Megjelent az NVDA 2017.1!

Beküldve ide: Uncategorized | 1

Ahogy az már megszokott, február végével megjelent az NVDA idei első verziója.
Az újdonságok címszavakban: Szakasztörések és hasábok bemondása a Microsoft Wordben; Támogatás a Kindle for PC ebook olvasóhoz (Könyvek olvasása, navigálás, kiemelések, jegyzetek); és fejlődött a Microsoft Edge támogatása is.

Több új funkció is segíti a Microsoft Word programot használókat. Az NVDA már bemondja a szakasztörések típusát, illetve a szakaszok sorszámát is. Régóta nagy hiányosság volt, hogy a Word programban az NVDA nem jelentette be a hasábokat, mostantól már ez is elérhetővé vált. Ezeket a funkciókat a beállítások->Dokumentum formázási beállítások oldalán lehet szabályozni.
A Microsoft Word esetén az NVDA már nem fagy le akkor sem, ha egy nagyobb méretű dokumentumban bekezdésenként mozgunk. Amennyiben egy Excel dokumentumból Word-be illesztünk be táblázatot, az NVDA már szabályos táblázatként kezeli. Védett nézet esetén Excel dokumentumoknál egy karakter leütésekor az NVDA hangjelzést ad, ugyanis ebben az esetben a dokumentum szerkesztésére nincs lehetőségünk. Szintén Excel javításnak köszönhető, hogy az átlógó és a letakart cellák jelzése pontosabbá vált.

Számos programban elérhető már az automatikus nyelvváltás funkció. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a beállítás engedélyezve van a beszéd beállítások ablakon, az idegen nyelvű szöveget a hozzá tartozó beszédhang olvassa fel, így nem kell a pl. angol szöveget magyar kiejtéssel meghallgatni. Újdonság, hogy az automatikus nyelvváltás funkció már a Wordpad-ban is elérhető.
A Microsoft Edge támogatása sajnos még mindig nem a legjobb, ám az NVDA fejlesztői és a Microsoft szakemberei azon dolgoznak, hogy ez megváltozzon. A jelenlegi verzió használatakor már működik a böngészőmódú táblázat navigáció, illetve a gombokon történő mozgás (b és shift+b) is megoldott.
Ettől a verziótól kezdve használható a Kindle for Pc alkalmazása az NVDA programmal. A szoftverrel elektronikus formátumú könyveket olvashatunk. Az NVDA használatával a szöveg felolvasásán kívül Kezelhetőek a hivatkozások, lábjegyzetek, ábrák, kiemelt szövegek és a jegyzetek.
Egy hibajelentéskor hasznos az NVDA kilépés párbeszédpanelén megtalálható funkció (Újraindítás nyomkövetés naplózási szinttel). Ezt aktiválva az NVDA újraindul, és teljeskörűen naplózza a történéseket.
A braille kijelzőt használó felhasználók számára is tartogat pár javítást az új verzió. Így pl. már nem állítható be 200 ms-nél kisebb kurzor villogási sebesség (ez eddig se volt elérhető, kisebb érték esetén az NVDA erre írta át a megadott értéket). Ugyanehhez a funkcióhoz tartozik a kurzor villogását szabályzó jelölőnégyzet. Eddig ezt szintén a villogási sebesség mezőben a 0 megadásával lehetett kikapcsolni, mostantól ez a jelölőnégyzettel szabályozható.

Letöltés

[Nem található a letöltés]


Cikk megosztása


  1. Orbán Alex

    Nagyon jó a leírás, a programról, bár az is igaz, hogy csak cím szavakban olvastam el. Kaptam frissítést, de rámentem a kérdezzen később gombra. Mindenképpen lefrissítem, a márciust az új NVDA-val szeretném kezdeni. Hát ilyen az élet, szinte napról, napra, percről, percre jönnek újdonságok, melyekre az ember nem is gondolna. Akár most is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük