Megjelent az NVDA 2010.1!

Beküldve ide: beszéd szintetizátor, frissítések, hírek, NVDA | 0

Megjelent egy újabb NVDA stabil verzió, ami a 2010.1-es kódjelet viseli!

A kiadás elkészítésekor elsődleges szempont volt a hibák kijavítása, ezáltal megnövekedett a program stabilitása is. A megjelenés csúszott pár hetet, mert a fejlesztők a hibák keresését és feltérképezését tartották szem előtt. Pár változás a teljesség igénye nélkül:

Újdonságok

* A nyíl billentyűk működnek a Web formator ablakában a weboldalon való navigáláskor.
*Egy szkript segítségével a kurzor áthelyezhető a navigátor kurzorhoz (nvda+shift+numerikus minusz).
*lehetőség van az egér jobb és bal gombjának zárolására és feloldására. A shift+numerikus per a bal, a shift+numerikus csillag pedig a jobb egérgombot zárolja és oldja fel.
* Mostantól lehetőség van az nvda parancsikon létrehozásának letiltására (így a billentyűparancs letiltására is) az NVDA telepítésekor.
Ezt a mi kérésünkre csinálták meg a fejlesztők, mivel az NVDA gyors gombja (ctrl+alt+n), a magyar billentyűzeten a } jelnek felel meg.
*Lehetőség van az NVDA API használatára, aminek segítségével az alkalmazások komunikálhatnak a képernyőolvasóval (pl. szöveg felolvasása és leállítása, a szöveg megjelenítése egy braille kijelzőn, stb)
Megjegyzés: Ez a funkció a fejlesztőknek fontos, nemsokára elkészül hozzá a magyar leírás! Az angolt
innen töltheti le!
*Mostantól az információkat és a hibaüzeneteket olvassa az NVDA a windows bejelentkező képernyő használatakor Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerek alatt.
* Az NVDA már támogatja az Adobe Reader alkalmazásban az Adobe LiveCycle-lel fejlesztett interaktív PDF űrlapokat.
* A Miranda IM alkalmazásban az NVDA automatikusan fel tudja olvasni a chat üzeneteket ha a frissülő tartalom jelzése be van kapcsolva. Három új parancsbillentyű a három legfrissebb üzenetek felolvasására (NVDA+control+számok).
* Az NVDA már támogatja az Adobe Flash használatával készített szerkesztőmezőket.
*Az Espeak beszédszintetizátor frissítve lett az 1.43-as verzióra. Az elmult 3-4 hónapban kritikus hiba javítások történtek az Espeak magyar hangjában, ezért köszönet Hammer Attilának, aki az Informatika a Látássérültekért alapítvány munkatársa.
*Összetett hibajavítás történt a windows bejelentkező és a többi biztonsági képernyő kezelésében
* A kurzor követi a folyamatos felolvasáskor a szöveget a Windows szövegmezőiben, és a Microsoft Word dokumentumokban.

A többi változást az NVDA menü-súgó-újdonságok menüpontalatt olvashatja el!
Miközben a 2010.1-es hibákat javítgatták, a fejlesztők közben belevágtak a következő verzió fejlesztésébe, amiről már most elmondhatom, hogy sok újdonságot fog tartalmazni.

Letöltés


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük