NVDA változások a láthatáron

Beküldve ide: hírek, NVDA | 1

A múlt hétvégén került megrendezésre az idei online NVDA konferencia. Ahogy az már szokássá vált, az előadásokat a főfejlesztők zárták. Rengeteg új információt mondtak, így mi ezekből emeljük ki a legfontosabbakat.

Felhasználói bázis

Kezdetben Michael Curran, az NVDA megálmodója beszélt. A cél változatlan, egy mindenki számára ingyenesen hozzáférhető szoftvert szeretnének fejleszteni a továbbiakban is. Kiemelte, hogy a WebAim felmérés alapján a kitöltők között az NVDA lett a legnépszerűbb képernyőolvasó. Felhasználói bázisuk folyamatosan növekszik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2019.1-es verziót több mint 150 000 alkalommal töltötték le. Átlagosan napi kb 40 000 számítógép keresi az elérhető frissítéseket. Apró érdekesség, tavaly az NVDA közösség az új programkódnak a 40%-át tették hozzá a szoftverhez.

2018-as főbb változások

Tavalyi verziók egyik legnagyobb újdonsága volt az automatikus braille kijelzők felismerése. Változás történt a kiadások kezelésében is, különböző automatizált tesztekkel, és új szabályok bevezetésével lehetővé vállt, hogy az elkészüt funkciók még hamarabb bekerülhessenek a tesztelhető verziókba. Ezek mellett folyamatosan dolgoztak a Microsoft Office-szal való együttműködésen is.
Szigorították a kiegészítőkre vonatkozó szabályokat, ha valaminek nem felel meg, az adott kiegészítő nem kerül betöltésre. Ennek főképp biztonsági okai vannak, illetve ezzel szeretnék biztosítani, hogy az NVDA a későbbiekben is egy stabil szoftver lehessen.
Frissítették az NVDA-hoz elérhető angol nyelvű tananyagokat. Az NVDA szoftveren felül elérhetővé vált a Microsoft Word, Excel, és Outlook szoftverekhez is. Ez az NVAccess webshopjából megrendelhető, a befolyó összeggel az NVDA fejlesztését lehet támogatni. Ezen felül elérhetőek a tananyagokhoz tartozó tesztek, melyekkel leellenőrizhetőek a megtanult információk. A sikeres kitöltők digitális oklevelet kapnak, illetve megjelenik a nevük egy nyílvánosan elérhető listában is.

Új irányok

a 2019.3-as verzió számos újdonságot fog tartalmazni. A háttérben rengeteg változtatás történt. Egyik talán legfontosabb, hogy frissítették a Python nyelv verzióját. A kezdetektől a Python 2 alverzióit használták a fejlesztéshez, ám mivel ennek hamarosan lejár a támogatása, átálltak a 3-as verzióra. Ez magával vonja, hogy a legtöbb kiegészítőhöz hozzá kell nyúlni, enélkül nem lesz kompatibilis a legfrissebb NVDA-val. Ez sajnos egy lassabb folyamat, de szerencsére egyre több bővítmény használható már az új verzióval is.
Szintén a 2019.3 újdonsága, hogy újraírták a teljes beszédkezelő modult. Ez egy több éve folyó fejlesztés eredményeként jöhetett létre. Szükség volt rá, mert számos dolgot csak ezt követően tudnak majd megoldani.
Első érezhető javítás az értesítések jobb kezelése. Ha folyamatos felolvasás közben feljön egy értesítés, az NVDA bejelenti a megjelenő szöveget, utána viszont folytatja a felolvasást onnan ahol előtte abbamaradt. Ebben az esetben eddig a felolvasás megszakadt.
Későbbi fejlesztés lehet a különböző eseményekhez történő hangok hozzárendelése. Elérhető ehhez már plusz kiegészítő, de az új beszédkezelővel ezt sokkal egyszerűbben meg lehet majd oldani.
Fontos, hogy az új beszédkezelő miatt az összes elérhető beszédszintetizátor kiegészítőt át kell írni. Az NVDA-ban elérhetőeket már megcsinálták, ám a külső fejlesztők által készítettek még fejlesztés alatt állnak. Az NVDA csapata abban bízik, hogy ezzel minden fejlesztő el fog készülni a 2019.3-as verzió megjelenéséig.
Kérdésként felmerült, hogy mi a helyzet az NVDA távelérés bővítménnyel. A kompatibilitási problémákat itt is meg kell oldani. Az NVDA fejlesztői minden segítséget megadnak a bővítmény fejlesztői csapatának, de mivel ezt nem ők fejlesztik, így a belső döntésekre nincs ráhatásuk. Mick viszont kiemelte, hogy az egyik legnépszerűbb bővítményről van szó, így nagyon szeretnék ha minden zökkenőmentesen történne.
Fejlesztés alatt áll egy nagyítói modul elkészítése, mellyel a gyengénlátó felhasználókat szeretnék segíteni. A képernyőfüggöny illetve a fókusz kiemelés már készen van, ezek már tesztelhetőek is.

Zárszó

Az NVDA elmúlt egy éve nagyon mozgalmasan telt. Bízunk abban, hogy a háttérben történő fejlesztéseknek meglesz a gyümölcse, és hamarosan még több új funkciót használhatunk az NVDA programmal.


Cikk megosztása


  1. Dr. Simon Gergely

    Szerintem ezek a változtatások nagyon jók lesznek. A nagyító modulnak én azért örülök, mert így végre a gyengénlátókkal is foglalkozik a csapat, és bár engem nem érint, nekik óriási segítség.
    A python3-ra való átállás várható, a Debian 11-ben és talán már az Ubuntu 20.04-ben is meg akarják szüntetni a python2 támogatását. Ez tehát időszerű lépésnek tűnik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük