Az NV Access a TEDx Brisbane-en

Beküldve ide: hírek, NVDA | 0

Minden ember a saját felelősségtudata alapján tehet valamit a társadalom érdekében. De ahhoz, hogy meg is tudja tenni mindazt, amit ez a felelősségtudat diktál, rendelkeznie kell a megfelelő eszközökkel. Hangzik Michael Curran és James Teh, az NV Access társalapítóinak egyik üzenete, amit nemrég osztottak meg a TEDx Brisbane 2013 rendezvény keretei közt.

A TEDx egy független szervezésű rendezvény a jól ismert TED szervezet égisze alatt, amely hű a “Ideas Worth Spreading.” elvéhez, ami talán úgy fordítható, hogy „Értékteremtő ötletek terjesztése”

“Ha előtted, a közösséged előtt, vagy a számodra fontos emberek előtt egy akadály tornyosul, akkor próbáld meg azt leküzdeni te magad! Valahol mindent el kell kezdeni. Ez egy komoly kihívás, de egyben példaértékű is a közösség előtt.” – mondta Michael.
Michael 2006-ban indította útjára az ingyenes, és nyílt forráskódú képernyőolvasót, az NVDA-t. A vakok képviseletében dolgozott, és úgy érezte, egy ilyen kezdeményezés jobbá tehetné a vak, és gyengénlátó emberek mindennapjait.
„Csak szerény programozói tudással rendelkeztem, de úgy hittem, valakinek már csak el kell kezdenie ezt a projektet valamikor.” – tudatta a hallgatósággal.
James elmagyarázta, hogy csak folyamatos küzdelem árán lehet anyagi forrásokat találni a munka folytatásához.
„A források fontosak, ez tény, de az ösztön, a szenvedély, és a hit egyszerűen nem hagyják, hogy feladjuk.”
Michael elmondta, hogy habár az ingyenes szoftvermodell megnehezíti a pénzügyi fenntarthatóságot, mégis úgy hiszi, hogy az embernek tartania kell magát az elveihez. Azáltal, hogy az NVDA ingyenes, olyan széles körben elterjedhet, amennyire az csak lehetséges, ez pedig létfontosságú a termék hatása és a sikere szempontjából.
A nyílt forráskódú szoftvermodellnek köszönhetően az NVDA közössége által olyan fejlesztések történhetnek a programban, amit Michael, és James egyedül soha nem lett volna képes véghezvinni.
Zárásként James felvázolta az NV Access filozófiáját az alábbi módon:
„Itt nem csak az együttérzésről van szó, vagy arról, hogy milyen szép dolog segíteni az embereknek, habár természetesen ezek is nagyszerű célok, amelyek jó érzéssel töltenek el a nap végén.
De ezeknél sokkal fontosabb dolog motivál minket. Ebben a társadalomban minden egyes ember a saját felelősségtudata alapján képes a köz érdekében cselekedni. De ahhoz, hogy valaki meg is tudja tenni azt, ami tőle telik, rendelkeznie kell azokkal az eszközökkel, amelyek a megfelelő tettekre lehetőséget biztosítanak.”
„A szükséges eszközökkel tetterőssé tehetjük azokat az embereket is, akik egyébként különböző nehézségekkel küzdenek, ezáltal ők is megtehetik a magukét egy szebb jövő érdekében.”
(Molnár Ferenc fordítása)
Az előadás itt érhető el (angol)


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük