Megjelent az NVDA 2015.1-es verziója

Beküldve ide: frissítések, hírek, NVDA | 0

Ahogy már megszokhattuk, az év második hónapjában már meg is jelent az első idei NVDA verzió. A kiadás kifejezetten sok újdonságot tartalmaz, ezeket vesszük górcső alá.

A kiadás főbb elemei: böngészőmód a Microsoft Word és Outlook dokumentumokhoz; jelentős fejlesztések a Skype asztali változatának támogatása terén; és fontos javítások a Microsoft Internet Explorer jobb hozzáférhetősége érdekében.

 • Az Írásjel-kiejtés párbeszédpanelen már van lehetőség új írásjelek hozzáadására. Így könnyen hozzáadhatóak pl. idegen nyelvű írásjelek a programhoz.
 • A Beviteli parancsok párbeszédpanelen az újonnan hozzáadott „Szűrés” mező segítségével mód nyílik csak a megadott szavakat tartalmazó parancsok megjelenítésére.
 • Böngészőmódban a keresés párbeszédpanelen lehetővé vált a kis- és nagybetűk figyelembevételével keresni.
 • Nagy áttörést jelent, hogy a Microsoft Word dokumentumokban is elérhető a böngészőmód. Az NVDA+szóköz megnyomása után lehetőség van a dokumentumban található címsorokon navigálni, de előhozható az elemek listája is az NVDA+f7 megnyomásával.
 • Microsoft Outlook 2007 és újabb verziói: A HTML üzenetek olvasása jelentősen javult a böngészőmód automatikus bekapcsolásának köszönhetően. Bizonyos ritka esetekben, ha a böngészőmód mégsem aktiválódna automatikusan ezekhez az üzenetekhez, az NVDA+Szóköz billentyűparanccsal bekapcsolható.
 • Fejlesztések történtek a Skype legújabb változatához, ettől a verziótól kezdve csak a 7.0 vagy újabb verziók támogatottak. Az NVDA felolvassa a beérkező üzeneteket; jelzi ha a partner éppen gépel; lehetővé teszi az üzeneteken történő navigációt az NVDA+control+(számok 0-tól 9-ig) billentyűparancsok segítségével; Automatikusan bemondja a megjelenő értesítéseket. Javítás történt az új partner hozzáadása párbeszédablakon is, ettől a verziótól kezdve az ablakon történő mozgás már jól működik.
 • Az NVDA már az épp használatban lévő beszédszintetizátor/hangkarakter nyelvét használja a karakterek és írásjelek feldolgozásához (ide értve az írásjelek megnevezését is), attól függetlenül, hogy az automatikus nyelvváltás be van-e kapcsolva. Vagyis, ha az NVDA átvált egy angol nyelvű szöveg esetén angolra, a különböző írásjelek (pl. pont, felkiáltójel) angol nyelven hangoznak el, így nem rontja az olvasás élményét egy angol kiejtéssel elhangzó magyar kifejezés.
 • Microsoft Excel: Javítások történtek az egyesített oszlopfejlécek bemondásában.
 • Az NVDA minden párbeszédpanele immár a képernyő közepén jelenik meg a jobb láthatóságot, és használhatóságot szem előtt tartva.
 • Böngészőmódban bizonyos ábráknál ( pl. Google csoportoknál) az NVDA már nem olvas akár több sorosra is nyúló értelmetlen szöveget. (Kifejezetten base64 kódolású képek esetében.)
 • Microsoft Outlook 2013: Bekapcsolt helyesírás-ellenőrzés esetén az elgépelt szó már felolvasásra kerül.
 • Egy NVDA bővítmény eltávolítása esetén már törlődik a bővítmény könyvtára az NVDA újraindítása után, eddig ehhez kétszeri újraindításra volt szükség.

Az újdonságok teljes listája elérhető az NVDA menü->Súgó almenüjében.

Az új verzió letöltése

[Nem található a letöltés]


Cikk megosztása


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük