TTS Állapotjelentés

Beküldve ide: beszéd szintetizátor, hírek | 23

Mintegy fél éve, a felhasználókat megkérdezve megállapítottuk, hogy az NVDA népszerűsége, a szoftver rohamos fejlődése ellenére is, ingadozó. Ezt leginkább az ESpeak gépies minőségének köszönhetjük. A szavazás hatására elkezdtünk beszédszintetizátor fejlesztés vagy nyelv/hang elkészítés felé húzódni, íme itt a jelenlegi állapot.

Elsőként az MbRola beszédmotor segítségével szerettünk volna hangot készíteni. Több órás hangfelvétel, darabolás, fonéma egyesítés és szerkesztés, majd tesztelés után, hónapokkal később azonban sajnos kiderült: a hangminőség messze nem kielégítő. Hallatszanak az egybeillesztések, valamint a 16 khz minőség ma már általában az alacsony kategóriás beszédszintetizátorokat jellemzi. E mellett az MbRola fejlesztése is megfenekleni látszott, új utat kellett keresnünk.
Második lépésként a Dr. Arató András vezetésével tervezett és megépített méltán ismert Brailab Pc hangjánál állapodtunk meg. Ezt, jelképes áron, akár be is építhettük volna az NVDA programba, ám a felhasználók egyöntetű döntésével, miszerint minél emberibb hangok felé kéne törekednünk, ezt az utat sem választottuk.
Eztán a Magyarországon is jól ismert, Profivox fantázianevű beszédszintetizátor is szóba került, á
m ezt a fejlesztői teljes mértékben elutasították, kifogásként a program nyílt forráskódját hozták fel. A beszédszintetizátor egyedüli használója az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány, aki a Jaws programot forgalmazza. Úgy érezzük, hogy a döntés mögött erős üzleti érdekek állnak, ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy még árajánlatot sem kaptunk tőlük. Épp ezért ezt az irányvonalat sem követtük.
Ezek után kapcsolatba léptünk néhány neves külföldi TTS készítő céggel.
Elsőként a Cereproc válaszolt. Kedvezménnyel 20 ezer fontért, mintegy 7 millió forintért tudnának nekünk hangot készíteni.
Befutott az Ivona válasza is, 250 ezer euróért (azaz kb. 68 millió forintért) vállalnák, 5 hónapos munkával.
A Speech Technologies és Cepstral válaszaira még várunk, de úgy látszik ez nem lesz egy olcsó mulatság.


Cikk megosztása


23 Responses

 1. Gallai Péter

  Erősen ellent kell mondanom. A Brailab szerintem reális alternatíva. Ennek „gépies hangját” szerintem nagyon sokan ismerik és a költségei nem nagyon közelíthetik a fentebb említett szintetizátorok árszinvonalaát. Ráadásul – véleményem szerint -az együttműködés is problémamentesebb, mint a külhoni cégekkel. Az Informatika a látásérültekért Alapítvány visszautasítása számomra nem érthető, sőt ilyen megfogalmazásban elfogdhatatlan. Kifejezetten nem a látássérültek érdekeit szolgálja. Vajon milyen üzleti megfontolások vannak a háttérben? ÉRDEKES LENNE EZT IS MEVIZSGÁLNI. Vajon egy alapítvány milyen profit orientáltságú, és ez hogyan fér össze az alapítványi keretekkel? de most ez mellékes. A megoldásra kell törekedni, nem pedig olyan utakat keresni, amelyenek a költségfedezet nem teremthető elő, vagy egyéb hasznos dolgok megvalósításától vonja el a pénzt. Ja és az sem mellékes, hogy a további ” terméktámogatás miként valósul meg (ha egyáltalán van). Ha valakinek nem tetszik a Brailab hangzása az ne feledkezzen meg arról, hogy ez a beszédszintetizátor hány éves és azon túl milyen kevéssé erőforrásigényes, valamint megkérdezte valaki, hogy esetleg van-e lehetőség „szépíteni” ?

 2. Csaba

  Sziasztok!

  A Brailab-ra szavaznék én is.
  Nem tudom hogy amikor a Brailab beépítése felmerült a NVDA-ba mint lehetséges alternatíva akkor ezzel kapcsolatban mekkora volt az ellenállás, én nagyon sokáig használtam a Brailab PC-t, szerettem is a hangját, az NVDA-t csak és kizárólag a jelenlegi hangja miatt nem igazán használom.
  Nagyon örülök neki hogy egyre jobban fejlődik az NVDA és hogy végre van ingyenes lehetőség egy látássérültnek beszédszoftvert használnia Windows alatt, egyedül a hang zavar.

  Nagyon boldog lennék ha a Brailab PC bekerülhetne az NVDA-ba, mint kiválasztható beszédszintetizátor.
  Nem tudom hogy például Linux alatt is meg lehetne-e ezt oldani (Espeak helyett Brailab PC), de ha igen, az is nagyon jó lenne.
  Bocsánat az off-topic-ért csak azért bátorkodtam ezt a gondolatot is megírni mert tudom hogy számos együttműködés volt NVDA és Orca kapcsán az Espeak tökéletesítésében.

  Egyébként külföldi cég tudna magyar beszédszintetizátort csinálni (olyat amely tényleg szépen beszél) úgy hogy a magyar nyelvet és annak kiejtési rendszerét, bonyolultságát nem ismerik?
  Tudom hogy vannak fonémák amelyek felhasználásával lehet ilyet csinálni, mégis én úgy tudom hogy nálunk a látássérültek nem igazán használnak külhoni fejlesztésű beszédszintetizátort – a Profivox sem külföldi fejlesztés amelyről úgy hallottam hogy számos helyen használják például ahol el kell mondani valamit a telefonon keresztül hívó ügyfélnek gépi hanggal – külföldi beszédszintetizátorról amely elterjedt lenne a magyar látássérültek körében nem tudok.
  Természetesen ez nem jelenti azt hogy „amiről nem tudok az nincs”.

  A jelenleg NVDA-t használókat nem lehetne megszavaztatni a Brailab PC bekerüléséről az NVDA-ba a NVDA-hu levelezési listán?
  Természetesen ez csak javaslat…
  Aki azt mondaná hogy „nem, ne építsük be” az nem tudom miért mondaná, hiszen ha például az esetleges beépítés után az NVDA indításakor mondjuk minden esetben az Espeak beszédszintetizátor indulna el, akkor a Brailab PC beépítését ellenzők észre sem vennének semmilyen változást…
  Akinek pedig a Brailab PC hangja túl gépies, az is nyugodtan használhatná tovább az Espeak-ot, ha szerinte az tisztábban beszél…

  Üdv, Csaba

 3. Kovács Feri

  Sziasztok!

  Magam is támogatnám az Arató féle beszédszintézis beépítését, hiszen, ha a beállításokat elmentjük ugye, akkor mindenkinek azzal indul el a program, amivel akarja.

  Magam nem voltam Brailab felhasználó, de tudom, hogy sokan használják még mindig a Most programban.

  A Profivox-ot én is sajnálom, mert legalább a Gábor karakterrel engedhették volna.

  Üdv Feri

 4. oaron

  Sziasztok!
  Kicsit kiigazítanám Erion bejegyzését a Profivox-szal kapcsolatban:
  Mint kiderült, a Pv fejlesztői számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az NVDA nyílt forráskódú (legalábbis nekünk ezt mondták). Ezzel nem igazán értek egyet, de úgy gondolom, hogy ennek nem itt van a helye…
  Áttérve a Brailabos témára:
  Természetesen volt közvélemény kutatás a kérdésben, de mi csak akkor vágnánk bele, hogyha ezzel megnövelhetnénk az NVDA-t használó felhasználók számát.
  A témához tartozó archívumot itt találhatjátok:
  http://www.freelists.org/post/hu-nvda/kzvlemny-kutats
  Az egyik probléma a szintetizátorral, hogy pl a hangok echózását (vagyis hogy felolvassa a billentyűleütéseket) nem a szintetizátor mondja be, hanem wav fájlokat kell lejátszani. Ez természetesen csak programozásilag nehézség, de nem tudom, hogy mennyire lassítaná az NVDA használatát.
  Üdv: Áron

 5. Csepi Laci

  Helosztok, no még érdemes volna megszóllíttani aszt a céget, amejik az Eszter hangot feljeszti. Sajnos nem tudom a nevét, bocs, de elég annyi ahhoz, hogy az Esztert Cseországban és Szlovákiában meg lehet sapi hangként is venni és nem is olyan drága, konkrétan 150 euróért kapható darabonként egy gépre hivatalossan. Ugyanugy helyessen múkodik az Nvda a Rosasoft cég Péter nevú hangjával, de ez is pénzért kapható csak hivatalossan, ráadásul drágább mindt az Eszter, és még talán gyengébb a minósége is. Eszembe jutott még, hogy a Profivox hangot meg-e lehet venni mind sapi5 hangként, vagy csak a Jaws magyar változatába beépíthetendó? Végul milyen lett az a Mbrolaféle hang, amit készítettetek? – udv Laci

 6. osillo

  Üdv!
  Péternek: Szerintem a Profivox kapcsán nem kell az alapítvány hozzáállását negatívan látni, tekintve, hogy sokat nem is számíthat az ő hozzáállásuk. Az ok annyi, hogy nem ők fejlesztik a beszédszintit, hanem a BME-TMIT, tehát ezért az alapítvány is fizet. Azt még egyébként csak-csak megérti az ember, hogy ingyen nem akarják rendelkezésére bocsátani senkinek sem a szintetizátort, de az már érdekesebb tény, hogy az anyagiak ellenében sem hajlandók a JAWS-on túl más programok esetében árajánlatot küldeni, egyezkedni.

  A Brailab szerintem is jó ötlet, valószínűleg növelné a felhasználótábort.

 7. oaron

  Sziasztok!
  Kicsit átfogalmaztam Erion által írt bejegyzésnek azt a részét, ami a Profivoxról szólt, ezért tűnhetett Péter bejegyzése bírálónak.
  És akkor most sorban a kérdésekre a válaszok:
  Sajnos a Profivox hangot nem lehet megvenni sapi5 hangként, csak a honosított Jaws-hoz jár.
  Kipróbáltuk az Eszter sapi5-ös hangját, a probléma csak az vele, hogy nagyon rosszul hangsúlyoz. A termék amúgy a Nuance cég tulajdonaa, csak a KobaSpeech forgalmazza. Terveink között szerepel, hogy írunk a Nuance cégnek, hátha javítanak rajta.
  Ahogy a bejegyzésben írta Erion, az Mbrola hangból végülis nem lett semmi sajnos, pedig ígéretesnek tűnt.
  Mi azt szeretnénk elérni, hogy minél jobb beszédhang kerüljön az NVDA-ba. Személy szerint úgy gondolom, hogy az Espeak fokokkal jobb mint a Brailab, de ha igény van rá (márpedig egyre inkább úgy tűnik, hogy igen), újra felvesszük a kapcsolatot a fejlesztő csapattal.
  Áron

 8. Csepi Laci

  Áron aszt írja, hogy a Mbrolábol nem lett semmi, de viszont a nvda.hu honlapon le van írva egy mbrolla féle hang telepíttése az Espeakon korosztul. Tehát most nemértem, van, vagy nincs mbrola hang, vagy az a mbrola hang az espeak hangnak a valamiféle változata? – Laci

 9. erion

  Laci, elnézést a félreértésekért. Az MbRola-hoz már van egy magyar nyelvű beszédhang, de sajnos az sem túl jó minőségű.

 10. Gallai Péter

  Köszönöm Áron pontosításait. Az Alapítványt bíráló megjegyzésem az alaptájékoztatás alapán („Eztán a Magyarországon is jól ismert, Profivox fantázianevű beszédszintetizátor is szóba került, ám ezt a fejlesztői teljes mértékben elutasították, kifogásként a program nyílt forráskódját hozták fel. A beszédszintetizátor egyedüli használója az Informatika a látássérültekért Alapítvány, aki a Jaws programot forgalmazza. Úgy érezzük, hogy a döntés mögött erős üzleti érdekek állnak, ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy még árajánlatot sem kaptunk tőlük.”) fogalmazódott meg bennem, ezeket a mondatokat értelmeztem félre. Összekevertem a „fejlesztői” és „a beszédszintetizátor egyedüli használója” kategóriákat (szerepeket). Bár elég huncut dolognak tartom, hogy egyszem kizárólagos használónak egy ilyen általam nagyon sokra (nagyra) értékelt, kíváló programot készít valaki (valakik). Ennél még huncutabb, hogy egy közösségi érdeket szolgáló tevékenységet folytató (értelmezésem szerint az NVDA fejlesztői csapatának munkája ilyen) társaság megkeresésére ilyen negatívan reagálnak. Lehet, hogy megint keverek valamit, de emlékeim szerint (mintha egy előadáson ezt hallottam volna) a fejlesztők több üzleti eladással is rendelkeznek. Ha megint félreértettem valamit, akkor természetesen elnézést kérek az érintettektől, bár azt hiszem a program (Profivox) egyedüli használatára vonatkozó észrevételem helytálló. Ebből (a lehet, hogy téves) kiindulásból kifejezetten nem tetszik, hogy a fejlesztők az Alapítványtól e fent menevezett program magyarósításához való felhasználásáért egyáltalán ELFOGADNAK pénzt és nem „önként és dalolva” adják át az alapítványnak, esetleg ezzel támogatva azokat a rászorultakat, akiknek sérültséguk okán amúgy is rettenetesen nehéz a létezésük, megélhetésük, szocializálódásuk…stb. Nem tartom (még ebben az elüzletiesedett világban sem) erkölcsösnek azt a magatartást, hogy a rászorultakból a rászorultság alapokán huzzon bárki hasznot. De hát ezek már erkölcsi kérdések és nem a programfejlesztés (NVDA) szükebben vett technológiai lehetőségeit érintik. De talán elgondolkoztatóak.
  Köszönöm a hozzászólók támogatását a Brailabot érintően. Továbbra is az az álláspontom, hogy érdemes lenne felvenni a kapcsolatot a fejlesztővel.
  Nekem is tetszik az „Eszter” hang. Is. De talán tényleg ez a legszebb (legjobban sikerült).
  Megértem a Brailab szintetizátorát illető programozói fenntartást, bár úgy gondolom (a MOST-tal szerzett tapasztalatok alapján), hogy nem lassítja az alapműködést. Nagyobb gondnak érzem az aktuáli képernyőhöz történö szinkronizálást. Ez tapasztalatom szerint a Jaws-nál is problémás.
  Köszönöm a reagálásokat és a pontosító kiegészítéseket és mégegyszer elnézést, ha valakit érdemtelenül mebántottam, megsértettem, nem ez volt a szándékom.
  Bizonyos esetekben viszont megveszekedetten gyűlölöm segítés mítosza mögé bujtatott anyagiaságot, haszonlesést.
  Az estleges félreértések elkerülése érdekében: pl. valamely (mobil)telefonszolgáltató fennhangon hirdette/i, hogy emeltdíjas szám közzétételével támogatja a vörösiszap által súlytottakat. Vajon ő segít-e, vagy az aki telefonál? És a hívásért felszámolt összeget teljes egészében a károsultak kapják-e, vagy minden egyes hívás a szolgáltató hasznát növeli-e?
  Péter

 11. Arató András

  Kedves Fejlesztők!

  Amennyiben az NVDA továbbra is ingyen tölthető le a magyar vakok számára, a Szoftver BraiLab dll C forrását örömmel ingyen a Fejlesztők rendelkezésére bocsájtjuk, hogy egy újabb választható hangként segíthessen itthon. Eddig ez ügyben engem senki nem keresett meg.

  Üdvözlettel,

  Arató András
  KFKI RMKI Beszéd- és Rehabilitáció-
  Technológiai osztály

 12. Arató András

  Kedves Fejlesztők!

  Elnézést kérek, de 2009 nyarán Pál Zsolt megkeresett, hogy engedélyt kérjen a szoftver BraiLab használatához, amit akkor meg is kapott. Valószínűleg azért feledkeztem erről meg, mert azóta semmi nem történt ez ügyben.

  Üdvözlettel,

  Arató András.

 13. oaron

  Mivel ennyire sokan szeretnétek a BraiLab-ot látni az NVDA programban, ezért részünkről újra megkezdődött a kapcsolatfelvétel a fejlesztőkkel. Az már biztos, hogy egyszer bele fog kerülni a hang az NVDA-ba, de pontos időpontot még nem tudunk mondani.

 14. Szakács Máté

  Sziasztok! Én is támogatom a Brailab hangjának beleépítését az nvda programba. Jómagam is használtam rövid ideig brailabot és jó hangja van a brailabnak, ha kissé gépes is. Ráadásul egy csomó ember nem windowsal kezdte, hanem dossal, így ők régről már megszokták a brailab hangját, így tehát ők használhatnák a brailab hangját , és így szélesebb körben terjedhetne az nvda.

 15. Szántó Zoltán

  Sziasztok!

  Én 92-től 2001-ig használtam a brailabot, soha nem zavart a beszédminősége, egyszerüen örültem, hogy érthető volt az, amit mondott.
  Sőt, még a 3.1-es windowst is ezzel kezdtem felfedezni a wineyes segitségével, és ez is szuper volt.
  Én is nagyon támogatom a brailab használatát, már csak azért is, mert sokáig csak kiegészitőnek használtam az nvda-at, de mostanában egyre többször kapcsolom be.
  Tehát hajrá fejlesztők!
  Üdvözlettel, Zoli.

 16. Dr. Simon Gergely

  Sziasztok!
  Az én kezem alatt sokféle beszédszintetizátor és rendszer megfordult. Használtam kisbrailabot a 80-as évek vége felé, nem használtam, de hallottam Brailab Pluszt (ennek már egy fokkal szebb hangja volt), aztán Brailab Pc beszédszintetizátort (akkoriban ez volt a legjobb). Emellett használtam egy időben Pc-robot kártyát is psr-rel (professional screen reader) doshoz 1994-ből, aztán ennek utódját, a már hangkártyán működő multivoxot (ezek BME-fejlesztések), a multivoxot wineyes-zal, aztán jawst profivox-szal, MOST-ot brailab beszédszintetizátor programmal, nvda-t és esetenként belint espeakkel.
  Szerintem Dr. Arató Andrásék felajánlása felől kell megközelítenünk a kérdést, és kiemelnünk azt, hogy ők az egyetlen olyan szervezet, akik, amely rendelkezésünkre bocsát gyakorlatilag ingyen egy olyan programcsomagot, amelyet évtizedekig fejlesztettek és zárt forráskódú.
  Fentiek is bizonyítják, hogy amennyiben betartjuk az általuk meghatározott feltételeket, a részükről nem lesz akadálya a szoftvertermékük használatának. Ezt a nemes gesztust mindenképpen értékelnünk kell.
  Az én sokféle beszédszintetizátorhoz szokott fülem ebből a szempontból ne legyen mérvadó, én most megpróbálok nagyon objektív összehasonlítást tenni.
  Miért espeak? Mert rugalmasan és gyorsan lehet nyelvek között váltani, és reméljük, minden nyelv olyan jól sikerült, mint a magyar.
  Miért Brailab? Azért, mert kifejezetten a magyar nyelv szabályai szerint működik, ismert, nagyon sokan megszokták és szeretik.

 17. Csepi Laci

  Lenne szives valamejiktek és készíttene nékem az Mbrollánok a magyar hangjábol egy mintát. Elég egy pár mondat mp3 fájlban tomorétve. Az eljuttatás sem probléma, elég feltennyi valamej honlapra és az e-mailomra elkuldeni a linket.
  lacoc@nextra.sk
  Elóre koszonom, mivel nincs idóm felvakarnyi a gépre és megtudnyi, hogy milyen nem jó -udv – Laci

 18. Erdődy Viktor

  eSziasztok!!
  Örömmel olvastam azt, hogy gondolkodnak az nvda fejlesztői azon, hogy valamilyen másik magyar hangot is beletesznek a programba.
  a brailabot kifejezetten jó ötletnek tartom, én is évekig használtam, gyakorlatilag a brailab segítségével végeztem el a főiskolát, tehát elég jól megszoktam. Vitathatatlan, hogy az espeak igen rugalmas, mivel több nyelven kész, de én valamiért nem tudom megszokni. Azt hiszem, erre szokták azt mondani, hogy ízlések és pofonok.
  Visszatérve a brailabra, win alatt is használtam, de egy nagyon komoly problémám volt, hogy a wineyes alatt egyáltalán nem intonált semmilyen módon. Gondolom ezt a problémát is megoldják, ha belekerül az nvda programba. Számomra a brailab mindenképpen nagyságrendekkel jobb, mint az espeak.
  Ami pedig a profivoxot illeti: kíváncsi lennék azért a másik oldal véleményére is. Nyilván nekik is van lehetőségük arra, hogy ide írjanak, valamiért nem teszik. A multivoxot annak idején ingyen használhattuk a jaws programhoz, és most a wineyeshoz is, ha jól tudom. Azt is tudom azonban, hogy nem kevés tárgyalás volt a profivox fejlesztői és a jaws-t honosító alapítvány között, mire sikerült megállapodni abba, hogy ez az igen jó minőségű hang kerüljön bele a jawsba.
  A speech technology válaszára kíváncsi vagyok, emlékeim szerint ők fejlesztették ki a flexvoice programot, aminek egyszer párszor volt szerencsém hallani a hangját, elég meggyőző, közel olyan, mint a profivox.
  Még amikor Neumanos voltam, használtam egy voice nevű kártyás beszélőt, amit szűcsféle beszélőnek is neveztek. Nos, annak például egész tiszta hangja volt, kicsit talán a brailab plushoz tudnám hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy a voice nem intonálta a vesszőt. Nos, az a hang például elég elfogadható lenne, főleg ha sikerülne az intonálásán javítani. Sajnos az a voice hang már nem igen férhető hozzá. Egy biztos, ha legalább a brailab belekerülne az nvda-ba, én biztosan lényegesentöbbet használnám , mint most. Mert maga a program amellett, hogy ingyenes, sokkal rugalmasabban bánik a gép erőforrásaival, mint a jaws. És már csak azért is jó lenne a nvda-t erősíteni, mert ingyenessége miatt talán több munkahelyet is jelentene a vakok számára számítógépes téren. Itt olyan munkahelyekre gondolok, mint: call centerek, más ügyfélszolgálatos munka, adminisztráció, stb. Mert bizony a pénz sokat számít, és ha egy cég nem engedheti meg magának, akkor nem fogja megvenni egy vak dolgozó kedvéért a jaws-t. Az nvda viszont, főleg egy jobb hanggal, mondjuk akár a brailabbal, jó alternatíva lehet. Arató András felajánlása nagyon szimpatikus, örülök és én a magam részéről köszönöm. Ebből is látszik, hogy tényleg szívügye a vakok informatikai integrálódása.
  Úgyhogy: hajrá brailab! Az már csak hab lenne a tortán, hogy ha a belinbe is bekerülne legalább a brailab, akkor talán még azt is kipróbálnám. Szerintem a belin is sokkal inkább terjedne, akár a brailab hanggal is, de ez gondolom már egy másik történet. Én már akkor is boldog leszek, hogy ha az nvda-t brailab hanggal lehet használni!
  Üdvözlettel: Viktor.

 19. Földes József

  Tisztelt NVDA fejlesztőcsapat!

  Engem is nagyon érdekelne a Brailab PC hangja, és nagyon örülnék neki, ha bekerülhetne az NVDA programba!

  Köszönettel: Földes József

 20. Földes JózsefFöldes József

  …és ha szabadna még egy hozzászólást: Nagyon köszönöm Arató András felajánlását a Brailab PC beszédszintetizátor hanggal kapcsolatban!

 21. Földes József

  Tisztelt NVDA fejlesztőcsapat!

  Engem nagyon érdekelne a Brailab PC beszédszintetizátor hangja, nagyon örülnék, ha bekerülhetne az NVDA programba!
  Köszönetet mondok az NVDA fejlesztőcsapatnak a rengeteg munkáért, és szeretném megköszönni Dr. Arató Andrásék felajánlását a Brailab PC beszédszintetizátor-hanggal kapcsolatban!

 22. Kujbus Péter

  Sziasztok!

  A Multivox 4-es változata, amely a Profivox elődje , igaz, hogy SAPI4-es változatú,
  de szabadon terjeszthető, legalábbis a felhasználási feltételek szerint. Talán meg lehetne próbálni a kipróbálását.

  Üdvözlettel: Kujbus Péter

 23. Csepi Laci

  Helósztok: Be kerult márt a Braillab a Nvda-ba? Mégy egyszer lenne szives valamejiktek nekem kuldenyi egy mintát az Mbrola magyar hangjával mp3 formátumba a lacoc@nextra.sk címre? Eddig nekluldott senki. Elóre koszonom – udv – Laci

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük