NVDA gyorstalpaló: Minden a beszéd beállításokról

Beküldve ide: NVDA gyorstalpaló | 4

Gyorstalpalónk első részében megmutatjuk azokat a lehetőségeket, amikkel az NVDA beszéd beállításai könnyedén testre szabhatók.

Mi a különbség a Beszéd és a Beszédszintetizátor beállítások között?

Az NVDA beállítások menüben egymás alatt találjuk a beszédszintetizátor, és a beszéd beállításait. Sokan keverik a két opciót, teljesen jogosan.

Beszédszintetizátor

Egy beszédszintetizátor felel a konkrét beszéd átalakításáért. Ilyen pl. a BME által fejlesztett Profivox beszédszintetizátor (ami a magyar nyelvű JAWS alaphangokat adja), de a Microsoft új Onecore szintetizátora is.
Az NVDA-ban alapértelmezetten az Espeak új generációs változata található meg, ám számos fizetős vagy ingyenes beszédszintetizátor is használható a képernyőolvasóval.
A beszédszintetizátor beállításait az NVDA menüben, a beállítások almenüpont alatt érhetjük el, de az NVDA+kontroll+s billentyűparancs megnyomásával is behívhatjuk.
A megnyíló ablakon magát a szintetizátort választhatjuk ki, illetve azt, hogy milyen hangeszközön szólaljon meg.
A beállításról bővebb információk olvashatóak a súgó 11.1.2. fejezetében.

Beszéd

A beszéd beállításainál a kiválasztott szintetizátorhoz tartozó paramétereket adhatjuk meg. Ilyen lehet a hangkarakter (ha a beszédszintetizátor többféle hangon is elérhető), hangmagasság, tempó, intonáció, stb. Egy beszédhanghoz akár több változat is tartozhat, erre a legjobb példa az Espeak, ahol a magyar hangot számos változattal használhatjuk.
A beszéd beállításait az NVDA+kontroll+v billentyűparanccsal hívhatjuk elő. A beállítás ablakon található elemek közül csak néhány érdekesebbet emelnénk ki.
A hangkarakterről már beszéltünk, ha egy beszédszintetizátorhoz több hangkarakter is elérhető, ezek között váltogathatunk. Aki pl. megvásárolta a Nuance Vocalizer hangokat az NVDA-hoz, és több beszédhangot is feltelepített, itt választhatja ki a neki éppen megfelelőt.
A változat opció jelenleg csak az Espeak beszédszintetizátorhoz érhető el. Mindenkinek más tetszik jobban, érdemes próbálgatni a lehetőségeket.
A sebesség fokozás egy érdekes beállítás. Jelenleg ez is csak az Espeakkal működik együtt, amennyiben bejelöljük, az NVDA szinte emberi fülnek érthetetlen gyorsasággal kezd el beszélni.

Amennyiben egy beszédszintetizátornak több nyelvű hangkaraktere is elérhető, az NVDA képes váltogatni közöttük. Ez akkor működik, ha az éppen olvasott szövegét annak írója beállította, és az beszéd beállításokban be van kapcsolva az automatikus nyelvváltás lehetőség. A probléma sokszor abból fakad, hogy a szöveg írója ezt rosszul állítja be, így pl. a magyar nyelvű szöveget angolként jelöli meg. A következő bekezdés „jó” példa erre.

Az Írásjelszint beállításánál megadhatjuk, hogy melyik szinthez hozzárendelt írásjeleket olvassa fel az NVDA. Az írásjeleket az NVDA beállításai alatt az Írásjel kiejtés ablakában szabályozhatjuk.

A Vocalizer expressive hangok esetén érdemes kikapcsolni az „Betűzés használata, ha támogatott” lehetőséget. Enélkül ugyanis az ékezetes betűk helyett egy kissé mást mond (pl. é helyett „kis fordított ékezetes é”).

Szintetizátor beállítási kör

Ha gyorsan szeretnénk a beszédhangon, vagy a hangmagasságon változtatni, nem kell megnyitnunk az NVDA beszéd beállításának ablakát. Ugyanis elérhető egy „láthatatlan” beállítási kör, amit néhány NVDA billentyűparanccsal szabályozhatunk.
Az elérhető elemeken asztali kiosztás esetén az NVDA+Kontroll+ bal és jobb nyíl billentyűkkel, laptop kiosztás esetén pedig az NVDA+shift+Kontroll+ bal és jobb nyíl billentyűkkel mozoghatunk. Ha pl. megkeressük a hangmagasság opciót, az asztali esetén NVDA+kontroll+fel/le, laptop kiosztás esetén pedig NVDA+shift+kontroll+fel és le nyilak segítségével változtathatjuk a beállítás értékeit. Ebben az esetben nincs lehetőségünk a finomhangolásra, az értékek 5%-kal módosíthatóak.

Összegzés

Gyorstalpalónk első részében megmutattuk, hogy mi a különbség a beszédszintetizátor és a beszéd beállítások között, illetve néhány érdekesebb funkcióra hoztunk mindennapi példát. Ha bárkinek kérdése lenne, ajánljuk a súgónk ide vonatkozó részének elolvasását (NVDA menü, súgó almenü, felhasználói útmutató). Elérhető levelezőlistánk, ahol úgy szintén segítünk.
Péntek 10 órakor pedig jelentkezünk a következő résszel! Addig is köszönjük a megosztásokat, lájkolásokat!


Cikk megosztása


4 Responses

 1. Kovács Gábor

  Hát ez a leírás nem különbözött egy sima súgó leírástól. Ettől nem fogják jobban tudni kezelni az emberek az NVDA-t. Több példa kellene és nem felsorolni a beállításokat.

 2. Szakács Máté

  Én a beállítási körön csak az nvda+ctrl + nyílbillentyűkkel tudo knavigálni. Az nvda+shift+ctrl+nyilak nem csinálnak semmit.

  • oaron

   Köszi a visszajelzést, javítottam a cikket. Különbség van laptop, és asztali kiosztás között ebben az esetben.

 3. Hunyadi Krisztina

  Köszönjük a bővebb leírást. Javasolnám, hogy lehetne-e esetleg még pár percnyi hanganyaggal gazdagabbá tenni a bemutatót, mellyel jobban lehetne illusztrálni a leírtakat?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük