NVDA Szoftverbemutató-beszámoló

Beküldve ide: beszéd szintetizátor, hírek, Külsős cikkek, NVDA | 1

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete és a Hobby Rádiót működtető Net-média Alapítvány, 2012. október 25-én szoftver bemutatóra várta az érdeklődő látássérülteket, kísérőiket és a pedagógusokat az egyesület klubtermébe.

Tizenegy órakor Nagy Tünde, az egyesület elnöke köszöntötte azt a közel harminc főt, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye városaiból, településeiről, valamint Miskolcról, Tokajból és Szolnokról is érkeztek.
Köszöntőjében elmondta, hogy az egyesület alapszabályában vállalt feladatai közé tartozik a közösségi programok szervezése, ezen belül ismeretterjesztő előadások, és különböző önálló életvitelt elősegítő eszközök megismertetése.
Bemutatta a „Közönségnek” Pál Zsoltot, akit a látássérültek „Pille”-ként ismerhetnek.
Zsolt köszöntötte a megjelenteket, és röviden beszélt a látássérültek által használatos számítógépekről, valamint a már forgalomban lévő képernyőolvasó szoftvereket is megemlítette.
Interaktív bemutatójában megszólaltatta az NVDA program kissé gépies espeak hangját és a szoftver eredetéről, honosításáról is beszélt. Miután a közönség is meghallgatta a gépi hangot, beszélt a Nuance cég által forgalmazott Talks telefon szoftverről is, melyben ugyanaz az „Eszter” hang szólal meg, mint amelyet szeptember óta az NVDA képernyőolvasóban is használhatnak a felhasználók.
Majd meg is hallgathattuk az említett Vocalizer hanggot, mely már szép, érthetőbb beszédhanggal rendelkezik, magyarul és ezen kívül még 40-50 különböző idegen nyelven képes megszólalni.
Beszélt a szoftver előnyéről, hasznos funkcióiról, és arról, hogy szabadon fejleszthető a program, és készíthetőek hozzá bővítmények is.
Majd kérdéseket intézhettek a résztvevők az előadóhoz.
Szóba került az internetes használat, az NVDA-hoz letölthető bővítmények lehetőségei, a licenc megvásárlásának menete, a termék ára, a lehetséges frissítésekhez való hozzáférés lehetősége, a Windows operációs rendszerek támogatása.
A kérdések megválaszolása után, minden résztvevő egy ajándék DVD-t kapott, melyen maga az NVDA ingyenes exe file-ja található, valamint korábban elhangzott rádió riportok a szoftverrel kapcsolatban. A rendezvény fénypontjaként kisorsolásra került 27000 Ft értékben egy NVDA Vocalizer licence, melyet Deme János Mátészalkáról érkezett tagtársunk nyert meg a hatos sorszámmal.
A teljes sajtóanyag az előadásról készült hanganyaggal együtt itt érhető el.


Cikk megosztása


  1. adns.tk

    Sziasztok.
    Nagyon érdekes, sajnálom hogy nem lehettem ott…
    De így a leírásból is nagyon tetszett!
    Hajráá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük