A 3. képernyőolvasó felmérés eredményei

Beküldve ide: hírek, NVDA | 0

2011 Február 28-án véget ért a 3. képernyőolvasó felmérés. Az NVDA számára ezek igen bíztató eredmények, íme egy rövid összegzés.

2009 Január és Október hónapjaiban indult el az első két képernyőolvasó felmérés, melyet a 2010 decemberi követett.
A felmérés lényege, hogy jobb betekintést nyerjünk a felhasználók mindennapi képernyőolvasó használatába, többek között olyan kérdésekkel, mint: Mi az elsődleges ill. másodlagos képernyőolvasó, mennyire egyszerű a használata, mia felhasználók véleménye a HTML 5 nyujtotta lehetőségekről, vagy a jövőbeni egyszerűbb webhozzáférésről.
A WebAIM által közzétett és kiértékelt 3. felmérést mintegy 1200-an töltötték ki, Angol, Francia, Spanyol és Portugál nemzetiségűek (valahogyan engem az angolok közé soroltak, de ez úgy gondolom az eredményt tekintve nem érdekes).
A legnagyobb meglepetés, hogy a Freedom scientific cég Jaws for Windows képernyőolvasója, a 2009 októberi felméréshez képest, 66.4%-ról 59.2%-ra esett vissza. A GwMicro Window Eyes-a szilárdan tartja helyét a második helyen. Harmadik az Apple VoiceOver-je lett, negyedik helyre pedig az NVDA került, maga mögé utasítva a Serotek SystemAccess és SystemAccess to go, a Zoomtext valamint az egyéb képernyőolvasókat (mint pl. Hal vagy Supernova, Thunder, stb.)
Az első négyesből a VoiceOver és az NVDA jelentős használatnövekedést mutat, az NVDA 14 hónap alatt mintegy 300%-ot haladt.
A gyakran használt képernyőolvasók terén a JAWS 75.2%-ról 69.6%-ra, a Window-Eyes 23.5%-ról 19.0%-ra, míg a System Access 22.3%-ról 16.2%-ra esett vissza. A VoiceOver és az NVDA ismét növekedett, az NVDA 8%-os, 25.6%-os, s legvégül 34.8%-os növekedése 2009 Januárjától 2010 decemberéig jelentős felhasználótábor gyarapodást mutat.
A felmérés készítői kíváncsiak voltak, hogyan vélekednek a felhasználók az ingyenes vagy olcsó képernyőolvasók hatékonyságáról, használhatóságáról, a kereskedelmi képernyőolvasókhoz képest. A jaws felhasználók 54%-a, a Window Eyes használók 47%-a, az NVDA felhasználók 98%-a, míg a voiceOver felhasználók 95%-a válaszolt igennel. Ez, a NVDA számára igen nagy mértékű megelégedést mutat, amely a kereskedelmi képernyőolvasókat használók táboráról talán nem állítható ennyire biztosan.
A böngészőhasználat felmérése mutatja, hogy a látássérült felhasználók mintegy 65%-a továbbra is ragaszkodik az Internet Explorerhez, ám a Safari és a Firefox erősen kapaszkodik, az IE használatának csökkenését eredményezve.
Érdekes lehet, hogy a látó felhasználók inkább használnak Firefoxot, vagy más böngészőt, mint a látással nem, vagy alig rendelkezők. Az NVDA felhasználók nagy része Firefoxot használ.
A mobil platformok igen érdekes eredményt mutatnak. A látássérültek 2%-a használ Androidot, amely elenyésző a látó felhasználók 22%-ához képest. Ez érthető, hiszen az Android platform még friss cipőben jár.
Ezzel szemben a látássérültek háromszor annyian használnak Nokia telefonokat. Az Apple ismét sikeresnek mondható, nagyjából egyformán használ mindkét tábor IPhone-t, ami erősen a VoiceOver mellett szól. Ez, az EOCastban ahogy hallható is, még jobban értékelhető ha tudjuk, itt főleg érintőképernyő használatról van szó.
Ennek eredményeként, a Nuance Communications Talks programja lett a legtöbbet használt, a VoiceOver a második, mögöttük pedig a CodeFactory Mobile Speak, az Android Talk Back és a Blackberry Oratio-ja végzett.
A web hozzáférhetőséget tekintve a felhasználók úgy gondolják, hogy ebben az évben nem sok változott, ez az értékek 46.3%-ról 37.2%-os visszaesésén is látható.
A közösségi oldalak felmérésekor a Facebook növekedést, míg a Myspace 3-szoros visszaesést mutat. A felmérés szerint a látássérültek nagy része egyszerre több közösségi oldalt is használ.
Remélhetőleg ezek az eredmények jobban hozzásegítik a web és képernyőolvasó fejlesztőket egy jobb, hozzáférhetőbb számítógéphasználathoz.

A jóval hosszabb angol nyelvű eredmény itt olvasható


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük