Hírek

Beküldve ide: frissítések, NVDA | 2

Itt a várva várt nyár, és már megint azt látom, hogy a beígért tervekből nem lesz semmi… Ebben a melegben pláne nem.
Azért nem olyan vészes a helyzet, lassan de biztosan haladunk előre.

Bekerült a braille tábla a Liblouis rendszerébe, úgyhogy remélhetőleg heteken belül frissítik az NVDA-ban is. Egyik lelkes liblouis felhasználó velem együtt dolgozott, ami azt jelenti, hogy két magyar tábla is lett… Azt nem tudom megmondani, hogy melyikünké lett a jobb

El se tudom hinni, hogy elkészült a What’s new (újdonságok)! Amikor elkezdtük fordítani NVDA-t (lassan már egy éve), akkor természetesen minden fontosabb volt, mint ez. Aztán egyikünknek sem volt ideje/kedve ezzel foglalkozni, -májusig még ott volt a súgó fordítása is. Az „újdonságok” az NVDA 0.6 p2 és p3 változásait tartalmazza. Ezután igyekszünk lépést tartani a fejlesztő csapattal.
Egy év verejtékes munkája után elmondhatjuk, hogy 100 %-os az NVDA magyar nyelvű támogatása.

Pár hete bekerült az NVDA-ba a Landmark funkció, amit mi jelzőpontnak fordítottunk. Ez annyit jelent, hogy minden oldalon le lehet rakni egy vagy több ilyen jelzőpontot, amire késöbb rá lehet ugrani egy gomb nyomással. Ez pl arra jó, hogy a weboldal egy adott részéhez ugorjunk (pl hírek szekció, stb). Ez sajnos csak akkor működik, hogyha a weboldal fejlesztője elhelyez ilyen jelzőpontokat a weboldalon.
A másik újdonság, hogy egy gombnyomással át lehet ugrani egy hivatkozás-blokkot. Ha pl az oldal tetején ott van egy főmenü, és alatta egy szöveg, akkor nem kell a nyilakkal lemenni a menü aljáig.
Az Újdonságok és a nyelvicsomag remélhetőleg a következő Snapshotban már benne lesz.


Cikk megosztása


2 Responses

 1. Dr. Simon Gergely

  Örömmel olvastam a jelzőpont-funkciót. Lenne pár kérdésem.
  1. A jelzőpontok álandóak vagy ideiglenesek vagy lehet mind a kettő?
  2. Ez a funkció a Jaws „helyjelző” funkciójával egyezik meg?
  3. A „jelzőpont” kifejezés szándékosan lett így fordítva, hogy különbözzön a Jaws szóhasználatától?
  Végül a blokátugráshoz:
  Mi dönti el, hogy mit tekint a program egy blokknak? A keretek egyértelműek, azokra más parancs vonatkozik. Blokk az azonos típusú egymás után következő elemek egy oldalon, vagy valami más?

  AÚgy látom, egyre gazdagabb lesz a program funkcionalitása, aminek kifejezetten örülök, és további sok sikert a fejlesztésekhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük