Dictation bridge – Diktálás könnyedén

Az online NVDA konferencia első előadása máris nagy bejelentéssel kezdődött. A különböző diktálási lehetőségek egyre népszerűbbek a látássérült emberek körében. IOs és Android platformon már gyakran használjuk, a Windows 10-től kezdve ezt már a Microsoft is elkezdte bevezetni.

A probléma viszont az (azon felül, hogy a Microsoft megoldása még nem ért magyarul), hogy képernyőolvasóval nem minden esetben egyszerű a beszédfelismerő használata. Itt jön képbe a Dictation bridge, mely ezt teszi a vak felhasználók számára is elérhetővé.
A projekt egy olyan bővítmény, ami megkönnyíti a képernyőolvasót használók számára a hangutasítások kiadását, szövegek diktálását. A konferencián hallhattuk is, ahogy egy angol szöveget szinte pillanatok alatt felismert, és ezt az NVDA vissza is mondta. Azt ígérik, hogy ha elkészülnek, lehetőség lesz hanggal szerkeszteni a bediktált szöveget, sőt a képernyőolvasót is vezérelni hangutasításokkal. A látássérült emberek mellett a kiegészítő a mozgásszervi problémákkal küzdőknek is hatalmas segítség lehet, hiszen így nem kell billentyűzet a számítógép vezérléséhez.
Jelenleg a Microsoft szolgáltatását, plusz a Nuance Dragon rendszerét lehet a kiegészítővel használni, de hosszú távon a tervek között van a Google szövegfelismerőjének integrálása is.
A bővítmény ingyenes, és nyílt forráskódú lesz. Szinte az összes Windows alapú képernyőolvasó támogatott (NVDA, JAWS, Window-Eyes, ZoomText Fusion).
Ahhoz, hogy elkészüljön a végső változat, egy közösségi kampányt indítottak. A cél 20 000 amerikai dollár, ami átszámítva 5,5 millió forint. Ebből természetesen a fejlesztés költségeit finanszíroznák, így aki támogatná a csapatot, az a közösségi kampány weboldalán megteheti.
A bemutató alapján ígéretesnek tűnik,
A hangfelvétel itt meghallgatható (angol nyelven).
Dictation Bridge weboldala


Play

Cikk megosztása


  1. Ruzsa Viktor

    Kedves Áron!

    Gratulálok Nektek a 10 év alatt elért eredményekhez! Kíváncsian várom az új bővítményt… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük