Új beszédszintetizátor az NVDA programhoz!

Beküldve ide: beszéd szintetizátor, hírek, NVDA | 7

Nagy örömmel jelentjük be, hogy elkészült egy újabb beszédszintetizátor az NVDA programhoz. Ez tartalmazza a Google által is használt Mariska hangot, ami jóval emberibb hangzást nyújt, mint az Eszter.
Egy demó verzió már elérhető, amit mindenki kipróbálhat 2013. 05. 21-ig teljesen ingyenesen.

Sajnos a hang rengeteg hibás kivételt tartalmaz, melyeknek kiiktatásán már dolgozunk, reméljük eredménnyel járunk.
Mivel ez nem az eddig használt Vocalizer családba tartozik (hanem Vocalizer Expressive néven fut), így mindenkinek fizetnie kell érte valamennyit. A Vocalizer Expressive-be rengeteg új hang került bele, és pár elavultsága vagy minősége miatt eltávolításra került (így járt az eddig használt Eszter hang is).
Aki már megvásárolta a Net-Média Alapítványon keresztül a Vocalizer beszédszintetizátort, annak egy egyszeri 5000 Ft befizetésével lehetősége nyílik az új hangcsalád használatára. Természetesen a már megvásárolt beszédszintetizátor sem jár le, csak azt már a Nuance cég nem fejleszti tovább, így tőlünk se lehet megrendelni a későbbiekben.
A visszaélések elkerülése végett, az új licensz aktiválása interneten keresztül történik, így a megvásárolt hangot három számítógépre lehet feltelepíteni.
Aki eddig nem vásárolt Vocalizer beszédszintetizátort, de ezt most szeretné megtenni, annak a teljes csomag ára 35000 Ft. Ebbe közel hetven hang tartozik, több mint negyven nyelvhez.
A félreértések elkerülése végett leszögeznénk, hogy az árképzésbe nincsen beleszólásunk, így az ezzel kapcsolatos véleményeket kérjük ne nekünk küldjék.
A rendelést 2013. május 21-től lehet elkezdeni a vásárlási oldalunkon.

Letöltés

A demó kipróbálásához telepítse fel a Drivert majd a Mariska hangot az NVDA programhoz.
Egy kiegészítő telepítéséhez válassza az NVDA eszközök menüjét, ott pedig a bővítmények kezelése menüpontot. A megnyíló ablakban a hozzáadás gomb aktiválásával jelölheti ki a .nvda-addon fájlt. A másik megoldás csak a 2012.3 vagy újabb, telepített NVDA verzióival működik. Válassza ki a Windows intézőben a .nvda-addon kiterjesztésű fájlt, és nyissa meg a megnyitás lehetőség aktiválásával, vagy az enter billentyűvel. Mindkét esetben a bővítmény telepítéséhez kövesse a program utasításait!
Ha ezzel megvan és újra indította az NVDA programot, válassza ki a Beszédszintetizátor (ctrl+nvda+s) párbeszédablakon a Vocalizer expressive elemet a hang használatba vételéhez.


Cikk megosztása


7 Responses

 1. Szabó Gábor

  Sziasztok!

  A hang minősége fantasztikus, ilyenkor tudatosul bennem, hogy szegény Max felett már hogy eljárt az idő. Viszont. Nem szeretnék olyannak tűnni, aki mindenben csak a hibát keresi és a fanyalgáson kívül másra nem nagyon képes, de első hallásra ezzel a beszédszintetizátorral is ugyanaz a bajom, mint Eszterrel volt: a hangsúlyozás. Amit csak egy okból teszek szóvá: mert ezen a téren Max nagyon elkényeztetett. Tehát valójában nem is kritizálni akarok, inkább kérdezni: az espeak esetében hogyan tudták megvalósítani, hogy gyakorlatilag tökéletesen hangsúlyoz, illetve ha az espeak esetében meg tudták valósítani, akkor a Vocalizer esetében miért nem? Tényleg nem a kákán próbálom megtalálni a csomót és baromi szívesen váltanék egy modernebb hangra. De nekem a helyes hangsúlyozás fontosabb, mint a hang minősége. És tényleg: miért nem tudja a Vocalizer, ha az espeak tudja?

  Előre is köszönöm a választ!

  Szép napot!

 2. oaron

  Szia!
  Szerintem a hangsúlyozás megszokható, de sajnos igazad van.
  Az Espeak azért jobb ebben, mert bármilyen felhasználó belenyúlhat, javíthat a beszéden, míg a Vocalizereknél csak a Nuance változtathat rajta. Sajnos ők meg nem arról híresek, hogy figyelembe vennék a felhasználói igényeket.

 3. Erdődy Viktor

  Sziasztok!!

  Tegnap óta tesztelem az új hangot. Egyet értek Gáborral, miszerint a hangsúlyozással itt is problémák vannak, de ha választani kell, akkor sokkal inkább ezt a hangot választom, mint Esztert. Alapvetően jó irány ez, lehetne ebből egy nagyon szép, ténylegesen magyaros hangot csinálni.
  Nem lehet-e az, hogy a nuance monopol helyzetben van a technológia terén, és azért nem kíváncsi a felhaszálók véleményére?
  Tartok attól, hogy valahol itt lehet a kutya elásva. Az is egy nagy kérdés, hogy miért csak női hangok érhetők el magyar nyelven a wocalizer technológiában. Én jobban örülnék egy férfi
  hangnak.
  Ami pedig az e-speakot illeti: még csak nem is Max a legjobb változata, hanem az, amikor „nincs”-re állítjuk. Akkor még sokal jobb. Maxnál az az érzésem, mintha egy hordóból beszélne. Ha kicsit tagoltabban beszélne az e-speak, azaz a tagmondatok között nagyobb szüneteket tartana, még inkább jónak tartanám.
  Tapasztalataim szerint linux alatt sokkal jobb az e-speak az orcával, mint win alatt.
  A nuance-re visszatérve: látszik, hogy nem ismerik a magyar nyelvet, a magyar nyelv hanglejtését. Kár, mert ez a Mariska hang jóval ígéretesebb, mint az Eszter. ami nagyon tetszik benne, az a szép tagoltság. Ez bizony nagyon nagyon emberi. Bár fennállnak a hangsúlyozási problémák, de százszor
  jobban hangsúlyoz még így is, mint Eszter. Ezt annakellenére mondom, hogy én nem rajongok a női beszédszintetizátorokért.
  A fejlesztőknek további sikereket kívánva bízom abban, hogy egyszer tényleg lesz olyan magyaros wocalizer hang, ami tényleg közmegelégedést válthat ki.

 4. Szabó Gábor

  Sziasztok!

  Áron, köszönöm a választ, így már értem. Azért sajnálom a dolgot, mert Mariskának tényleg nagyon igéző a hangja. De igyekszem optimista lenni, ha Mariska már szebben hangsúlyoz, mint Eszter, akkor ezek szerint van fejlődés és idővel talán eljutunk arra a szintre, amikor a hangsúlyozás minősége felnő a hang minőségéhez. Addig meg mindenki döntse el, hogy milyen irányban akar kompromisszumot kötni és örüljünk annak, hogy van miből választani. Viktor, köszönöm a tippet! Kipróbáltam Nincs-et, de érdekes módon nálam neki van rosszabb hangja. Lehet, hogy valamit még be kéne állítanom?

  Szép napot mindenkinek!

 5. Erdődy Viktor

  Sziasztok
  Gábor, ha meszoktad Maxot, akkor elképzelhető, hogy a nincs változat neked fura lesz. Én az intonálást is 50 százalékra éllítottam, mivel Linux alatt is nagyjából ennyi, ezért törekedtem arra, hogy olyasmi filingje legyen.
  A „nincsnél” élesebb a hang, mint Max.
  A közel jövőben várható magyar férfi wocalizer hang?
  Az ugyanis nagyon jó lenne.

 6. Lakatos Géza

  Üdv mindenkinek!

  Érdeklődnék, hogy valóban létezik az nvdahoz profivox beszédszintetizátor?

  A választ előre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük