Az NVDA a második leggyakrabban használt képernyőolvasó!

Beküldve ide: hírek, Uncategorized | 0

A WebAIM szervezet pár évente felméri a képernyőolvasót használó felhasználók szokásait, az éppen aktuális igényeit. Ez tavaly októberben sem volt másképp. Alább az eredményekből szemezgetünk.

Néhány demográfiai adat

Érdekes adat, hogy a legtöbb kitöltés Észak-Amerikából érkezett (60%), második helyen Európa/Egyesült királyság végzett (23%), harmadik pedig Ázsia lett (8,5 %). A válaszadókat összehasonlítva az előző felmérésekkel látható, hogy 2017-ben többen töltötték ki Észak-Amerikán kívülről a kérdőívet, mint az ezt megelőző években.
A kérdőív megalkotói rákérdeztek a fogyatékosság típusára. Mivel képernyőolvasó felmérésről van szó, ezért nem meglepő, hogy a vak felhasználók voltak a legtöbben (75,8%), őket követte a gyengénlátó felhasználók tábora (20,4%).

Minden a képernyőolvasókról

Pozitív, hogy a kitöltők közel 60 %-a haladónak gondolta magát a képernyőolvasó használatában. Őket követte a középhaladók tábora, a kitöltők közül csak 104 felhasználó (6%) mondta magát kezdőnek. Az internethasználatban még jobb az arány, 72% gondolja magát haladónak, a kezdők aránya nem éri el a 2%-ot sem, 30 kitöltő jelölte meg ezt a lehetőséget.
A legtöbbek által elsődlegesen használt képernyőolvasó a JAWS (811 fő, 46,6%), a második az NVDA (31,9%, 555 kitöltő). Nagy lemaradással, őket követi a VoiceOver, és az egyéb képernyőolvasó/nagyító szoftverek.
Másodlagos képernyőolvasó esetén a JAWS és az NVDA szinte fej-fej mellett halad, az előbbi 66%, az utóbbi pedig 64,9%. A válaszadók 68%-a használ legalább két képernyőolvasót, 35%-a pedig hármat.
Megkérdezték a kitöltők véleményét az ingyenes képernyőolvasókról. A válaszadók 77%-a szerint alternatívát jelent fizetős társaik mellett. Érdekesség, hogy a JAWS felhasználók 66%-a válaszolt pozitívan, ezzel szemben érthető módon a VoiceOvert használók 92, az NVDA-t kedvelők körében ugyanez 94% volt.
Képernyőolvasó+böngésző fronton nincs túl sok változás. NVDA felhasználók körében legnépszerűbb a Mozilla Firefox (a felmérés még nem érintette az új böngészőt), JAWS felhasználók körében az Internet explorer a legtöbbet használt böngésző. NVDA felhasználók körében a második (nagy lemaradással) a Chrome, harmadik pedig az Internet explorer.

Mobil használati szokások

Végezetül néhány szó a mobil használatról. Az Apple képernyőolvasója a legnépszerűbb, a kitöltők 75,6%-a ezt használja. Nem meglepő módon második helyen a Google operációs rendszere áll, 22%-kal. Egyéb platformot 35 kitöltő jelölt meg, többségben itt a Nokia Simbian rendszeréről lehet szó.
A kitöltők több mint fele nem tesz különbséget az információk elérésében a mobil és az asztali platform között. Viszont amennyiben elérhető külön mobil alkalmazás (pl. online bankok esetén), a felhasználók 46%-a használja inkább az alkalmazást, mint a weboldalt.

Összegzés

A felmérés további részében olvashatunk a web-akadálymentesítés állapotáról, illetve az egyes webes elemek használatának gyakoriságáról. Erre jelen cikkünkben nem térünk ki, akit érdekel, az elolvashatja a teljes kiértékelést angol nyelven:
Screen Reader User Survey #7 Results
A felmérést összegezve az NVDA szempontjából elmondható, hogy a képernyőolvasó népszerűsége töretlen, felhasználótábora folyamatosan növekszik. Ez betudható a szoftver folyamatos fejlődésének, illetve a képernyőolvasó piac átrendeződésének együttvéve.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük