Pár frissítés az NVDA-ban, +hírek a honosításról

Beküldve ide: frissítések, hírek, NVDA | 1

A következőkben egy-két újdonságról olvashatnak ami a napokban került bele az NVDA-ba.

Amikor Rátóti Krisztával készült az NVDA-s műsor, az egyik kérdés az volt, hogy miben másabb az NVDA telepítő verziója a hordozhatónál. Erre nem igazán tudtam mást mondani, csak hogy elhelyez egy-két ikont a telepítő az asztalon, ami kb semmire nem jó, és roppant idegesítő az altgr+n ami magyar billentyűzeten a } (végkapcsos), főleg programozóknak. Ez volt eddig, de most megjelent egy olyan újdonság, ami csak a telepíthető verzióban érhető el.
Másik nagy kérdés az az volt, hogyan lehet az NVDA-t a rendszerrel együtt indítani. Erre is volt megoldás, de bonyolult, sok felhasználót (pl. engem sem) érdekelt annyira, hogy megcsinálja. Ez mostantól nincs, ugyanis az egyik pénteki Snapshot-ba belekerült egy olyan beállítás, amivel az NVDA képes a rendszerrel együtt elindulni. Ezt az általános beállítások alatt lehet megtalálni.
Másik újdonság, -amiben veri Jaws-t, az az, hogy képes felolvasni a bejelentkező ablakot a windows indításakor, (ahol a jelszót kell beírni). Ha a jaws is a géppel indul, -és megvárjuk amíg betölt-, akkor vele is működik ez, viszont a hibernálásból való felébresztés után az esetek nagy többségében nem. Az NVDA-ban ez tökéletesen működik, sőt ha nem fut NVDA, hanem mondjuk jaws, akkoris olvassa a bejelentkező ablakot, ami megint egy jó pont szerintem.
Aki szeretne egy kicsit visszamenni az NVDA történetében, az nemsoká elolvashatja az újdonságok részt, ahol a 0.6 P2 verziótól fölfelé az összes változást nyomon követheti. Visszább is lehetne fordítani, de kiszámoltuk, hogy kb 22 oldal, aminek a 3/4 része teljesen érdektelen, és a felhasználók 90 %-a nem fogja végigolvasni, mi meg csak a P2-től vettük át a honosítást. Természetesen a frissítéseket nyomon követjük, és ahhoz már teljes mértékű támogatást fogunk nyújtani.

Végül egy nem teljesen NVDA-hoz kapcsolódó fejlesztés:
Ki lenne más, mint Osztolykán Robi, aki már megint egy új ötlettel rukkolt elő. Sokszor van olyan, hogy egy idegen géphez kell leülni, ahol nem a mi megszokott programjaink vannak feltelepítve, (és pl nincs képernyőolvasó). Összeállított egy Portable csomagot, ami jelenleg 23 programot tartalmaz, -természetesen mindegyik ingyenes, és működik NVDA-val (ez is benne van a csomagban). A csomaghoz egy menü is jár, ahol még egyszerűbben el tudjuk indítani a kellő programot, így nem kell mappákban mászkálni.
A programok legtöbbje még angol, de van hozzájuk magyarítás, ha lesz igény rá, elkészítjük a teljesen magyar változatot is.
Pár program a teljesség igénye nélkül:

7zip -ingyenes tömörítőprogram
Audacity -egy ingyenes audio-szerkesztő/vágó
ClamWin Antivirus-egy vírusirtó program (természetesen Noddal nem veszi fel a versenyt, de egy pendrive tisztításra tökéletes).
DSpeech v1.55.3 -hasonló a dex-hez, csak a sapi 5 hangokat tudja kezelni
Free commander -Egy ingyenes file-kezelő
File zilla -Egy ingyenes ftp kliens
Firefox 3.0.10 -egyik legjobb ingyenes webböngésző
infra recorder 0.4.2 -egy ingyenes cd/dvd író program
Jarte 3.3 -Szövegszerkesztő
miranda IM 0.8.0.33-Msn/icq kliens, rss olvasó +egyéb sok hasznos funkcióval rendelkező program
nvda r2935 -Ez meg mi?:)
PopPeeper 3.4.0 -egy ingyenes pop3 kliens, az e-mailjeinket kérdezhetjük le vele
Qumenu -A program főmenüje
Skype 3.8.188 -Az egyik legismertebb internetes telefon szoftver
winamp 5.52 -média lejátszó

Tuti hogy kihagytam pár programot, de szerintem így is jól hangzik.
Frissítés:
A programcsomag weboldala a
http://fpac.try.hu
Ez ugyan angol nyelvű, de szerintem egyértelmű a használata. Innen letölthető a csomag, és a programok teljes listája is megtalálható.


Cikk megosztása


  1. Száraz Bálint

    Jó ötlet ez a program csomag.
    Esetleg egy Open Office-t is bele lehetne zsúfolni. Némely programnak meg van már a magyarosítása, azokat csak be kell szerezni. De nem lenne rosz ötlet, bár user válogatja…van aki magyarul használ mindent, valaki vegyesen…De alapvetően jó ötletnek tartom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük