Pár frissítés az NVDA-ban, +hírek a honosításról

Beküldve ide: frissítések, hírek, NVDA | 1

A következőkben egy-két újdonságról olvashatnak ami a napokban került bele az NVDA-ba.

Amikor Rátóti Krisztával készült az NVDA-s műsor, az egyik kérdés az volt, hogy miben másabb az NVDA telepítő verziója a hordozhatónál. Erre nem igazán tudtam mást mondani, csak hogy elhelyez egy-két ikont a telepítő az asztalon, ami kb semmire nem jó, és roppant idegesítő az altgr+n ami magyar billentyűzeten a } (végkapcsos), főleg programozóknak. Ez volt eddig, de most megjelent egy olyan újdonság, ami csak a telepíthető verzióban érhető el.
Másik nagy kérdés az az volt, hogyan lehet az NVDA-t a rendszerrel együtt indítani. Erre is volt megoldás, de bonyolult, sok felhasználót (pl. engem sem) érdekelt annyira, hogy megcsinálja. Ez mostantól nincs, ugyanis az egyik pénteki Snapshot-ba belekerült egy olyan beállítás, amivel az NVDA képes a rendszerrel együtt elindulni. Ezt az általános beállítások alatt lehet megtalálni.
Másik újdonság, -amiben veri Jaws-t, az az, hogy képes felolvasni a bejelentkező ablakot a windows indításakor, (ahol a jelszót kell beírni). Ha a jaws is a géppel indul, -és megvárjuk amíg betölt-, akkor vele is működik ez, viszont a hibernálásból való felébresztés után az esetek nagy többségében nem. Az NVDA-ban ez tökéletesen működik, sőt ha nem fut NVDA, hanem mondjuk jaws, akkoris olvassa a bejelentkező ablakot, ami megint egy jó pont szerintem.
Aki szeretne egy kicsit visszamenni az NVDA történetében, az nemsoká elolvashatja az újdonságok részt, ahol a 0.6 P2 verziótól fölfelé az összes változást nyomon követheti. Visszább is lehetne fordítani, de kiszámoltuk, hogy kb 22 oldal, aminek a 3/4 része teljesen érdektelen, és a felhasználók 90 %-a nem fogja végigolvasni, mi meg csak a P2-től vettük át a honosítást. Természetesen a frissítéseket nyomon követjük, és ahhoz már teljes mértékű támogatást fogunk nyújtani.

Végül egy nem teljesen NVDA-hoz kapcsolódó fejlesztés:
Ki lenne más, mint Osztolykán Robi, aki már megint egy új ötlettel rukkolt elő. Sokszor van olyan, hogy egy idegen géphez kell leülni, ahol nem a mi megszokott programjaink vannak feltelepítve, (és pl nincs képernyőolvasó). Összeállított egy Portable csomagot, ami jelenleg 23 programot tartalmaz, -természetesen mindegyik ingyenes, és működik NVDA-val (ez is benne van a csomagban). A csomaghoz egy menü is jár, ahol még egyszerűbben el tudjuk indítani a kellő programot, így nem kell mappákban mászkálni.
A programok legtöbbje még angol, de van hozzájuk magyarítás, ha lesz igény rá, elkészítjük a teljesen magyar változatot is.
Pár program a teljesség igénye nélkül:

7zip -ingyenes tömörítőprogram
Audacity -egy ingyenes audio-szerkesztő/vágó
ClamWin Antivirus-egy vírusirtó program (természetesen Noddal nem veszi fel a versenyt, de egy pendrive tisztításra tökéletes).
DSpeech v1.55.3 -hasonló a dex-hez, csak a sapi 5 hangokat tudja kezelni
Free commander -Egy ingyenes file-kezelő
File zilla -Egy ingyenes ftp kliens
Firefox 3.0.10 -egyik legjobb ingyenes webböngésző
infra recorder 0.4.2 -egy ingyenes cd/dvd író program
Jarte 3.3 -Szövegszerkesztő
miranda IM 0.8.0.33-Msn/icq kliens, rss olvasó +egyéb sok hasznos funkcióval rendelkező program
nvda r2935 -Ez meg mi?:)
PopPeeper 3.4.0 -egy ingyenes pop3 kliens, az e-mailjeinket kérdezhetjük le vele
Qumenu -A program főmenüje
Skype 3.8.188 -Az egyik legismertebb internetes telefon szoftver
winamp 5.52 -média lejátszó

Tuti hogy kihagytam pár programot, de szerintem így is jól hangzik.
Frissítés:
A programcsomag weboldala a
http://fpac.try.hu
Ez ugyan angol nyelvű, de szerintem egyértelmű a használata. Innen letölthető a csomag, és a programok teljes listája is megtalálható.


Cikk megosztása


  1. Száraz Bálint

    Jó ötlet ez a program csomag.
    Esetleg egy Open Office-t is bele lehetne zsúfolni. Némely programnak meg van már a magyarosítása, azokat csak be kell szerezni. De nem lenne rosz ötlet, bár user válogatja…van aki magyarul használ mindent, valaki vegyesen…De alapvetően jó ötletnek tartom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük