Az ördögi lassulás, avagy a Windows 7 rejtélye?

Használt már Windows 7 operációs rendszert? Tapasztalt olyan problémát, hogy az NVDA képernyőolvasó túl lassan reagált? Esetleg netbookot használ, amely még tovább súlyosbítja ezt a problémát?
Ha igen, nincs egyedül. Cikkünkben megoldást kínálunk az ördögi lassulás problémájára.

Ma már a számítógépeket a Microsoft eddigi legújabb operációs rendszerével, a Windows 7-tel árulják. Éppen ezért kimondhatjuk: a Windows 7 ma már elkerülhetetlen.
NVDA felhasználók gyakran tapasztalják azt a problémát, hogy az NVDA képernyőolvasó program (a továbbiakban: NVDA) túl lassan reagál és sok processzor-erőforrást használ el, feleslegesen pörgetve a számítógépet, elhasználva az erőforrásokat más futó folyamatok, szolgáltatások és programok elől.
A problémát a Windows ún. UI automation – kisegítő lehetőségeket támogató, a képernyőolvasók részére információkat szolgáltató – technológiájának és az NVDA-nak a hibás együttműködése okozza, mely az UI automation technológia hibáira vezethető vissza.
Hogyan ellenőrizheti, hogy túl sok processzor-erőforrást használ-e el az NVDA?
Hívja meg a feladatkezelő alkalmazást a kontroll-shift-escape billentyűparanccsal, váltson a kontroll tabbal a folyamatok lapfülre, tabbal keresse meg a folyamatok listáját! Itt válassza ki az NVDA.exe (32) folyamatot, és figyelje meg! A 64 bites windowsokon a 32 bites folyamatokat a zárójelben melléjük írt (32) megjegyzésből lehet azonosítani, míg a 64 bites folyamatokat a rendszer csak a nevük alapján jeleníti meg.
A listában az NVDA felolvassa, hogy az NVDA, mint folyamat: mennyi memóriát használ, mekkora a processzor-erőforrásigénye stb.
Ha úgy ítéli meg, hogy túl sok memóriát és túl nagy mennyiségű processzor-erőforrást használ a program, ellenőrizze még egyszer az értékeket, miután megvárta, hogy a feladatkezelő magától frissül. Ha kézzel szeretné frissíteni, akkor az f5 billentyűt használhatja, vagy a nézet menüben a frissítési gyakoriságot átállíthatja gyakorira.
Az értékek akkor magasak, ha az NVDA 30, 50 % vagy akár ennél magasabb arányban használja a processzort, és 50-80 megabájt ramot (fizikai memóriát) használ.
Az értékek akkor jók, ha az NVDA 35-50 megabájt ramot használ, és egy átlagos netbookon az átlagos processzorhasználata 10-15 %, kirívó esetekben felugorhat 25 %-ra vagy magasabbra is, de ennek nem szabad tartósan így lennie.
Ha a program következetesen magas értékeket mutat, akkor az UI automation problémával találkozott.
Hogyan kell a problémát elhárítani?
Válassza az NVDA menü beállítások, általános lapját, és kapcsolja ki a beállítások automatikus elmentése kilépéskor lehetőséget, ha ez be van állítva. Ezt követően mentse az NVDA beállításait!
Hívja elő a startmenüt, a minden program kategóriát, válassza ki az NVDA almenüt, ebben pedig az NVDA felhasználói beállítások tallózása lehetőséget.
Ezzel megnyílik a saját felhasználói fiókjához tartozó NVDA beállítások mappája.
Válassza ki és nyissa meg az NVDA.ini fájlt jegyzettömbbel, válassza ki az [uia] szakaszt (a fájl végén az autoupdate szakasz előtt található), és itt az Enabled értéket állítsa False-ra. Figyeljen arra, hogy az ini fájl szerkezetét ne változtassa meg, így például: ne töröljön szóközöket és tabulátorjeleket a fájlból!
Mentse el a beállításokat, és indítsa újra az NVDA-t!
Ezt követően, ha igényli, az NVDA beállítások menüjének általános lapján visszakapcsolhatja a beállítások mentése kilépéskor lehetőséget, az az átírt értéket nem fogja megváltoztatni.
A fentieken túl érdemes megfontolni az alábbi javaslatokat is az NVDA teljesítményének javítása érdekében.
A windows 7 vezérlőpultján a kisegítő lehetőségekre rákeresve állítsa be úgy a számítógépet, hogy a “vak felhasználó vagyok, nem használok képernyőt” kategóriát alkalmazza. Ezek a beállítások a számítógép asztaltémáját és egyéb képi megjelenítéseit a legkisebb gépigényű változatra állítják be, megnövelve a teljesítményt.
A megjelenítési beállításoknál ezen túl érdemes választani az egyszerű, illetve a klasszikus windows használatára utaló előre beépített témákat.
A képernyőkímélő kikapcsolása szintén javít az NVDA teljesítményén.
Ha a beállításokat az írottak szerint elvégzi, többé nem okozhat gondot Önnek a Windows 7 használata. Ha azonban szüksége van az UI automation technológia alkalmazására, mert az NVDA kevesebb információt olvas fel vagy szokatlanul viselkedik, ezt a beállítási műveletet a fentiek szerint elvégezheti azzal az eltéréssel, hogy az enabled változót true értékre kell átírni.
Fontos tudni továbbá, hogy a beállítást minden felhasználói fiókban külön el kell végezni. Ennek az a magyarázata, hogy az NVDA felhasználói fiókonként külön beállításokat tárol, így minden felhasználó egyénre szabhatja saját példányát.
Ha az NVDA-t hordozható módban használja, az NVDA mappájának userconfig mappájában lévő NVDA.ini fájlt kell megváltoztatnia.
(érintett NVDA verzió: 2012.2, NVDA-állapot: telepített változat, operációs rendszer: windows 7 64 bit, home premium. A cikk valószínűleg alkalmazható a windows 7 64 bit minden további verziójára, valamint a windows 7 32 bites valamennyi verziójára. A cikk nem alkalmazható windows xp esetén, mert ott ez a probléma nem áll fenn, az UI automation ki van kapcsolva.)
Szerző: dr. Simon Gergely (S.geri)


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük