mondják ki a minusz jelet.
5. A számok speciális ragozásainak kimondásai működnek korlátlan tartományban, ha az Orkában a központozási szint néhányra vagy nincsre van állítva. A 7-es, 7-est ragozott alakok például hetes, hetest szövegként hangoznak el, nem hétest, hétest szövegként. Gyanítom, ez Nvda-ban is így fog működni, mivel a képernyőolvasó ilyenkor nem kényszeríti a beszédszintetizátorokat, hogy mondják ki a minusz jelet
6. Javított betűkapcsolatok. A munka mennyiségére jellemző, hogy a hu_list fájl eredetileg kb. 230 bejegyzést tartalmazott, most 799 bejegyzésnél járunk, a hu_rules szintén hasonló számú bejegyzést tartalmazott, most 552 bejegyzésnél járunk.
7. Javult az Espeak együttműködése az új Speech-dispatcher beszédmotorral. A változás különösen az írásjelek intonációján vehető észre.
8. Valamennyire javult a hangsúlyozás bizonyos szavak esetén a mondat végeken, vesszőknél az ún. stresszküszöbök variálásával (a hu_list fájl bejegyzései főként ezeket tartalmazzák).
9. Valamennyire javult az Espeak 1.41.42-es változatban a felkiáltó mondatok hangsúlyozása, ezzel kapcsolatban részletesen leveleztem a fejlesztővel, küldtem neki profivox hangmintát több mondattal. Sajnos olyan hangsúlyozást lehetetlen csinálni, mint amit a Profivox csinál. Az Espeak egy nyelv független beszédszintetizátor, éppen ezért nem lehet nagyon befolyásolni a hangsúlyozásta nem angol nyelveknél. Ha ő mondja, én elhiszem neki.
10. Gyors beszédsebességnél javult a rövid és hosszú fonémák közötti különbség érthetősége.

Peter Vagner (az egyik NVDA fejlesztő) elkészítette az NVDA által használt Espeakot. Ez azt jelenti, hogy nem kell feltelepíteni külön, csak a régi fájlokat kell felülírni.
Ez az Espeak
innen letölthető!
A zip-ben található espeak.dll-t és a espeak-data mappát az nvdasynth drivers mappába kell bemásolni (és felülírni a régi fájlokat). Az NVDA újraindítása után már minden működik is tökéletesen.
Javasolt beállítás: Ezek után nekem az intonáció tul magas volt, én levettem egy kicsivel.
A legfrissebb teszt Espeakot a
[url]http://espeak.sf.net/test/latest.html[/url] oldalról lehet letölteni.
A telepítéskor meg lehet adni, hogy milyen nyelveken szeretnénk használni a programot. Az egyik mezőbe írjjuk be, hogy hu+max (vagy annak a változatnak a nevét, amit használni szeretnénk. Az nvdasynth driversespeak-datavoices!v mappában találhatók ezek, amit a program filesespeakespeak-datavoices!v mappába kell bemásolni. Ezek után az NVDA beállítások menüben válasszuk a szintetizátor beállításoknál a Sapi 5 szintetizátort, majd a beszéd beállításainál azt a változatot, amit szeretnénénk használni.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük