Szomorú kép a szociális hálók akadálymentesítési megoldásairól

Beküldve ide: Alkalmazások és az NVDA, Egyéb, hírek, Mozilla | 0

Az elmúlt néhány hónapban szinte az összes a szociális hálóra épülő weboldal felujította kinézetét, módosított szolgáltatásain. Érdekes végignézni az újításokat az akadálymentesítés szempontjából, sajnos nem sok jóról beszélhetünk. A problémák nem csak a látássérült felhasználókat, hanem a többi sérültet is érinti, így a probléma talán még súlyosabb.

Twitter

Pár hónapja megújult a Twitter kezelőfelülete, „New Twitter” néven fut. Ez hatalmas lépés volt akadálymentesítés terén, a probléma az, hogy hátrafelé. Csak hogy néhány hibát említsek, vannak olyan menüpontok, amik kizárólag az egérrel érhetők el, így a látássérült felhasználóknak sokkal nehezebb használni. Az új tweet bejegyzések már nem listában jelennek meg, így képernyőolvasóval lassabb az oldal gyors használata.

Még az a szerencse, hogy valaki már elkészítette a Twitter akadálymentesített változatát. Itt minden teljesen egyszerűen elérhető, a Twitter felhasználófiók hitelesítése után gond nélkül írhatunk bejegyzéseket, követhetünk másokat, stb. Az oldal az Easy chirp nevet viseli, szerintem érdemes kipróbálni.

Facebook


A Facebook az egyik legismertebb közösségi oldal, ahogy a mondás is tartja „Aki nincs fenn Facebookon, az nem ember…”. Ebből számomra az következik, hogy egy letisztult felülettel rendelkezik, és minden változtatást a megjelenés előtt nagyon alaposan letesztelnek. A probléma az, hogy ez egyáltalán nincs így. Nem csak a sérült felhasználók panaszkodnak, amikor megjelenik egy új kinézet, vagy valami funkció elkerül máshova, petíciók tömkelege jön létre a „Vissza a régi oldalt!” címmel.

Ebből egyértelműen következik, hogy akadálymentesítés szempontjából igen hátul végez. A normál oldalon egyáltalán nem használható a facebook chat, pedig lassan már helyettesíti az msn és hasonló csevegő klienseket. A beállításokat csak nehezen tudom módosítani, sok mindenhez nem férek hozzá képernyőolvasóval. Egy privát üzenet küldése úgyszintén nehezen használható, nem tudok képernyőolvasóval több címzettet hozzáadni a normál felületen. Vannak olyan funkciók (pl. ismerősök meghívása eseményekre) amik csak az NVDA képernyőolvasóval működnek.

Ezzel szemben a mobilos Facebook egész jól használható. Egyik problémám az, hogy a chat része itt nem érhető el (a logikát nem értem), a másik hogy egyáltalán nem használ Javascriptet. Épp ezért ha bármit csinálok (pl. lájkolok egy bejegyzést), az egész oldal újratöltődik, így lassabb az oldal mint az eredeti. Természetesen egyéb más funkciók is hiányoznak az oldalról, így ezt nem hívhatjuk akadálymentes verziónak.

Kliensekből több is van, amikkel használható a Facebook chat része, de sajnos ezek is sokszor akadoznak. Az AIM program egész jól használható, bár nálam időnként bezárja magát, így a legstabilabb a Skype-ba beépített facebook alkalmazás.

IwiW


Lassan már ciki, de pár éve még nagy divat volt használni az IWIW magyar közösségi oldalt. A felhasználótábora ettől függetlenül megmaradt, az más kérdés, hogy a facebook funkcióit próbálják másolni. Ez az akadálymentesítésre is vonatkozik, magyarul nincsen sok jó fejlemény.

Az Iwiw-nek is van egy mobilos verziója, ahonnan úgyszintén rengeteg funkció hiányzik. Ilyen pl. a legrövidebb út (ami azt mutatja meg hogy kik a közös ismerősök akiknek az ismerősein keresztül eljuthatunk a másikhoz). A mobilos verzióban a linkek és a képek nincsenek megcímkézve, így a képernyőolvasó csak a fájlnévből próbálkozhat meghatározni hogy mit is olvasson fel. Ezért itt még a mobilos verzió sem használható rendesen. Pár évvel ezelőtt egyszer többen összeírták hogy mit lehetne változtatni (apró kis dolgok) a weboldalon ahhoz hogy mindenki hozzáférhessen, elküldték a fejlesztőknek (úgy gondolták hogy mivel magyar a teljes gárda, hátha jobban odafigyelnek). Erre annyi választ kaptak, hogy ott van a mobilos verzió, azon minden elérhető. A probléma az, hogy az Iwiw-es webprogramozók még sosem hallottak a W3C akadálymentesítési szabványairól.

Összegzés


A cikkben megpróbáltam egy általános körképet nyújtani a közösségi oldalak akadálymentesítési megoldásairól. Abban reménykedem, hogyha ők nem is, de egy újabb közösségi oldal indulásakor a fejlesztők jobban odafigyelnek majd az itt leírt problémákra. Vannak természetesen jó megoldások is, úgy mint az Identi.ca, ami egy a Twitterhez hasonló nyílt forráskódú Microblog szolgáltatás.

A fejlesztőknek azt tudom ajánlani, hogy csak öt percig próbálják meg használni csukott szemmel az alkalmazásukat egy kiválasztott képernyőolvasóval. Ha ezt mindenki megtenné, nem itt tartanánk.

A cikk megírását Marco akadálymentesítéssel foglalkozó blogja inspirálta.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük