Megjelent az NVDA 2017.1!

Beküldve ide: Uncategorized | 1

Ahogy az már megszokott, február végével megjelent az NVDA idei első verziója.
Az újdonságok címszavakban: Szakasztörések és hasábok bemondása a Microsoft Wordben; Támogatás a Kindle for PC ebook olvasóhoz (Könyvek olvasása, navigálás, kiemelések, jegyzetek); és fejlődött a Microsoft Edge támogatása is.

Több új funkció is segíti a Microsoft Word programot használókat. Az NVDA már bemondja a szakasztörések típusát, illetve a szakaszok sorszámát is. Régóta nagy hiányosság volt, hogy a Word programban az NVDA nem jelentette be a hasábokat, mostantól már ez is elérhetővé vált. Ezeket a funkciókat a beállítások->Dokumentum formázási beállítások oldalán lehet szabályozni.
A Microsoft Word esetén az NVDA már nem fagy le akkor sem, ha egy nagyobb méretű dokumentumban bekezdésenként mozgunk. Amennyiben egy Excel dokumentumból Word-be illesztünk be táblázatot, az NVDA már szabályos táblázatként kezeli. Védett nézet esetén Excel dokumentumoknál egy karakter leütésekor az NVDA hangjelzést ad, ugyanis ebben az esetben a dokumentum szerkesztésére nincs lehetőségünk. Szintén Excel javításnak köszönhető, hogy az átlógó és a letakart cellák jelzése pontosabbá vált.

Számos programban elérhető már az automatikus nyelvváltás funkció. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a beállítás engedélyezve van a beszéd beállítások ablakon, az idegen nyelvű szöveget a hozzá tartozó beszédhang olvassa fel, így nem kell a pl. angol szöveget magyar kiejtéssel meghallgatni. Újdonság, hogy az automatikus nyelvváltás funkció már a Wordpad-ban is elérhető.
A Microsoft Edge támogatása sajnos még mindig nem a legjobb, ám az NVDA fejlesztői és a Microsoft szakemberei azon dolgoznak, hogy ez megváltozzon. A jelenlegi verzió használatakor már működik a böngészőmódú táblázat navigáció, illetve a gombokon történő mozgás (b és shift+b) is megoldott.
Ettől a verziótól kezdve használható a Kindle for Pc alkalmazása az NVDA programmal. A szoftverrel elektronikus formátumú könyveket olvashatunk. Az NVDA használatával a szöveg felolvasásán kívül Kezelhetőek a hivatkozások, lábjegyzetek, ábrák, kiemelt szövegek és a jegyzetek.
Egy hibajelentéskor hasznos az NVDA kilépés párbeszédpanelén megtalálható funkció (Újraindítás nyomkövetés naplózási szinttel). Ezt aktiválva az NVDA újraindul, és teljeskörűen naplózza a történéseket.
A braille kijelzőt használó felhasználók számára is tartogat pár javítást az új verzió. Így pl. már nem állítható be 200 ms-nél kisebb kurzor villogási sebesség (ez eddig se volt elérhető, kisebb érték esetén az NVDA erre írta át a megadott értéket). Ugyanehhez a funkcióhoz tartozik a kurzor villogását szabályzó jelölőnégyzet. Eddig ezt szintén a villogási sebesség mezőben a 0 megadásával lehetett kikapcsolni, mostantól ez a jelölőnégyzettel szabályozható.

Letöltés

[Nem található a letöltés]


Cikk megosztása


  1. Orbán Alex

    Nagyon jó a leírás, a programról, bár az is igaz, hogy csak cím szavakban olvastam el. Kaptam frissítést, de rámentem a kérdezzen később gombra. Mindenképpen lefrissítem, a márciust az új NVDA-val szeretném kezdeni. Hát ilyen az élet, szinte napról, napra, percről, percre jönnek újdonságok, melyekre az ember nem is gondolna. Akár most is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük