Éves összefoglaló

Beküldve ide: hírek, NVDA | 0

Alább olvasható egy rövid éves összefoglaló, mi ezt csináltuk 2009-ben…

Arra már pontosan nem emlékszem, hogy januárban mikor indult be maga az oldal, de ez szerintem nem is fontos.
A február elején beüzemelt statisztikai mérő script szerint eddig 3318 egyedi látogatónk volt, és 4859 oldalletöltésünk. Kicsit megkérdőjelezem a mérés pontosságát, jövőre már egy jobb látogatottság számlálót fogunk használni.
2009 januárjában már 4 hónapja „léteztünk”. Tök fura ebbe belegondolni, akkortájt nem is gondolkoztam ezen. Még 2008 Szeptember környékén indult be egy másik projectünk, a
Klango
fordítása is. Erről a programról készült egy podcastunk, amit
itt
hallgathat meg. Sajnos ezzel az EOcasttal kicsit „beégtünk”, mert eddig a négy adásból egyet voltunk képesek készíteni… Nem ígérem meg, hogy januárban újra jelentkezünk, így annál nagyobb meglepetés lesz, ha mégis.
Sajnos alig-alig kaptunk visszajelzéseket. Egy-egy kósza levél a levlistán, meg egy-két fórumban, de a hivatalos mail címre eddig szinte csak spam érkezett. Az is tény, hogy az NVDA-t használók tábora igencsak csekély (max 20 ember, bár lehet, hogy ez is sok).
A jövőbeni egyik tervünk az az, hogy ezt a számot megnöveljük.
Bátran kijelenthetem, hogy a Windows alatt lévő képernyőolvasók közül az NVDA frissül a leggyakrabban. Magyarországon. Tudom, egyetlenegy konkurens képernyőolvasót forgalmaznak hazánkban, így ezt az eredményt nem nehéz elérni.
Sajnos azt, hogy az NVDA-val együttműködjön más magyar beszédmotor, még nem sikerült elérni. A konkurens program által használt beszédmotor fejlesztői elzárkóztak a dologtól. A felméréseink azt mutatják, hogy sokan az NVDA-t a gépi beszéde miatt nem használják. Én már szinte csak azt használom mint képernyőolvasó, és nagyon jól meg lehet szokni pár nap alatt, de ez csak a saját véleményem.
Igyekszünk folyamatosan javítani a beszéden, és ha alkalom adódik, megpróbálunk más beszédmotorokat is ingyenesen elérhetővé tenni az NVDA-hoz.

Hogy miket csináltunk egy év alatt?
Október eleje óta elmondhatjuk, hogy az NVDA teljeskörűen támogatja a magyar nyelvet! Egy évvel ezelött csak a felülete volt magyar, a súgó még csak angolul volt elérhető.
Adtunk számos interjút a
Hobby rádióban
és a
Csantanet rádióban
amikkel megpróbáltuk beindítani az NVDA népszerűsítését.
Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de frissül az oldalunk is (ez leginkább a blog bejegyzéseken látszik).
És végül köszönjük az összes spammernek, hogy ők mindig tartották bennünk a lelket, és ezt meg is írták minden nap akár többször is az e-mail címünkre, a fórumunkra és a blogunk hozzászólásaiba egyaránt! Jövőre ez nem így lesz!
Köszönjük az összes pozitív és negatív kritikát, az építő jellegű javaslatokat! Reméljük, hogy ezekben a jövőben sem lesz hiány!
Mindenkinek nagyon boldog, NVDA-ban gazdag új évet kívánunk!


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük