1. Magyar Képernyőolvasó felmérés – eredmények

Beküldve ide: hírek, NVDA | 0

Egy nem reprezentatív felmérést indítottunk még január végén, minek a célja az volt, hogy felmérje a képernyőolvasó szokásokat. Túl nagy meglepetés nem ért minket, eléggé hasonló eredményt kaptunk mint amit a külföldi felmérések is mutattak.

Magyarországon főleg két képernyőolvasó dominál (NVDA és Jaws). Első két kérdésünk erre irányult. A legtöbben a Jaws for Windows programot használják (60%), második az NVDA (36 %).
A Jaws felhasználók nagy része az NVDA-t használja másodlagos képernyőolvasóként (elenyészően az Orca-t), de ez fordítva sokkal kevésbé igaz, az NVDA-t főképernyőolvasóként használók nagy része nem használ másodlagos programot.
A kitöltők 45%-a tartja lehetségesnek, hogy a másodlagos képernyőolvasó a későbbiekben az elsődleges helyére lép (ezt főleg a Jaws felhasználók jelölték meg).
Kérdőívünk nem volt teljesen egyértelmű a képernyőolvasóra való pénzkiadással kapcsolatban, így ez sokaknál jelentette egy kiegészítő (pl. beszédszintetizátor) megvásárlását, ami nem összehasonlítható egy program árával. Így pontos százalékot nem tudunk írni, de a Jaws felhasználók nagy része (nemcsak aki elsődleges képernyőolvasóként használja) pályázat útján szerezte be a szoftvert.
A válaszadók 76%-a adna jelképes összeget a képernyőolvasó honosítóknak (ebbe az igen és a talán válaszadók tartoznak, az igennel voksolók lefedik a válaszadók felét). Az viszont nagyon érdekes, hogy akik elhatárolódtak a támogatástól, mind elsődleges képernyőolvasóként a Jaws programot használják. Mivel a válaszadás önkéntes alapon, teljesen névtelenül történt, így ebből nem szabad messze menő következtetéseket levonni.
Az viszont egy nagyon jó hír, hogy a képernyőolvasó támogatásáról pozitívak (vagy tartózkodóak) a válaszok, nem volt olyan kitöltő, akinek nem segítettek/próbáltak segíteni egy probléma megoldásában.
A böngészők háborúja érdekesen alakul a vak felhasználók körében. Legtöbben az Internet Explorer és Firefox párosítást használják, elenyésző azoknak a száma (kb 5%), akik valamelyik egyéb böngészőt (pl. Chrome). Olyan felhasználó is kevés van, aki csak egy böngészőt használ.
Nem meglepő módon senki nincs megelégedve az akadálymentesítés jelenlegi állapotával, a legtöbb válaszadó úgy gondolja, hogy ezen van még mit változtatni.
Az oldalak áttekintését legtöbben a címsorok, a nyilak, és a tabb billentyű használatával teszik meg. Sokan nem ismerik a jelzőpontokat (ez a megoldás pár éve lett csak bevezetve, így nem meglepő), ami külföldön sincs másképp. Ezt nem mindegyik képernyőolvasóban hívják jelzőpontnak, így pl. a Jaws for Windows szoftverében szakasz jelzőnek lett fordítva, ezért a kérdés nem volt mindenki számára egyértelmű.
Kicsit kitértünk a mobil akadálymentesítésre is, aminek a későbbiekben egy külön felmérést szeretnénk készíteni. A vak felhasználók körében a Simbian operációsrendszerű telefonok vezetnek (ez ellentétben van az általános statisztikákkal), viszont ez köszönhető a rendszer kiforrottságának (akadálymentesítési szempontból). A második helyre az Apple telefonjai kerültek (ami azért érdekes, mert az áruk jóval több mint az egyéb telefonoké). A harmadik helyen lévő Androidnak viszontt vitathatatlan, hogy sok gyermekbetegsége van, amiket az előtte lévők már levetkőztek. A kitöltők nagy része már nem csak telefonálásra használja mobilját, hanem használatba veszi annak egyéb funkcióját is (pl. böngészés, navigáció, stb).

A felmérés rávilágított arra, hogy mi a helyzet hazánkban a képernyőolvasói szokások terén. Voltak még gyermekbetegségei, de épp ezért az év vége felé szeretnénk ezt megismételni, így képet kaphatunk a két felmérés között történt változások hatásairól is. Köszönjük mindenkinek a kitöltést, és az építő jellegű kritikákat is, amit következő alkalommal igyekszünk beleépíteni a kérdőívbe.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük