Megjelent az NVDA 2013.1

Beküldve ide: hírek, NVDA | 0

Örömmel jelentjük be, hogy hosszú várakozás után, megjelent az NVDA ideji első verziója, ami a 2013.1-es kódot viseli. Emellett megjelent egy általunk elkészített kiegészítő is.

A legfontosabb újdonsága az egyszerűsített laptop billentyűzetkiosztás. Sokaknak problémát jelentett megtanulnia az áttekintő és navigátor kurzorokhoz tartozó speciális billentyűparancsokat, ezen javítottak a fejlesztők. Így pl. az áttekintő kurzort az nvda+nyilak, és az nvda+control+nyilak segítségével lehet mozgatni. A változás miatt pár billentyűparancs megváltozott, így pl. a folyamatos felolvasás mostantól az NVDA+a billentyűparancs lenyomásával érhető el. A billentyűparancsok teljes listája elérhető az NVDA->súgó->Billentyűparancsok listája menüponton keresztül.
Főképp diákoknak (vagy rendszeres előadóknak) jó hír, hogy az NVDA mostantól támogatja a Microsoft Powerpoint programot. Ez még eléggé kezdetleges, de a fejlesztők azt ígérik, hogy a következő verziókban várhatók még új funkciók.
Ha a dia tartalmaz szöveget, az NVDA áttekintő kurzora segítségével felolvastatható, így nincs szükség a szöveg külön fájlba való kimenntésére.
Javítottak a braille kijelzők támogatásán. Egyes kijelzőknél már kiválasztható az eszköz portja, és használható (ha a kijelző rendelkezik ilyennel) a braille billentyűzete adatok bevitelére.
Megújult az NVDA-t fejlesztő (NVAccess) weboldala, amit ezen a linken keresztül lehet elérni. Az oldal modernebb, és egyben egyszerűbb lett. Ezen kívül elkészült az NVDA-hoz egy videó, ahol a két fő fejlesztő bemutatja pár mondatban a programot. A videó ezen a linken érhető el.

Magyar újdonság

Az NVDA megjelenésével egyidőben elkészült az első magyar specifikus kiegészítő, amivel az aktuális névnap kérdezhető le. Ez már a legtöbb konkurens képernyőolvasóhoz elérhető, most már az NVDA programhoz is.
Az aktuális névnapot az NVDA+e billentyűparanccsal lehet lekérdezni. Ekkor elhangzik az aznapi dátum, majd az ünnepelt vagy ünnepeltek nevei. A bővítmény oldalunk Letöltések oldaláról tölthető le.
[Nem található a letöltés] [Nem található a letöltés]


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük