Hírek

Itt a várva várt nyár, és már megint azt látom, hogy a beígért tervekből nem lesz semmi… Ebben a melegben pláne nem.
Azért nem olyan vészes a helyzet, lassan de biztosan haladunk előre.

Bekerült a braille tábla a Liblouis rendszerébe, úgyhogy remélhetőleg heteken belül frissítik az NVDA-ban is. Egyik lelkes liblouis felhasználó velem együtt dolgozott, ami azt jelenti, hogy két magyar tábla is lett… Azt nem tudom megmondani, hogy melyikünké lett a jobb

El se tudom hinni, hogy elkészült a What’s new (újdonságok)! Amikor elkezdtük fordítani NVDA-t (lassan már egy éve), akkor természetesen minden fontosabb volt, mint ez. Aztán egyikünknek sem volt ideje/kedve ezzel foglalkozni, -májusig még ott volt a súgó fordítása is. Az “újdonságok” az NVDA 0.6 p2 és p3 változásait tartalmazza. Ezután igyekszünk lépést tartani a fejlesztő csapattal.
Egy év verejtékes munkája után elmondhatjuk, hogy 100 %-os az NVDA magyar nyelvű támogatása.

Pár hete bekerült az NVDA-ba a Landmark funkció, amit mi jelzőpontnak fordítottunk. Ez annyit jelent, hogy minden oldalon le lehet rakni egy vagy több ilyen jelzőpontot, amire késöbb rá lehet ugrani egy gomb nyomással. Ez pl arra jó, hogy a weboldal egy adott részéhez ugorjunk (pl hírek szekció, stb). Ez sajnos csak akkor működik, hogyha a weboldal fejlesztője elhelyez ilyen jelzőpontokat a weboldalon.
A másik újdonság, hogy egy gombnyomással át lehet ugrani egy hivatkozás-blokkot. Ha pl az oldal tetején ott van egy főmenü, és alatta egy szöveg, akkor nem kell a nyilakkal lemenni a menü aljáig.
Az Újdonságok és a nyelvicsomag remélhetőleg a következő Snapshotban már benne lesz.


Cikk megosztása