Itt van a IV. képernyőolvasó felmérés eredménye

Beküldve ide: hírek, Mozilla, NVDA | 0

Blogunkontavaly már hírt adtunk a képernyőolvasó felmérésről, melynek megjelent a következő kiértékelt eredménye. Számos változás történt, amik nagy nyertese egyértelműen az NVDA.

A felmérés lényege, hogy jobb betekintést nyerjünk a felhasználók mindennapi képernyőolvasó használatába, többek között olyan kérdésekkel, mint: Mi az elsődleges ill. másodlagos képernyőolvasó, mennyire egyszerű a használata, mia felhasználók véleménye a HTML 5 nyujtotta lehetőségekről, vagy a jövőbeni egyszerűbb webhozzáférésről.
Elsődleges képernyőolvasóként a Jaws for Windows programot használják a legtöbben (49,1%), ami nagymértékű csökkenést mutat az előző évekhez képest. Ezt jól szemlélteti, hogy 2009-ben 66,4%, 2010-ben pedig 59,2% volt ez a szám. A második helyezett az NVDA lett, ezzel hatalmas javulást tudhat a magáénak, hiszen a tavalyi felmérésben csak a negyedik helyet sikerült elérnie. A felhasználók 13,7%-a használja elsődleges képernyőolvasóként, ami 2009-hez képest közel 500%-os növekedés.
Népesség eloszlás szempontjából egy érdekes adat, hogy a Jaws sokkal népszerűbb Ázsiában és Ausztráliában mint Európában, ahol négyszer annyian használják az NVDA programot.
Böngészőből legnépszerűbb az Internet explorer (meglepő hogy a kitöltők 3,5%-amég 6-os Explorert használ), második helyre a Firefox (20%), harmadik helyre pedig a Safari böngésző érkezett be (8,5%).
A válaszadók 66,5%-a gondolja azt,hogy az ingyenes/olcsó képernyőolvasók (pl. NVDA, VoiceOver) alternatívát jelenthetnek a drágább társaikkal szemben. A Jaws felhasználók csupán 58%-a válaszolt erre igennel, ezzel szemben az NVDA felhasználók 95, a VoiceOver képernyőolvasót használók 98%-a választotta ugyanezt.
A mobil szekcióban is hatalmas változások történtek az elmúlt pár évben. A Nokia (Simbian operációs rendszer) népszerűsége drasztikusan csökkent (42,4 %-ról 20,3 %-ra). Az Android platformja lassú növekedést mutat, 4-ről 8 %-ra nőtt ugyanebben az időben. Az első helyet az Apple operációs rendszerét (IOS) futtató eszközök vették át, a kitöltők 58,5%-a használja ezt mint elsődleges mobil platform.
A web akadálymentesítésben nem sok minden változott, a felhasználók nagy része úgy gondolja hogy van még mit javítani (főleg a közösségi oldalak akadálymentesítésén), de nem reménytelen a helyzet. Ami viszont érdekes lehet, az a böngészési szokások felmérése. Ebből kiviláglik, hogy egy oldal felfedezésekor a kitöltők legtöbbje címsorok alapján keres, és hasznosnak tartják a címsor szintenkénti megkülönböztetést is. Legdühítőbbnek a nem akadálymentes flash tartalmakat és a capcha (képes kód) használatát tartják.
Érdekes lehet belegondolni, hogy mennyire megváltozott sok felhasználó szoftver használata, vagy böngészési szokása az elmúlt pár évben. Ez természetesen a technika gyors fejlődésének tudható be, bár szerintem három évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az NVDA ennyire gyorsan utasítja maga mögé vetélytársait.
A felmérés összegzése (angol)


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük