Megjelent az NVDA 2014.2

Beküldve ide: frissítések, hírek, NVDA | 1

Megjelent az NVDA következő (2014.2) kódjelű verziója. A következőkben a szoftver újdonságaiból szemezgetünk.

Ebben a verzióban főleg kissebb hibák kerültek kijavításra. A teljesség igénye nélkül néhányat felsorolunk, bővebb listát az NVDA menü -súgó -újdonságok menüpontot választva olvashat.

 • Az akadálymentes Java alkalmazásokban az NVDA már bejelenti a választógombok, és más vezérlőelemek pozícióadatait, amennyiben azok rendelkeznek csoportinformációkkal.
 • Az akadálymentes java alkalmazásokban már elhangoznak a vezérlőelemekhez tartozó gyorsbillentyűk.
 • Böngészőmódban már elhangoznak a jelzőpontok címkéi. Már az elemlistában is szerepelnek.
 • Böngészőmódban a megcímkézett területeket már jelzőpontokként kezeli az NVDA.
 • Az Internet Explorer dokumentumokban, és alkalmazásokban a dinamikus területek (a W3c ARIA szabvány részeként) már támogatottak, ez lehetővé teszi, hogy ezeket a tartalmakat a webszerkesztők úgy jelöljék meg, hogy az NVDA automatikusan bejelentse azok változásait.
 • Szöveg másolása esetén képernyő áttekintés módban a sortörések már nincsenek figyelmen kívül hagyva.
 • Böngészőmódban a vezérlőelemek (hivatkozások, gombok) címkéit már helyesen kezeli az NVDA, olyan esetekben, amikor a címkéket a készítő felülírja akadálymentesítés céljából. (Különösen aria-label és aria-labelledby használatával).
 • Böngészőmódban a választható, és bejelölhető menüelemek már vezérlőelemekként kerülnek bejelentésre, és nem csak kattintható szövegként.
 • Az NVDA már nem vált hibásan interaktív módból böngésző módba, amikor egy választható, vagy bejelölhető menüelem kerül fókuszba.
 • Letöltés

  [Nem található a letöltés]


  Cikk megosztása


 1. Csapó Endre

  Üdv a fejlesztő és honosító csapatnak!
  Mivel valamelyest értek a programozáshoz, már évek óta gondolkozom azon, hogy kellene az NVDA alá egy ingyenes magyar beszédmotor, ami kicsit jobb, mint az Espeak vagy a Multivox.
  Kedvem is lenne hozzá, de jó lenne valami tisztességes tutorial arról, hogy hogyan kell SAPI5 kompliens beszédmotort írni.
  Valami olyan stubra is szükségem lenne, ami egy sapi5 beszédmotor komplett csontváza, tehát minden fontosabb szolgáltatást tartalmaz, de csak jelzés szinten: valahogy így: „ze a rész csinálja eztvagyazt a feladatot…”, „ide kell megírni ezt vagy azt a tevékenységet…”.
  Merthogy a SAPI5 SDK dokumentációja az egy nagy kalap szar, főképp a már meglévő és telepített beszédmotorok szolgáltatásainak igénybe vételére koncentrál, a tts engine fejlesztőknek elég kevés infót ad. A SAPI4 SKD ebböl a szempontból valamivel jobb, de sapi4 motort nem akarnék írni, ha lehet.
  Van-e valami jó tippetek, hogyan kellene elkezdeni? Azt ne modjátok, hogy ott az Espeak forráskódja, mert azt meg a dokumentációját átnyálazni sokkal tovább tartanak, mint egy tts megírása. Talán, ha elő tudnátok nekem varázsolni valahonnan az espeak legkorábbi, 0.00001 verziójának a forrását, ami még alig tudhatott valamit, de már sapi5 kompliens tts engine volt…
  De persze a legjobb egy step by step tutorial lenne, angolul, oroszul, bolgárul is jöhet.

  Üdv: Endre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük