TTS Állapotjelentés

Mintegy fél éve, a felhasználókat megkérdezve megállapítottuk, hogy az NVDA népszerűsége, a szoftver rohamos fejlődése ellenére is, ingadozó. Ezt leginkább az ESpeak gépies minőségének köszönhetjük. A szavazás hatására elkezdtünk beszédszintetizátor fejlesztés vagy nyelv/hang elkészítés felé húzódni, íme itt a jelenlegi állapot.

Elsőként az MbRola beszédmotor segítségével szerettünk volna hangot készíteni. Több órás hangfelvétel, darabolás, fonéma egyesítés és szerkesztés, majd tesztelés után, hónapokkal később azonban sajnos kiderült: a hangminőség messze nem kielégítő. Hallatszanak az egybeillesztések, valamint a 16 khz minőség ma már általában az alacsony kategóriás beszédszintetizátorokat jellemzi. E mellett az MbRola fejlesztése is megfenekleni látszott, új utat kellett keresnünk.
Második lépésként a Dr. Arató András vezetésével tervezett és megépített méltán ismert Brailab Pc hangjánál állapodtunk meg. Ezt, jelképes áron, akár be is építhettük volna az NVDA programba, ám a felhasználók egyöntetű döntésével, miszerint minél emberibb hangok felé kéne törekednünk, ezt az utat sem választottuk.
Eztán a Magyarországon is jól ismert, Profivox fantázianevű beszédszintetizátor is szóba került, á
m ezt a fejlesztői teljes mértékben elutasították, kifogásként a program nyílt forráskódját hozták fel. A beszédszintetizátor egyedüli használója az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány, aki a Jaws programot forgalmazza. Úgy érezzük, hogy a döntés mögött erős üzleti érdekek állnak, ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy még árajánlatot sem kaptunk tőlük. Épp ezért ezt az irányvonalat sem követtük.
Ezek után kapcsolatba léptünk néhány neves külföldi TTS készítő céggel.
Elsőként a Cereproc válaszolt. Kedvezménnyel 20 ezer fontért, mintegy 7 millió forintért tudnának nekünk hangot készíteni.
Befutott az Ivona válasza is, 250 ezer euróért (azaz kb. 68 millió forintért) vállalnák, 5 hónapos munkával.
A Speech Technologies és Cepstral válaszaira még várunk, de úgy látszik ez nem lesz egy olcsó mulatság.


Cikk megosztása