Az NVDA kiegészítőkről

Beküldve ide: frissítések, NVDA | 0

Többen is kérdezték, hogy honnan lehet letölteni azokat a kiegészítőket, amiket a rádióműsorokban már bemutattunk. Igyekeztünk összeszedni a leghasznosabbakat, ezeket egytől egyig le is fordítottuk.

Mindenek előtt párszó a bővítmények telepítéséről:
Minden bővítmény egy .nvda-addon kiterjesztésű fájl. Ez mellesleg egy átnevezett zip fájl, így ha a böngésző letöltés után .zip-re nevezi át, a kiegészítő telepítéséhez vissza kell nevezni .nvda-addon kiterjesztésre.
Bővítményeket az NVDA menü-eszközök almenü-kiegészítők kezelése menüponton keresztül lehet hozzáadni és eltávolítani. Egy kiegészítő működésbe lépéséhez az NVDA újraindítása szükséges.

Karakter felismerő


Máté cikke után már nem sok mindent tudok írni. Esetleg annyit, hogy a telepítés másképp működik. Extra még, hogy a bővítmény telepítése után egy „OCR beállítások” menüpont megjelenik a beállítások almenüben, ahol a felismertetés nyelvét lehet beállítani. A kiegészítő mérete miatt csak a legfontosabb nyelveket hagytam benne (angol, német, Román, Szlovák, és természetesen Magyar).
Letöltés

Erőforrás kilistázó


Mindenkit érdekel olykor, hogy mennyi memóriát használ a gép, vagy épp a processzornak hány %-os a kihasználtsága. Az erőforrás kilistázó ezt hivatott elősegíteni. A shift+nvda+1-5 billentyűparancsok segítségével meghallgatható külön-külön:

  • Processzor használat
  • Memória (mind fizikai mind virtuális)
  • külső és belső meghajtók mérete és foglaltsága
  • Akkumulátor töltöttségének jellemzői

Egyes gépeken nem működik a sift+nvda+2, így ezt a sift+nvda+5-tel lehet kiváltani.
Ezen felül a Shift+NVDA+R billentyűparancs lenyomásával bemondja a program a processzor és memória használatot, és az akkumulátor állapotát (ha van).
Letöltés

Rendszertálca kilistázó


Talán erről a kiegészítőről kell a legkevesebbet írjak. Teljesen ugyanaz mint ami a Jaws for Windows képernyőolvasóban is megtalálható. Az NVDA+f11 billentyűparancs megnyomásakor egy listába kigyűjti a rendszertálcán található ikonokat. Tabokkal bal és jobb egérgomb kattintást végezhetünk a kiválasztott ikonon.
Letöltés

Virtuális áttekintő


Ahogy már a Jaws felhasználók megszokhatták, egy billentyűparancs segítségével lehetőség van az ablak összes elemének virtuális megjelenítésére. Ekkor nem lehet az elemeken kattintást végezni, viszont a kurzor mozgató billentyűkkel tudunk mozogni, és kijelölni is. Ez mostantól az NVDA-ban is elérhető a kiegészítő feltelepítése után. A virtuális áttekintés bekapcsolásához a ctrl+NVDA+W parancsot kell használni, a megnyíló ablak bezárásához pedig az escape billentyűt.
Letöltés

Dropbox státuszának bemondása


Aki ismeri a Dropboxot, annak ez a kiegészítő nagy segítség lehet, ugyanis egy mappa szinkronizálásakor van hogy fontos tudni éppen hol jár, ezt a Shift+NVDA+d billentyűparanccsal megtudhatjuk. Egyszeri lenyomásra a státuszt, kétszeri gyors megnyomásra a program verzióját mondja be, háromszori gyors megnyomásra annak menüjét hozza fel a felhasználónak.
A Dropbox-ról pár éve írtam egy rövid bejegyzést, itt elolvasható
Letöltés


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük