Éves összefoglaló

Beküldve ide: hírek, NVDA | 0

Nagyon mozgalmas volt a 2012-es év az NVDA szempontjából, így röviden összefoglaljuk az elért eredményeket.

Ahogy már kezd megszokottá válni,, ebben az évben is 3 fő NVDA verzió jelent meg (és pár ezekhez tartozó kisebb javítás).
A 2012.1 kiadás főbb újdonságai közé tartoznak a braille hatékonyabb olvasását segítő lehetőségek, a dokumentum formázásának hatékonyabb szöveges és braille hozzáférése, megnövelt Microsoft Word támogatás, valamint az iTunes Store támogatása is.
A 2012.2-es verzió több szempontból is jelentős változást hozott a képernyőolvasó életében. Elkészült az egységes telepítőkészlet, és az automatikus frissítés kereső. Ezen felül a honosítást támogató Net-média Alapítvány egy új (jobb minőségű beszédhang) forgalmazásába kezdett, minek hatására számos felhasználó kezdte el egyre többet használni képernyőolvasónkat.
A 2012.2 újdonságai közé tartozik a telepíthető kiegészítők kezelése is, amivel az NVDA program még jobban testre szabható.
Nyáron beindult a Vocalizer hangok árusítása, melyet a Net-média alapítvány a körülményeinek megfelelően igyekezett támogatni. Az év során 4 darab licenszet sikerült ingyenesen egy-egy látássérült felhasználónak kiosztani. Egyik nagy elismerés volt számunkra, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hivatalosan is elismerte az NVDA képernyőolvasó programot, mint használható alternatíva.
Számos bemutatót tartottunk, az első Budapesten zajlott le szeptember közepén, amit később a nyíregyházi, debreceni és a szombathelyi bemutatók követtek.
Megjelent a harmadik (és ebben az évben utolsó) NVDA verzió, mely már a Windows 8-at is támogatja, az érintőképernyős kezeléssel együtt.
Az NVDA honosítás elmúlt évei közül talán ez volt a legmozgalmasabb. Úgy érezzük, sikerült átlépnünk egy határvonalat, és egyre több helyről kapunk visszajelzést az NVDA programmal kapcsolatban.
A jövő évi terveink közé tartozik a súgó átfésülése és hibáinak kijavítása, a weboldal felujítása, és az NVDA még szélesebb körben való elterjesztése. Reményeink szerint a jövő évben elkészül a BraiLab beszédszintetizátor a képernyőolvasóhoz, mely a visszajelzések szerint sok felhasználónak fog nagy örömet okozni.
Köszönjük mindenkinek aki ötleteivel, javaslataival segítette munkánkat, vagy csak használta az NVDA programot! Az összes felhasználónak sikerekben gazdag, NVDA-val teli, boldog új évet kívánunk!


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük