Közzétették a 8. nemzetközi képernyőolvasó felmérés eredményét

Beküldve ide: hírek, NVDA, Uncategorized | 0

Ahogy azt már megszokhattuk, a Webaim szervezet ismételten felmérte a képernyőolvasót használók igényeit egy nemzetközi felmérés keretében. Az eredmények felettébb érdekesek, az alábbiakban ezekből emelem ki a legfontosabb információkat.

A kitöltések száma 1224 volt, ami bőven elmaradt az előzőtől (a 7. felmérést 1792 felhasználó töltötte ki). Legaktívabb földrész Észak-amerika (689 kitöltés), amit Európa követett (324 kitöltés).
A kitöltők képernyőolvasó jártassága igen magas volt, a válaszadók többsége haladónak mondta magát (62,2%). Ugyanez az internet jártasságában még nagyobb, a válaszadók több mint 3/4 része (76%) jelölte meg a haladó kategóriát.
Rákérdeztek a képernyőolvasó használatának módjára is. A vak kitöltők voltak többségben így nem meglepő módon a legtöbben a képernyőolvasót csak felolvasással használják. Közel fej-fej mellett van azok száma, akik a felolvastatás mellett követik a történéseket a képernyőn is (140 kitöltő), illetve akik a felolvasást csak kiegészítésként használják a képernyő követése mellé (115 kitöltés).
Érdekes térhódítás, a képernyőolvasót használó eszközök esetén a tablet/mobil kategória a legnépszerűbb, ezt követi pár százalékkal lemaradva a hordozható számítógépek kategóriája, majd a hagyományos pc zárja a sort. Mivel itt többet is meg lehetett jelölni, így az mindenképp elmondható, hogy az asztali számítógép még mindig népszerű a képernyőolvasót használók körében (a kitöltők 67%-a jelölte ezt meg egyik válaszként).
Évek óta egyik legfontosabb kérdés, hogy melyik képernyőolvasót használják a legtöbben elsődleges szoftverként. Ugyan csak pár kitöltéssel, de átvette az NVDA a vezetést a kitöltők szerint (493). A második picivel lemaradva a JAWS for Windows (487), majd őket követi a VoiceOver (157). Mivel a felmérés nem reprezentatív, így nehéz hosszútávú következtetéseket levonni. Az biztos, hogy az NVDA felhasználók tábora folyamatosan növekszik (2009-ben csupán a kitöltők 3%-a használta, jelenleg pedig ez már 41%). JAWS esetén folyamatos csökkenés érezhető (2009-ben 68%, most pedig 40%).
Másodlagos képernyőolvasó esetén az NVDA megőrizte vezető pozícióját (72%), őt a JAWS for Windows követi (közel 62%-kal). Érdekesség, hogy a Narrator a negyedik helyet csípte meg a maga 30%-ával, ám elsődleges képernyőolvasónak a kitöltők csupán 1%-a jelölte meg.
A válaszadók körében a Chrome használata csaknem megháromszorozódott az elmúlt 22 hónapban, ezáltal a legnépszerűbb böngésző lett. A Firefox használata erősen csökkent, ennek egyik oka lehetett a motorháztető alatt történt javítások, amik egy jó ideig csak lassították a képernyőolvasókat. Az Internet Explorer felhasználó tábora szintén csökken, de még így is többen használják mint a Safari böngészőt. Apró érdekesség, hogy 26 kitöltő még a régebbi böngészőprogram valamelyikét használja (internet explorer 6-7-8), amik összesítve megelőzik az Edge felhasználói táborát.

A felmérést teljes terjedelmében az alábbi linken lehet elolvasni: https://webaim.org/projects/screenreadersurvey8/


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük