Az ötödik képernyőolvasó felmérés eredménye

Beküldve ide: Egyéb, hírek, Külsős cikkek, NVDA | 0

Elkészült az ötödik képernyőolvasó felmérés kiértékelése. Ezen cikkben most az érdekesebb változásokból szemezgetünk. Az értékek természetesen kizárólag a felmérésben részt vett felhasználókra vonatkoznak, melyek ha nem is teljes körűen, de behatóan mutatják a képernyőolvasók és a web használatát.

A felmérésben 1465-en vettek részt, túlnyomó részben (95%) képernyőolvasó használók. A 60 százalékuk saját bevallása szerint haladó szinten jártas a használt képernyőolvasókat tekintve. Ez egyébként, érdekes módon, évről évre, felmérésről felmérésre, enyhén növekvő tendenciát mutat.
A mobil platform a fogyatékkal rendelkezők körében is egyre népszerűbb. Ezt az is mutatja, hogy a különféle mobil eszközök képernyőolvasóit használók tábora mintegy 11%-kal több, mint 2012-ben. Ez természetesen messze nem jelenti azt, hogy pc-re már nincs szükségünk, ugyanis nagyon kevés felhasználó döntött kizárólag egy mobil eszköz mellett.
A mobilitás fellelhető a PC-t használók között is. Az asztali PC használat enyhén csökkent, míg laptopoknál megnőtt olyannyira, hogy most már átvette a vezetést.
Az operációs rendszerek csatáját még mindig a Windows nyeri, annak ellenére, hogy 2012 óta 87 százalékról esett vissza a még mindig magabiztos 82.8 százalékra. Az Apple, ami itt talán a Mac-re utal, és az IOS a második és a harmadik helyen. Érdekes módon az Android a legutolsó, ami azért meglepő, mert az operációs rendszer használhatósága jelentősen javult. Egy másik érdekesség, hogy a Nokia a negyedik helyen szerepel, amit a Linux követ. Az Android, mint már említettük, az utolsó lett, a hatodik helyen.
A fő képernyőolvasók terén a Jaws még mindig vezet, ez most 50 százalékon megállni látszik, hiszen az elmúlt években a használata jelentősen visszaesett. Az NVDA továbbra is növekedve a második, a VoiceOver a harmadik. Az utóbbi 19 hónapban a Window Eyes használók tábora viszont majdnem a felére csökkent. Ez azért is meglepő, mert az Office-t használók számára most már ingyenesen is elérhető.
A Jaws Ázsiában a legnépszerűbb, míg az NVDA majdnem háromszor annyira népszerűbb Európa és Anglia képernyőolvasó használói körében.
Az NVDA, VoiceOver és SystemAccess használata folyamatosan növekszik, a Jaws stabil, és a csökkenő Window Eyes mellett.
A felhasználók 62 százaléka továbbra is több képernyőolvasót használ.
És ha már képernyőolvasó használat: egyre pozitívabb az ingyenes, vagy alacsony árú képernyőolvasók gondolata. Amíg a Jaws vagy Window Eyes felhasználók 65 és 58 százaléka látja jó alternatívának, a már ingyenes, vagy alacsony árú képernyőolvasókat használók túlnyomó többsége folyamatosan pozitív. Az értékek egyébként továbbra is növekednek, és ez mindenképp megelégedésre enged következtetni.
Mint már említettük, a mobil eszközök, és így mobil képernyőolvasók használata egyre népszerűbb. Ez egy hatalmas lépés, hiszen a mostani 82 százalékhoz képest 2009-ben ez még csak 12 százalék volt.
A böngésző-használat igen érdekes: Az Internet Explorer 9 nyert, 38.9 százalékkal, a Firefox a második, 24.2%-on. A Chrome meglepően az utolsó, mely nagy valószínűséggel az igen akadozó képernyőolvasó támogatásnak tudható be. Bár az IE most még magabiztosan vezet, a folyamatosan csökkenő használat nem hangzik bíztatóan.
A platformok terén továbbra is az Apple és a Google vezet, a különböző i(pod/phone/pad) és Android eszközökkel. A Nokia a harmadik. Itt érdemes megjegyezni, hogy míg az IOS használata folyamatosan növekszik, az Android használata megduplázódott az utóbbi 19 hónapban. Ez természetesen még mindig kevés, ha az egész világot tekintjük. Ez ugyancsak nem mutatkozik meg az operációs rendszerek terén sem, hiszen a kérdőívet kitöltők többsége nem Androidon töltötte azt ki.
Az 5 év alatt először, a felhasználók pozitívabbak a web használhatóságát tekintve. A többség változatlanul azt gondolja, hogy a legnagyobb eredményt jobban használható weboldalakkal érhetjük el, ezzel mintegy elvárást támasztva a webfejlesztőkkel szemben.
A felhasználókat nem zavarná, ha a weboldalak észlelnék a képernyőolvasókat, különösen, ha ez jobban használható weboldalakat eredményez.
Hosszú oldalak feltérképezéséhez változatlanul a címsorokat használják, a jelzőpontok nyujtotta előnyöket (landmark) nagyon kevesen veszik igénybe.

A részletesebb, angol nyelvű kiértékelés itt található meg.
Egy meglepően hasonló szövegű, szintén magyar nyelvű összegzés is olvasható az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány oldalán.


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük