A 3. online NVDA konferencián jártunk

Beküldve ide: hírek, NVDA | 0

2015. március közepén  rendezték meg a III. Nemzetközi NVDA konferenciát. Az egyik talán legnépszerűbb program Michael Curran, az NVDA fő fejlesztőjének előadása volt. Cikkünkben az általa elmondottakból szemezgetünk.

Michael Curran az alapítója, és vezetője az NVAccess limited szervezetnek, amely az NVDA fejlesztéséhez szükséges hátteret biztosítja. Az NVDA egy nyílt forráskódú, ingyenes képernyőolvasó, mely azért jött létre, hogy alternatívát nyújtson a hozzá hasonló, fizetős  szoftverek mellett. A  fejlesztők 2007-ben létrehoztak egy ausztrál  alapítványt (NVAccess Limited), ezen keresztül kezelik a beérkező  adományokat.
Több száz ember támogatta valamilyen formában az NVDA  fejlődését az előző évben (fordítások, kiegészítők fejlesztése, anyagi  háttér biztosítása), ezzel nagyban hozzájárultak a projekt  sikerességéhez. Számos külső (a fő fejlesztőktől független) kezdeményezés is  létezik, az egyik legfrissebb az egy közösségi finanszírozáson alapuló  fejlesztés, amivel távoli számítógépeket kezelhetünk az NVDA  használatával. A projekt az NVDA Remote Access néven fut, a  fejlesztési költségnek megjelölt 10000 amerikai dollárt (2,2 millió Ft)  kevesebb mint két nap alatt adták össze a támogatók, és  felhasználók.
Az NVDA-t több mint 7000 látássérült használja, 150 országban. Elérhető  otthonokban, iskolákban, állami intézményekben. Magyarország a rangsor  23. helyén áll. A felolvasóprogram Több mint 40 nyelvet támogat, így a  felhasználók az anyanyelvükön használhatják a képernyőolvasót.
Az NVDA-t  nem csak a látássérült emberek alkalmazzák, hanem olyan fejlesztő cégek is tesztelik vele termékeiket, akik fontosnak tartják hogy szoftverük  akadálymentes legyen. Ilyen például a Mozilla, Yahoo, Microsoft,  Adobe, vagy a Google is. Ezek a cégek anyagilag is támogatják a projektet,  ezzel biztosítva annak fennmaradását.
Az NVDA képernyőolvasónak két főfejlesztője van (James Tech és Michael Curran), akik mindketten teljesen vakok. Ennek egyik nagy előnye, hogy a  szoftverbe kizárólag azon funkciók kerülnek bele, melyre egy látássérültnek valóban szüksége van.
Az összetett Microsoft Office terméktámogatásoknak köszönhetően, az NVDA  egyre jobban használható a nem látó diákok számára is. A kényelmi funkciók  megjelenésével a tanulás felgyorsul. Egyszerűbb áttekinteni nagy méretű dokumentumokat, összegezni excel  táblázatokat, kezelni a naptárbejegyzéseket. Teszt jelleggel, de már  áttekinthetőek az NVDA használatával a matematikai kifejezések is (ennek  megjelenése az NVDA 2015.2-vel várható), ehhez telepíteni kell a Design  Science által fejlesztett Math player programot. A segédprogram  használatával a matematikai tartalom áttekinthető a Microsoft Word és  Poverpoint programokban, az internet explorer és Mozilla Firefox  böngészőkben. A képletek az amerikai Nemeth braille formában is  megjeleníthetőek egy braille kijelző segítségével (a Nemeth egy  speciális braille formátum a matematikai kifejezések leírására). Aki  kedvet érez a tesztelésre, a következő linken olvashat erről bővebben  angol nyelven: NVDA matematikai  támogatás tesztelése (angol)
A tavalyi évtől kezdve a Google együttműködik az NVDA fejlesztőivel, így számos ponton javult a termékek használata  képernyőolvasóval. Jó néhány beszédszintetizátor érhető el az NVDA programhoz. A beépített  Espeak beszédmotoron kívül, a fizetős Nuance Vocalizer kiegészítőn át, egészen az NVDA  fejlesztői által kidolgozott új szintetizátorig (mely hasonló az  amerikai Elokvence beszédmotorhoz). Ez az Espeakon alapul, de hangzásban  kevésbé gépies. A tesztelni vágyó felhasználók kipróbálhatják: SpeechPlayer in Espeak letöltése A beszédmotor fejlesztése folyamatosan, kisebb-nagyobb kihagyásokkal de zajlik, így remélhetőleg hamarosan  javításra kerülnek a feltárt hibák. Ezen felül megvásárolhatóak az Acapela hangok az NVDA-hoz (ennek nincsen magyar nyelvi támogatása), bővebb információt az Acapela for NVDA oldalon olvashat.
A letöltési és átlagos NVDA használati statisztikák komoly növekedést  mutatnak, 20%-kal többen töltötték le 2014-ben mint 2013-ban, 31%-kal nőtt azon számítógépek száma, melyeken az NVDA napi szinten fut.
A képernyőolvasó fejlesztői 2014-ben 4 nagyobb konferencián is részt vettek, ahol találkozhattak számos nagy cég fejlesztőivel (Google, Adobe, stb). A 2015 évi Csun konferencián díjat is kaptak a Deque Systems-től (akik webes akadálymentesítéssel foglalkoznak). Az NVDA fejlesztése folyamatosan zajlik, emellett egyre több helyen igénylik az ehhez tartozó oktatást is. Az NVAccess számos külsős céggel együttműködik ennek levezénylésében, így egyre több vak érdeklődőhöz jut el a képernyőolvasó híre.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük