Hangmester – Kiegészítő kikapcsolódáshoz

Beküldve ide: Uncategorized | 0

Tegnap szomorú voltam, szerettem volna valamivel feldobni a napomat. Ekkor jött az ötlet, hogy készítek egy olyan kiegészítőt az NVDA programhoz, ami kizárólag a szórakozásra való. – Így kezdődött Hrvoje (egy horvát NVDA fejlesztő) levele.

A hangmester egy kizárólag a szórakozást elősegítő kiegészítő, amivel zenei dallamokat gyárthatunk az NVDA folyamatjelző hangjának felhasználásával. A dallamokat egy szöveges fájlban kell megadni, különböző szabályok szerint.

A kiegészítő működése

A kiegészítő feltelepítése után az NVDA menü->Eszközök almenüben érhető el a beállítás panel, ToneMaster néven.
A menüben két lehetőség található. Az egyik az „Open folder with tone data files” azt a mappát nyitja meg, ahol a hangmintákat leíró fájlok találhatóak. A másik menüpont választása esetén kiválaszthatjuk, hogy melyik hangmintát szeretnénk betölteni.
Első körben a már meglévő minták tallózását ajánljuk, amit elérhetünk az alt+NVDA+l lenyomásával is. Itt ha kiválasztunk egy fájlt (pl. test1.tdf) és megnyomjuk az Ok gombot, a hangminta betöltésre kerül. Lejátszani az NVDA+alt+t billentyűparanccsal tudjuk, megállítani pedig az alt+shift+NVDA+t-vel.

Egyéni dallamok készítése

Az alt+NVDA+o megnyomásával abba a mappába kerülünk, ahol a hangmintát leíró fájlok találhatóak. Akár át is írhatjuk az egyiket, vagy hozzáadhatunk egy egyéni dallamot is. Egy fájl a következőképpen épül fel:
Minden sor három részből áll, amiket :(kettőspont) választ el egymástól. Az első paraméter a hang magasságot szabályozza, a második a hang hosszát, a harmadik pedig az utána tartandó szünetet. Az első két paraméternek egész számnak, a harmadiknak pedig tizedesnek kell lennie, különben a kiegészítő nem fogja tudni lejátszani a dallamot.
A következő példa három hangot játszik le egymás után:
1500:100:0.5
1000:100:0.09
500:100:0.7

Ha egy betöltött fájlba írunk bele, szerencsére nem kell ismételten megnyitni, elég csak elindítani újból a lejátszást az eredmény meghallgatásához.
Aki tud egy picit angolul, annak ajánljuk a kiegészítő súgóját, ami az NVDA->eszközök->bővítmények kezelése ablakában érhető el, a ToneMaster elem kiválasztása után a „Bővítmény súgója” gomb aktiválásával.

A bővítmény letöltése
A forráskód elérhető Githubon

A hozzászólásokban pedig várjuk a szerzeményeket, ha máshogy nem, a „kotta” megadásával!


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük