Hírek házunk tájáról

Beküldve ide: frissítések, hírek, NVDA | 1

Attól függetlenül, hogy az elmult pár hónapban igencsak megcsappantak a blog bejegyzések, az NVDA fejlesztői elég rendesen dolgoztak, (és még dolgoznak most is) a következő kiadáson. Mi kicsit időhiányban szenvedünk (ami látszik az Eocaston is), de azért igyekszünk legalább a fordítással tartani velük a tempót.
Íme néhány hír az elmult pár hónapból:

A legnagyobb újdonsága a következő verziónak az az lesz, hogy belekerül az ún képernyő hurok (nem ugyanaz mint a videohurok, de hasonló elven működik). Ez pl. azt vonza magával, hogy jópár programot jobban fog olvasni. Mivel eléggé kezdeti stádiumban van, ezért még nem szabad tőle nagy csodákat várni, de remélhetőleg pár hónapon belül elkészül végleg. A képernyőhurkot csak az asztali billentyűzet kiosztás alatt lehet aktiválni a ctrl+nvda+f2 billentyű kombinációval. Ez már elérhető a legfrissebb snapshotban, de hogy őszinte legyek, én még nem tudtam nagy hasznát venni.
Aki a legújabb snapshotok egyikét használja, és belenézett a súgóba, az észlelhette, hogy kicsit megváltozott a felépítése, és az ékezetes karakterek furán jelentek meg. A fordítók már a txt2tags rendszerét használják, így az újdonságok és a Felhasználói útmutató fájljait át kellett konvertálni erre a formátumra. Ez azért jó, mert egy sima szövegfájlt kell szerkesztenünk, de sok formátumra átkonvertálható (html, xhtml, stb). A hibát már orvosoltam, a legfrissebb snapshotban már a javított verzió található.
Kicsit átalakították a navigátor kurzort, összemosódott az áttekintő kurzorral. Erre a jobb érthetőségért, és a képernyőhurok használata miatt is szükség volt.
Hogy mikor fog kijönni a következő végleges verzió azt még nem tudom, szerintem a fejlesztők sem, de időben jelezni fogjuk a blogunkon. Addigis várjuk természetesen a visszajelzéseket akár itt a hozzászólásokban is.


Cikk megosztása


  1. Dr. Simon Gergely

    Ez a képernyőhurok ígéretesnek tűnik. Teszem is fel a legújabb snapshotot, megnézem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük